Tratamente paradontoza – non-invazive si chirurgicale

Share

Paradontoza (sau boala parodontala), consta intr-o afectiune la nivelul gingiei, afectiune inflamatorie si dureroasa, in toate cazurile. Agravarea paradontozei, duce in timp la pierderea totala a dintilor, dar si la distrugerea iremediabila a tesutului moale si a celui osos, ce sustin, cu precadere, dintii.

Tratamente paradontoza

In prima etapa, apare o simpla gingivita, care consta intr-o umflare dureroasa a gingiei, pentru ca mai apoi acestea sa inceapa sa sangereze si chiar sa involueze spre interior, ajungand ca gingia sa descopere dintele, sa apara asa-numitele “pungi paradontale”, pana la eliminarea dintilor din cavitatea dentara.

Cauza principala a aparitiei paradontozei o reprezinta placa dentara, care nu este ingrijita in mod corespunzator si se intareste, daca nu este curatata mai mult de doua zile si devine un rezervor pentru bacterii, sub numele de tartru. Acesta nu se indeparteaza cu ajutorul periajului normal, ci printr-un detartraj profesional.

Tratament

De regula, paradontoza este o afectiune care se poate preveni cu o igiena orala impecabila si curatari profesionale regulate. Insa, in cazul in care se ajunge si se pune diagnosticul de paradontoza, tratamentele sunt destul de complexe si chiar incetinesc dezvoltarea bolii.

Intr-o faza mai usoara, mai simpla, procedurile sunt non-invazive si constau in:

  • Detartraj – dupa cum am mai spus, acesta are rolul de a inlatura tartrul, dar si bacteriile, bineinteles, de la nivelul dintelui si de pe suprafata de sub gingie. Se realizeaza, cu precadere, intr-un cabinet specializat;
  • Netezirea radiculara – acest procedeu se face pentru o nivelare a radacinii dintelui si pentru a reduce riscul unei aparitii ulterioare a tartrului;
  • Substante antibiotice – folosirea acestora duce la introducerea intre spatiul dintre gingii si dinte a unor substante ce ofera o curatare mai mult decat profunda.

Intr-o faza de paradontoza mai avansata, cele de mai sus nu mai fac fata si nu mai sunt eficiente, recurgandu-se la un tratament chirurgical:

  • Operatia de reducere a “buzunarelor”- se efectueaza o taietura, in asa fel incat o mica parte din tesutul gingival sa fie ridicat, iar radacina dintelui sa devina expusa, pentru a avea parte de o igiena optima;
  • Grefa cu tesut moale – in cazul paradontozei severe, gingia se retrage si in acest caz este necesara o inlocuire a tesutului ce a fost deteriorat. Aceasta procedura se face cu ajutorul unei mici grefe de tesut de pe cerul gurii;
  • Grefa de os – in acest stadiu de paradontoza, se distruge si osul de pe suprafata radacinii dintelui si, astfel, se apeleaza la acest artificiu. Grefa se poate face din os propriu sau sintetic. Aceasta interventie previne pierderea dintilor, dar si ajuta la o regenerare a celui natural.

Pentru ca interventia sa fie un succes, este nevoie ca pacientul sa raspunda pozitiv in recomandarile medicului si sa nu se abata de la unele mici reguli, si anume:

  • Dintii se vor peria de cel putin doua ori pe zi, dupa mesele principale;
  • Se va folosi zilnic ata dentara;
  • Se va folosi apa de gura pentru reducerea depunerii de tartru;
  • Se va folosi o periuta de dinti moale si aceasta va fi inlocuita dupa maximum trei luni;
  • Periuta clasica se poate inlocui cu una electrica…

Vizite la medicul stomatolog, la cel putin sase luni.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news