Smaltul dintilor: ce il ajuta, ce ii dauneaza

Share

Suprafata exterioara a dintilor, numita smalt, este facuta sa dureze o viata intreaga. Smaltul dintilor este cea mai dura substanta din corpul tau. Dar, cu toate acestea, craparea si spargerea lui sunt, uneori, inevitabile. Exista totusi multe lucruri de facut ca sa iti mentii puternic smaltul dintilor. Incepe cu acesti opt pasi.

Smaltul dintilor: ce il ajuta, ce ii dauneaza

1.    Incearca sa reduci consumul de zahar in bauturi si alimente.
Zaharul duce la producerea acidului in gura, ceea ce slabeste si, intr-un final, distruge smaltul dintilor. Slabesc smaltul mai ales bomboanele gumate care se lipesc de dinti. Bauturile acidulate reprezinta si acestea o problema, deoarece contin acid citric ce dauneaza dintilor. Bauturile indulcite artificial sunt o alegere mai buna. Totusi, cea mai buna solutie atunci cand ti-e sete este sa bei un pahar cu apa.

2.    Consuma alimente care protejeaza smaltul dintilor
Calciul din alimente neutralizeaza acidul din gura ta. Calciul este un mineral esential care intareste si oasele. Laptele, branza si alte produse lactate te ajuta sa-ti protejezi si sa-ti intaresti smaltul dintilor. Alege produse lactate cu grasime putina sau fara grasime, ca sa mentii la minimum nivelul grasimilor.

3.    Evita periajul excesiv al dintilor
Daca exagerezi cu periajul dintilor, smaltul lor se poate distruge. Foloseste mereu o periuta de dinti mai blanda si periaza tot bland. Tine periuta de dinti intr-un unghi de 45° fata de gingii si fa miscari in fata si in spate. Nu peria dintii imediat dupa ce ai mancat dulciuri sau citrice. Produsele ce contin acid inmoaie temporar smaltul dintilor si, astfel, dintii tai pot fi raniti foarte usor. In acele cazuri, asteapta o ora si apoi spala-te pe dinti.

4.    Trateaza arsurile si problemele digestive
Daca suferi de arsuri la stomac, acidul poate ajunge in esofag. Daca ajunge in gura, distruge smaltul dintilor. Bulimia, care apare cand oamenii varsa dupa ce mananca, este o alta amenintare pentru smaltul dintilor. Asa ca, daca ai astfel de probleme, trateaza-te imediat.

5.    Ai grija la piscinele cu clor
Daca inoti in piscine care nu contin un nivel adecvat de clor, apa poate deveni prea acida. Smaltul dintilor expus la astfel de apa de piscina, se poate eroda. Potrivit unui studiu, 15 % dintre inotatori au aratat semne ale eroziunii smaltului dintilor in comparatie cu numai 3% dintre persoanele care nu obisnuiesc sa inoate frecvent. Intreaba la piscina unde mergi sa inoti daca nivelul ph-ului piscinei este verificat constant. In timp ce inoti, tine-ti gura inchisa pentru a evita expunerea dintilor la apa cu clor.

6.    Atentie la gura uscata
Saliva ajuta la indepartarea resturilor de mancare si a bacteriilor care duc la aparitia cariilor. Cei care sufera de xerostomie, adica au un nivel scazut de saliva in gura, au de cele mai multe ori semne de eroziune a smaltulul dintilor. Bea apa des ca sa iti mentii gura curata si umeda. Daca te antrenezi, asigura-te ca te hidratezi in timpul si dupa antrenament. Mestecatul gumei fara zahar sau al bomboanelor tari (tot fara zahar) favorizeaza producerea salivei. Unele boli si anumite medicamente pot cauza uscarea gurii. Daca persista, consulta medicul.

7.    Evita sa-ti scrasnesti dintii
Unele persoane isi scrasnesc dintii, mai ales noaptea. Cu timpul, scrasnirea dintilor duce la disparitia stratului superior de smalt al dintilor si, apoi, la caderea lor. Daca iti inclestezi falcile sau scrasnesti dintii, vorbeste cu stomatologul tau. Protectiile de gura facute pe comanda te pot ajuta…

8.    Mergi in mod regulat la control
Pentru a pastra intact smaltul dintilor, mergi la stomatolog o data la sase luni. Stomatologul isi poate da seama din timp de eventualele probleme, cum sunt cariile sau scarsnirea dintilor. De asemenea, stomatologul isi poate da seama si daca dintii tai primesc cantitatea adecvata de fluor. Fluorul, in cantitatea potrivita, intareste si protejeaza smaltul dintilor. Daca apa ta nu contine destul fluor, stomatologul iti poate recomanda masuri suplimentare de protectie, precum ape de gura sau protectii pentru dinti.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente