Ce iti distruge dintii?

Share

Dintii sunt destul de duri. Daca sunt ingrijiti corespunzator, tin o viata intreaga. Totusi, macinarea lor zilnica din cauza mestecatului, periatului, dar si a unor accidente ii pot slabi destul de mult. Iata care sunt trei mari amenintari care planeaza asupra dintilor tai. Este bine sa le eviti.

Ce iti distruge dintii

Dinti ciobiti, rupti sau fracturati

Dintii se pot ciobi sau rupe uneori, cand musti ceva mai tare precum popcorn sau paine prajita, dar un stomatolog ne spune ca acest fel de accidente sunt chiar rare.

Dintii care sunt plombati sunt mai predispusi la astfel de probleme pentru ca nu sunt la fel de puternici ca dintii obisnuiti, dar chiar si acestia se pot rupe sau ciobi daca muscam in mod gresit din ceva.

Mai mult decât atat, dintii se pot sparge si din cauza unor accidente la sport, spre exemplu. Cand s-au facut studii si au fost intervievati niste atleti, s-a dovedit ca aproape jumatate din ei au aratat semne ale unor fracturi care au aparut in timpul antrenamentelor sau al competitiilor. In acest studiu, sporturile unde apare riscul fracturarii dintilor sunt wrestling-ul, boxul, baschetul si karate. Dar chiar si alte sporturi care nu sunt de contact, precum skating-ul sau skiatul provoca accidente ale dintilor.

Ce poti face:

Daca ai plombe pe molarii din spate, este bine sa nu mai musti alimente tari prcum oase, bomboane tari sau gheata. Poarta o protectie de gura daca practici sporturi care pot provoca raniri si cumpara-le si copiilor tai, daca si ei practica astfel de sporturi. Un studiu realizat la un colegiu de baschet a aratat ca purtarea protectiilor de gura a redus riscul ranirilor dentare. Aceste protectii se pot gasi la orice magazin de articole sportive. Si stomatologul tau iti poate face una pe comanda, in cazul in care doresti.

Un stomatolog poate repara un dinte ciobit, dar fracturile sunt mai compelxe si mai greu de reparat, mai ales daca apar sub gingie. Daca un dinte este fracturat prea rau, ar putea fi necesar sa fie scos.

Bruxismul (scrasnirea dintilor)

Dintii sunt facuti sa macine si sa mestece, dar scrasnitul inconstient al dintilor ii poate distruge in timp. Scrasnitul cronic al dintilor, altfel numit bruxism, poate crapa smaltul dintilor, facand dintii mai sensibili si chiar se pot micsora, mai ales molarii.

Scrasnitul dintilor poate da dureri de cap, de muschi si de falci. In multe cazuri, oamenii cu bruxism nici nu isi dau seama ca au aceasta problema decat in momentul in care stomatologul le spune. Asta este un motiv in plus ca sa iti faci un control o data la sase luni.

Cercetatorii cred ca stresul si furia pot provoca scrasnitul dintilor. Un studiu a aratat ca oamenii care sufera de bruxism in somn au probleme la munca, probleme zilnice sau psihice.

Ce poti face:

Tehnicile de control al stresului pot ajuta. Plimba-te, invata sa meditezi. Evita stresul sau situatiile frustrante. Daca asta nu functioneaza, poti incerca o protectie de gura, care se asaza pe dintii de sus sau pe cei de jos.

Eroziunea smaltului dintilor si acidul

Pe cat de duri sunt dintii, pe atat de vulnerabili devin cand nivelul acidului din gura creste. Acidul distruge smaltul dintilor, facandu-i astfel foarte fragili. Mancarurile si bauturile acide, dar si bacteriile ce produc acizi sunt primele vinovate. Distrugerea  smaltului dintilor poate fi produsa si de alte probleme ca bulimia, gastrita cronica din cauza acloolismului sau vomatul frecvent care apare in perioada sarcinii.

Cercetatorii au descoperit recent o alta problema: refluxul gastro-esofagian. Acesta ultima problema face ca acidul crescut din stomac sa urce din nou in esofag si, uneori, chiar si in gura, si de aceea se produce distrugerea smaltului dintilor. Un studiu realizat pe un esantion de 117 oameni suferind de reflux gastro-esofagian, a aratat 28 de eroziuni ale smaltului dintilor. Alt studiu relizat pe 20 de persoane a aratat ca jumatate sufera de aceasta problema a dintilor.

Ce poti face?

Intreaba medicul cum poti trata bulimia sau alcoolismul. Daca esti insarcinata si vomiti mult, e timpul sa iti faci un control stomatologic (se recomanda unul pe timpul sarcinii)…

Daca stomatologul depisteaza semne ale eroziunii smaltului dintilor ca urmare a refluxului gastro-esofagian, trebuie sa mergi la un medic. Trebuie sa controlezi aceasta boala. Pe langa medicamente anti-acide, trebuie sa faci schimbari si in ceea ce priveste dieta pentru a impiedica aparitia refluxului. Incepe prin a evita mancarurile care inrautatesc situatia: ciocolata, mancarurile grase, cafeaua, bauturile alcoolice si bomboanele de menta. Poti incerca sa manaci mese mai mici. Nu mai manca nimic cu cel putin doua ore inainte de a te culca, pentru a permite stomacului tau sa se linisteasca si sa se goleasca.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news