Dieta fara carbohidrati si fara zahar in trei etape

Share

Dieta fără carbohidrați și fără zahăr este una dintre cele mai sănătoase diete, pentru că nu permite înfometarea și asigură necesarul zilnic de nutrienți. În cele ce urmează vă prezentăm pe larg informații despre dieta fără carbohidrați.

Dieta fara carbohidrati

 

Carbohidrații sunt sursa principală de combustibil pentru anumite tipuri de celule, precum celulele sistemului nervos și celulele roșii din compoziția sângelui. Pentru a ne fi de folos, carbohidraţii sunt transformaţi în glucoză şi glicogen depozitat în ficat şi muşchi, apoi utilizați în funcţie de nevoile organismului. Problema apare în urma consumului excesiv de carbohidraţi dăunători, care cresc nivelul de glucoză din sânge, deoarece duc la depunerea rapidă a grăsimii şi stimulează producţia de hormoni care ne pot tulbura sănătatea. Dieta fără carbohidrați este mai mult decât indicată.

Carbohidrați simpli versus complecşi

Carbohidraţii simpli sau „răi” sunt cei din alimentele procesate, rapid metabolizaţi şi încărcaţi de calorii, care pătrund imediat in sânge. Din această categorie fac parte: dulciurile, biscuiţii, prăjiturile, orezul alb, pâinea albă şi alte produse de panificaţie, alcoolul.

Carbohidraţii complecşi, cunoscuţi şi sub denumirea de carbohidraţi „buni”, au nevoie de un timp mai lung de digestie şi pătrund mai lent în sânge, sporind senzația de saţietate şi oferind energie de lungă durată. Aici sunt incluse alimentele bogate în fibre şi amidon (cartofi, porumb, cereale integrale, orez brun, legume de toate tipurile, fasole, linte, mazăre, anumite fructe).

Plusuri şi minusuri în dieta fără carbohidrați

Carbohidraţii complecşi îşi găsesc locul binemeritat pe lista alimentelor sănătoase, de care creierul şi mușchii au nevoie ca să funcționeze la cote maxime.

S-a demonstrat că o dietă din care carbohidraţii lipsesc cu desăvârşire afectează starea de spirit şi tonusul, aceştia fiind parte a unui meniu echilibrat. Soluţia? Renunţă doar la carbohidraţii dăunători! Ai şi de ce să faci acest lucru și să urmezi dieta fără carbohidrați:

– Consumul exagerat de carbohidraţi creşte riscul de diabet, boli de inimă şi chiar cancer.

– Consumul redus de carbohidraţi echilibrează nivelul zahărului din sânge şi stimulează organismul să consume zaharurile, ceea ce duce la o scădere sănătoasă şi rapidă în greutate.

Alimente indicate în dieta fără carbohidrați

Iată care sunt alimentele permise în dieta fără carbohidrați: carne, pește, ouă, legume, fructe, gama nucilor și semințelor, lactate cu conținut ridicat de grăsimi, grăsimi sănătoase, uleiuri sănătoase, poate chiar și cereale fără gluten.

Alimente interzise în dieta fără carbohidrați

Următoarele alimente sunt considerate interzise în dieta fără carbohidrați: zahăr, sirop de porumb, grâu, uleiurile din semințe, produsele dietetice, alimentele procesate și produsele cu un conținut scăzut de grăsimi.

Consumați cu precauție în dieta fără carbohidrați

Dacă aveți o sănătate de fier, faceți exerciții fizice și nu este necesar să pierdeți în greutate, puteți consuma cu moderație câțiva carbohidrați în plus, care sunt acceptați cu precauție în dieta fără carbohidrați: cartofi dulci, orez, ovăz, quinoa, linte, fasole neagră, ciocolată organică ce are minimum 70% cacao, vinuri seci care nu au adaos de zahăr sau carbohidrați.

Dieta fără carbohidrați pe etape:

Cea mai cunoscută dietă fără carbohidrati este dieta Atkins. Ghidându-te după principiile ei, poţi slăbi… pe etape!

ETAPA 1: În primele două săptămâni de dietă, este interzis consumul de carbohidraţi simpli şi va fi redus la limită cel de carbohidraţi complecşi. Acum, se consumă proteine (orice tip de carne, ouă), peşte şi fructe de mare, salată verde, rosii, legume (mai puţin cartof, porumb, morcov), iaurt, ulei de măsline.

ETAPA 2: În următoarele două luni, carbohidraţii simpli rămân strict interzişi, dar sunt introduse pe rând şi în cantități limitate: fructele de orice tip (exclusiv banane), laptele, leguminoasele (fasole, linte, mazăre), cerealele integrale.

ETAPA 3: Denumită „stil de viaţă”, etapa a treia presupune ca de acum înainte pentru menţinerea greutăţii dobândite să evităm total ori să consumăm numai ocazional: dulciuri, produse de panificaţie, pâine albă, alcool.

Dieta fără carbohidrați – beneficii

Urmată după modelul de mai sus, dieta nu are efectele negative ce apar în cazul în care carbohidraţii sunt total excluşi din alimentaţie pentru o perioadă lungă. În schimb, are numeroase beneficii:

– Scădere rapidă, dar sănătoasă în greutate, însoţită de intensificarea metabolismului. Acest tip de dietă fără carbohidrați permite pierderea kilogramelor prin limitarea secreţiei de insulină, care obligă organismul să ardă grăsimile depozitate.

– Prezenţa senzaţiei de saţietate;

– Creşterea nivelului de energie şi reducerea senzațiilor de slăbiciune sau oboseală

– Îmbunătăţirea somnului.

Motive de a urma dieta fără carbohidrați

  • Când renunțați la carbohidrați, începeți să ardeți grăsimile. Acest lucru are loc imediat, deoarece pentru a putea produce energie, corpul începe să ardă grăsimile stocate, pe care le folosește drept „combustibil”, ducând astfel la scăderea în greutate. Se recomandă să se facă exerciții fizice înainte de micul dejun – acest fapt va determina corpul să ardă grăsimile stocate în ziua precedentă.
  • Urmând o astfel de cură, scade riscul de a face diabet. Carbohidrații simpli sunt făcuți din zaharuri simple, iar consumul lor are doar efecte negative asupra corpului, atât pe termen scurt, cât și lung. Cu cât consumați mai mulți astfel carbohidrați care se digeră rapid, cu atât va produce pancreasul mai multă insulină, care va duce, la un moment dat, la diabet de gradul al doilea, conform specialiștilor. Încercați să consumați carbohidrați complecși bogați în fibre, deoarece previn producția unei cantități mai mari de insulină. Cu cât menținem glicemia la un nivel scăzut, cu atât se va produce mai puțină insulină în mod constant, iar acest lucru este unul bun. Cu alte cuvinte, renunțarea la carbohidrații simpli duce la stabilizarea nivelului glicemiei și reduce riscul de a face diabet.
  • Stomacul se aplatizează de îndată ce se elimină carbohidrații din dietă. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este că se elimină cauzele balonării, care fac să pară că stomacul este mai umflat decât este în realitate. Înlocuiți pâinea albă cu pâine integrală și legume preparate prin metoda stir-fry. Dacă vi se face foame între mese, consumați gama nucilor crude, pentru că sunt o sursă foarte bună de fibre și grăsimi sănătoase care luptă cu inflamațiile din corp și sprijină digestia.
  • Mușchii devin mai puternici atunci când urmați această dietă. Aproape orice mâncare este mai sănătoasă decât cea care conține carbohidrați simpli. Acest lucru se explică parțial deoarece carbohidrații simpli nu conțin proteine, care sunt exact baza masei musculare (dar și elemente-cheie de a menține în stare excelentă de sănătate unghiile, părul și pielea). Dacă vă alimentați corpul cu proteine și nutrienți, îi oferiți ceea ce are nevoie pentru a crește masa musculară fără să fie nevoie să găsească niște calorii suplimentare. Încercați ca, în pauza de la prânz, când în general aveți tentația de a consuma dulciuri de la tonomate, să le înlocuiți cu gustări bogate în proteine, care să vă ofere energie durabilă pentru întreaga după-amiază.
  • Veți simți mai multă energie dacă renunțați la carbohidrații simpli și îi consumați pe cei complecși, care sunt răspunzători cu funcționarea adecvată a creierului și mușchilor. Când treceți de la carbohidrații simpli la cei complecși, adică la fructe și legume, pâine integrală, ovăz, orez brun, quinoa și alte cereale integrale, acestea îți vor asigura nivelul echilibrat de energie fără să ai parte de fluctuațiile pe care le dau carbohidrații simpli. Datorită sațietății pe care o oferă carbohidrații complecși, nu vei mai simți nevoia să faci alegeri nesănătoase în speranța că te vei energiza rapid după-amiaza. Încearcă să consumi o cană de terci de ovăz cu o jumătate de banană, deoarece reprezintă o alegere excelentă, care îți va toată energia de care ai nevoie.
  • În dieta fără carbohidrați crește sațietatea. Secretul este următorul: nu sunt carbohidrații cei care țin de foame, ci nutrienții: fibrele, proteinele și grăsimile sănătoase. Din nefericire, carbohidrații rafinați simpli nu conțin acești nutrienți, în schimb, oferă organismului calorii ieftine, așadar, indiferent câte calorii de acest tip mâncați, corpul va cauta în continuare mai multă mâncare; rezultatul: vă va fi și mai foame și, cel mai probabil, veți mânca ceva nesănătos. Înlocuiți acea gustare nesănătoasă cu un iaurt grecesc bogat în proteine, ouă bătute cu legume, sau budincă din chia – acestea vă vor menține mai mult timp starea de sațietate…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news