Dinti sanatosi toata viata: 10 sfaturi pentru familii

Share

Ai o multime de motive pentru a dori sa mentii sanatatea dintilor si a gingiilor familiei tale. Sa le mentii zambetele stralucitoare. Sa poata mesteca mancarea corect, pentru o buna nutritie. Sa evite durerile de dinti si disconfortul. Noile studii au aratat ca bolile gingiilor pot duce la alte probleme in corp si maresc riscul de infarct.

Dinti sanatosi toata viata: 10 sfaturi pentru familii

Din fericire, exista metode simple pentru a mentine dintii sanatosi atat la copii, cat si la adulti. Iata cum:

Tututor le place un zambet alb si stralucitor. Si tot mai multi incep sa foloseasca tratamente pentru albirea dintilor. In ziua de azi, tratamentele cosmetice dentare sunt cele mai populare. Si tratamentele pentru albirea dintilor acasa au inceput sa creasca in popularitate. In toate farmaciile poti gasi kituri pentru albirea dintilor.

1.    Invata copiii din timp cum sa isi ingrijeasca dantura. In ciuda tuturor eforturilor pentru prevenirea degradarii dintilor, multi copii au astfel de probleme inca de dinainte sa mearga la scoala. Jumatate dintre copiii intre 12 si 15 ani au probleme cu cariile. Cam pe la 2 ani poti incepe sa lasi copilul putin cate putin sa invete sa se spele singur pe dinti.

2.    Sigileaza dintii ca sa nu ai probleme. Molarii permanenti apar pe la sase ani. Un strat protector aplicat pe suprafa dintelui previne aparitia cariilor si a fisurilor. Vorbeste cu stomatologul despre acest aspect.

3.    Foloseste destul – dar nu prea mult – fluor. Fluorul intareste smaltul dintilor prevenind degradarea lor. Daca apa pe care o bei nu are destul fluor, vorbeste cu stomatologul tau, care iti poate recomanda aplicarea unui strat de fluor pe dinti. Multe paste de dinti si ape de gura contin fluor. Si copiii pot folosi astfel de paste de dinti, dar nu in mod exagerat, deoarece prea mult fluor poate provoca pete albe pe dinti.

4.    Spala-te pe dinti de doua ori pe zi si foloseste zilnic ata dentara. Bolile gingiilor si ale dintilor sunt o problema reala nu doar pentru copii. Trei patrimi din adolescenti au gingii care sangereaza. Tine minte:
–    Periutele de dinti trebuie schimbate de trei-patru ori pe an.
–    Adolescentii care poarta aparate dentare pot avea nevoie de periute de dinti speciale si de alte produse de igiena dentara. Vorbeste cu stomatologul sau cu ortodontistul.
–    Persoanele in varsta cu artrita sau cu alte probleme pot intampina dificultati in a tine in mana periuta de dinti sau in a folosi ata dentara. Poate fi mai usor daca folosesc periutele de dinti electrice.

5.    Clateste-ti gura sau mesteca guma dupa fiecare masa. Pe langa spalatul pe dinti si folosirea atei dentare, clatirea gurii cu ape de gura antibacteriene poate preveni degradarea dintilor. De asemenea, incearca sa mesteci guma fara zahar pentru a mari fluxul de saliva care, in mod natural, spala bacteriile si neutralizeaza acidul.

6.    Poarta protectii pentru gura. Sporturile si celelate activitati recreationale iti fac un corp sanatos, dar pot fi o amenintare pentru dinti. Cele mai multe echipe din scoli nu obliga copiii sa poarte protectii de gura. Stomatologul iti poate face o astfel de protectie pe comanda sau o poti cumpara din orice magazin sportiv. O poti inmuia in apa calda pentru a lua forma gurii tale.

7.    Nu fuma. Tutunul pateaza dintii si mareste riscul aparitiei bolilor gingiilor si al cancerului oral. Daca esti fumator, poti renunta. Sfatuieste-ti copiii sa nu inceapa sa fumeze.

8.    Mananca inteligent. La orice varsta, o dieta echilibrata este importanta pentru dinti si gingii sanatoase. O dieta ce include cereale, nuci, fructe, legume si produse lactate iti aduce aportul optim de nutrienti. Unii cercetatori cred ca grasimile omega 3, adica cele pe care le gasim in peste, pot reduce inflamatiile si deci riscul aparitiei bolilor gingivale.

9.    Evita alimentele cu zahar. Cand bacteriile din gura intra in contact cu zaharul, produc acizi care distrug smaltul dintilor. Bauturile cu zahar sunt o amenintare pentru ca oamenii au tendinta sa le soarba facand acizii sa stea in gura o perioada mai lunga de timp. Bauturile carbogazoase inrautatesc si ele lucrurile, deoarece maresc aciditatea. Si bomboanele lipicioase fac probleme, pentru ca se lipesc de suprafata dintilor.

10.    Fa-ti o programare. Cei mai multi experti recomanda un control o data la sase luni, chiar si mai des daca ai probleme cu gingiile. In timpul unui control de rutina, stomatologul indeparteaza placa ce se aduna pe dinti si de care nu poti scapa doar cu ajutorul periutei de dinti si, de asemenea, cauta semne ale degradarii dintilor. Astfel, poti descoperi:
–    Semne timpurii de cancer oral. 9 din 10 cazuri de cancer oral pot fi tratate daca se descopera la timp. Netratat, cancerul oral se poate intinde in alte parti ale corpului si devine mult mai greu de tratat.
–    Daune produse de scrasnitul dintilor. Bruxismul poate fi provocat de stres sau anxietate. Cu timpul, distruge suprafata dintilor si astfel ii face mai predispusi la degradare. Daca dentistul gaseste semne la timp, iti poate recomanda sa porti o protectie de gura noaptea.
–    Semne ale bolilor gingivale. Gingivita sau parodontita sunt principalele cauze ale caderii dintilor in cazul adultilor. De obicei, pana cand oamenii ajung sa isi dea seama de aceste boli, este prea tarziu. La un control, stomatologul iti poate verifica gingiile pentru semne ale acestor afectiuni.
–    Interactiunea cu medicamente. Pacientii mai in varsta, mai ales cei care iau multe medicamente, risca sa aiba gura uscata. Saliva redusa mareste riscul aparitiei problemelor gingivale. Peste 800 de medicamente au ca efect secundar uscarea gurii. Spune-i stomatologului tau ce medicamente iei. Iti poate recomanda sa incerci sa iei alte medicamente sau iti poate prescrie o apa de gura care favorizeaza saliva…

Degradarea dintilor si bolile gingivale pot fi in general prevenite cu o igiena orala adecvata. Nu te costa nimic daca in fiecare zi, timp de cateva minute te speli pe dinti si folosesti ata dentara. Asa te poti bucura o viata intreaga de dinti si gingii sanatoase.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news