De ce ne îngrășăm?

Share

Cauza cea mai frecventă a îngrășării este aportul energetic superior consumului. Alte cauze pot fi de ordin metabolic, neuro-hormonal şi psihologic.

De ce ne îngrășăm

Obezitatea corespunde dezvoltării excesive a rezervelor de lipide stocate în ţesutul adipos. În general, acestea sunt localizate la femei în partea superioară a corpului, iar la bărbaţi, la nivelul inferior.

Există şi depozite de grăsime mai puțin importante, care însă ca localizare pot constitui un mare prejudiciu estetic. Este vorba în principal de celulită şi lipodistrofii. Prima problemă reprezintă un inamic redutabil pentru femei, majoritatea fiind afectate de „sindromul pielii cu aspect de coajă de portocală”.

Celulita este favorizată de perioadele ce marchează o modificare în plan hormonal (pubertate, sarcină, premenopauză). Pentru a diminua depozitele celulitice, se impune asocierea unui regim hipocaloric echilibrat cu o bună hidratare şi activitate fizică regulată.

Lipodistrofia denumeşte un depozit de grăsime localizat, cauzele fiind de origine genetică, hormonală şi alimentară. Doar un program de slăbire susţinut permite reducerea acestor depozite.

Ereditatea poate reprezenta, de asemenea, un factor important în îngrăşare – se constată deseori o tendinţă familială în acest sens. O largă categorie de persoane care au probleme cu greutatea sunt şi cele trecute de prima tinereţe. O obezitate periculoasă apare la vârsta a doua la indivizii care toată viaţa s-au lăsat pradă exceselor alimentare şi nu numai. Acest proces se explică prin randamentul mai slab al funcţiilor organismului.

Supraalimentaţia este o altă cauză, poate cea mai importantă, a obezităţii. Pofta de mâncare de nestăvilit, aportul de calorii mult prea mare în raport cu talia şi vârsta au ca urmare îngrăşarea. Dacă se adaugă sedentarismul, „reușita” procesului de îngrăşare este garantată.

Când greutatea excesivă coexistă cu fenomene ce ţin de glande (tulburări menstruale, de exemplu), este efectul unor disfuncționalități la acest nivel. Unul din o sută de cazuri de obezitate are drept cauză un dezechilibru al glandei tiroide, care încetinește metabolismul organismului…

Multe persoane se îngraşă și pe fond de stres. Acestea, în situaţii psihice delicate (depresie, stres, angoasă), au tendinţa să consume mai mult.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente