Câte grăsimi trebuie să consumăm?

Share

Grăsimile nu trebuie să depășească 30% din totalul caloriilor, ceea ce înseamnă 53 g la o dietă de 1600 de calorii, 73 g la 2200 de calorii si 93 g la un regim alimentar de 2800 de calorii.

Câte grăsimi trebuie să consumăm

Veţi putea reduce la jumătate aportul de lipide fie si numai alegând cele mai slabe variante de alimente, evitând în acelasi timp să mai adăugaţi grăsimile la prepararea mâncărurilor sau să le consumaţi la masă (unt, margarină). Dvs. decideţi cum veţi folosi grăsimile adiţionale în dieta dvs. zilnică. De pildă, s-ar putea să doriţi să consumaţi alimente grase din cele cinci grupe alimentare principale, cum ar fi lapte integral în loc de lapte parţial degresat. Sau aţi putea utiliza grăsimile la gătit ori la masă, în forma dressing-urilor pentru salate, untului sau margarinei pe sau cu cartofi fierţi.

Ce cantitate de grăsimi am voie să mănânc?

Nu este nevoie să număraţi în fiecare zi câte grame de grăsimi aţi consumat, dar un sondaj, din când în când, este necesar pentru a vă menţine pe calea bună. Dacă aţi constatat un exces de grăsimi în dieta dvs., alegeţi mai des alimente sărace în grăsimi, pentru a corecta situaţia.

Puteţi calcula cantitatea de grăsimi care vă furnizează 30% din caloriile zilnice cu ajutorul unei scheme simple:

A. Înmulţiţi totalul caloriilor cu 0,30 pentru a obţine numărul maxim de calorii care pot proveni din grăsimi. De exemplu: 2200 calorii x 0,30 = 660 calorii din grăsimi.

B. Împărţiţi numărul caloriilor furnizate de grăsimi la 9 (un gram de grăsime are 9 calorii), pentru a obţine câte grame de grăsimi puteţi consuma.

De exemplu, 660 (calorii din grăsimi) : 9 = 73 grame de grăsimi.

Există grăsimi bune și rele?

Răspunsul la această întrebare este afirmativ. Consumul grăsimilor saturate crește nivelul colesterolului din sânge, predispunându-vă la o serie de boli, cum ar fi cele cardiovasculare.

În prezent, dieteticienii recomandă limitarea grăsimilor saturate la mai puţin de 10% din totalul caloriilor şi la maximum 30% din aportul total de lipide. Alimentaţia ne furnizează trei feluri de grăsimi: acizii graşi saturaţi, mononesaturaţi şi polinesaturaţi.

Acizii graşi saturaţi se întâlnesc predominant în carne şi produse lactate (unt, smântână), dar şi în unele alimente vegetale.

Acizii graşi mononesaturaţi se găsesc în uleiul de măsline, arahide, migdale etc.

Acizii graşi polinesaturaţi sunt în uleiul de floarea-soarelui, soia, dar şi în carnea peştilor din mările nordice (stavrid, hamsii, hering, ton) sau în untura de peşte…

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente