De ce devine cineva dependent?

Share

Un partener cu o problema de dependenta se poate purta intr-un mod nesabuit, aparand egoist si provocand haos in propria sa viata, dar si in vietile celor din jurul sau. Cu toate acestea, dependenta nu are de obicei tendinta de a se manifesta intr-un mod iesit din comun. Deseori, cand cineva dezvolta o dependenta este ca o incercare de a controla ceea ce simte fata de o situatie pe care aceste persoane nu stiu cum sa o gestioneze sau incearca sa-si stopeze gandurile sau sentimentele carora nu le pot face fata.

De ce devine cineva dependent

Imagineaza-ti ca ai o zi foarte proasta. Stresul de la serviciu, o neintelegere cu partenera sau grijile legate de bani iti pot provoca anxietati, sentimente de furie si tristete; sau, poate te intristeaza ceva legat de trecut, atunci cand te gandesti la lucrul respectiv. In acele momente, poti descoperi ca bautura, fumatul, internetul folosit excesiv sau jocurile pe computer te relaxeaza, deoarece te „deconecteaza” de la probleme, iar pentru o perioada te simti eliberat de ele.

Este ok sa evadezi intr-o anumita masura din lumea reala si sa te detasezi de problemele tale din cand in cand. De exemplu, daca bei cateva pahare dupa munca, in weekend, poate fi ceva distractiv; cu toate acestea, acele momente „amuzante” in care renunti la inhibitii, te pot face sa iti doresti tot mai mult… Tine cont ca in orice ai face pentru a scapa de ceea ce simti, ai de ales: accepti sau nu. Daca te simti neputincios in fata problemelor, vei tanji tot mai mult dupa acel lucru in care te refugiezi. Problemele nerezolvate se inrautatesc deseori si ajungi sa te lasi tot mai mult prada „evadarii”. Aici incepe acel ciclu distructiv al dependentei. In acel moment, optiunea dintre acceptare si refuzare deja nu mai exista. Te temi sa opresti comportamentul provocat de dependenta, deoarece te-a acaparat.

Iata niste motive care pot dezvolta dependenta:

  • Sentimentul de responsabilitate coplesitoare;
  • Sentimentul de neputinta in schimbarea lucrurilor;
  • Dificultatile relatiei;
  • Singuratatea si izolarea;
  • Anxietatea;
  • Depresia;
  • Stresul;
  • A te simti afectat de experientele trecute;
  • O actuala criza de viata.

Dependenta afecteaza stima de sine si increderea, asa incat te poti opri din dependenta doar infruntand problemele. Este posibil ca viciile sa iti fi creat probleme in relatiile trecute, iar acum te temi sa ii lasi pe altii sa te ajute sau iti este rusine sa le ceri ajutorul; poate simti ca toata viata ta este un dezastru si nu stii de unde sa incepi sa schimbi ceva, pare in zadar sa te straduiesti, iar in mintea ta consideri ca prin comportamentul tau vicios poti opri tot ce te apasa pe suflet.

Ia situatia pas cu pas – a constientiza in sinea ta ca ai o dependenta este primul mare pas.

Sunt o multime de lucruri care pot crea dependenta, dar de ce majoritatea oamenilor au de ales, pe cand altii nu?

Daca treci prin asemenea probleme si te gandesti ca poti ajunge dependent, cel mai bun sfat este sa cauti consiliere sau sprijin; te poti informa online in acest sens. In cazul in care ai o problema mai veche cu un viciu, acesta te poate face sa te ranesti, sa-ti provoci rani fizice. Daca esti constient ca dependenta s-a declansat in urma unui eveniment traumatizant, este indicat sa cauti consilierea unui specialist…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente