5 lucruri pe care nu le stiai despre dintii tai

Share

Iti folosesti dintii ca sa vorbesti, sa mesteci si sa zambesti. Dar iata cateva adevaruri pe care probabil nu le stiai despre frumosii tai dinti albi perlati.

5 lucruri pe care nu le stiai despre dintii tai

1.    Acrul poate fi la fel de daunator ca dulcele.

Zaharul nu este singurul inamic al dintilor sanatosi. Mancarurile cu ph-ul scazut – dulciurile, bauturile, sucurile de fructe acrisoare – inmoaie dintii. Astfel smaltul dintilor este erodat si dintii tai isi schimba dimensiunile. Acidul citric in exces este cel mai rau pentru dintii tai.

Cosmarul stomatologilor: foarte acru, foarte lipicios, bomboanele foarte dulci, chiar si vitaminele gumoase fac rau dintilor.

Ceea ce inrautateste lucrurile este faptul ca smaltul dintilor copiilor nu este matur decat dupa 10 ani de la ivirea dintilor si, de aceea, este mai vulnerabil la acizi. Nici adultii nu scapa de probleme: alimentele acre, cu ph scazut, le distrug dintii.

Daca vrei sa consumi astfel de alimente, fa-o in timpul mesei de pranz, pentru ca le vei scadea efectul combinandu-le cu alte alimente. Gumele de mestecat fara zahar, precum Orbit, ajuta la distrugerea bacteriilor, la prevenirea cariilor si la remineralizarea dintilor.

In cele din urma, periajul periodic al dintilor cu bicarbonat de sodiu neutralizeaza acidul din gura si reduce bacteriile ce dauneaza dintilor.

2.    Smaltul dintilor este cea mai tare substanta din corp, dar se poate sparge foarte usor.

Gheata, popcornul si piercing-urile in limba si buze iti pot ciobi dintii.
Spre deosebire de piele, dintii nu pot creste din nou.

Stomatologii urasc gheata si popcornul. Sa mananci popcorn e ca si cum ai manca pietre. Nici gheata nu e mai buna. Ai o combinatie de ceva foarte tare cu ceva foarte tare. Ai mare grija daca ai plombe. Nu incerca sa musti din astfel de produse daca dintii tai nu sunt puternici cum erau odata.

Stomatologilor nu le plac nici piercingurile in limba sau buze, pentru ca acestea adapostesc bacterii si iti pot ciobi dintii. Cele din limba sunt cele mai rele, pentru ca se lovesc tot timpul de dinti. Un studiu recent arata ca cei care au astfel de piercing-uri sunt predispusi fracturilor dintilor si deformarii lor.

3.    Exista posibilitatea sa iti lipseasca un dinte.

Cu toate ca multi oameni isi scot un dinte sau toti cei 32, exista oameni care se nasc fara un dinte sau mai multi. Cel mai comun dinte care poate lipsi este maseaua de minte. Urmatorul pe lista este incisivul lateral care se gaseste langa dintele mare din fata. Lipsa dintilor se poate mosteni.

Dar, in general, caderea dintilor este cauzata de boli gingivale si carii.
Unii oameni considera ca e mai ieftin sa isi scoata dintii decat sa ii plombeze sau sa isi puna implanturi.

4.    Prea mult fluor poate dauna dintilor.
Stim ca fluorul este important pentru sanatatea dintilor. Dar copiii care inghit cantitati mari din aceasta substanta cand au 8 ani sau mai putin pot ajunge sa aiba fluoroza cand cresc. Asta inseamna ca la inceput le vor aparea pete albe care mai apoi se pot transforma in unele maro. Acestea sunt destul de greu de curatat.

Fluorul in exces poate face dintii sa devina porosi. La copii, aceste probleme cu excesul de fluor apar cand ei inghit prea multa pasta de dinti. Ca sa te asiguri ca asta nu se mai intampla, ar trebui sa ii supraveghezi cand se spala pe dinti. Asigura-te ca aplica numai putina pasta de dinti pe periuta ca sa nu o inghita in mod accidental. Ai putea sa iei pentru copii o pasta de dinti fara fluor pana inteleg ca nu trebuie mestecata.

5.    Aparatul dentar poate duce la aparitia cariilor.

Spala-te bine pe dinti daca vrei sa ii ai sanatosi. Altfel, mancarea, bacteriile si acidul care raman in aparatul dentar pot distruge smaltul dintilor. Rezultatul poate fi dezastruos.

Se pot forma carii in jurul aparatului dentar. Chiar daca nu apar carii, dintii se pot demineraliza. Asa apar petele pe dinti…

Limba este periuta de dinti a naturii. Cand oamenii poarta aparat dentar, nu isi mai freaca limba de dinti pentru ca nu este confortabil. Rezultatul? Se depun multe reziduri pe dinti. Incearca sa ai mereu dintii sanatosi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente