Detoxifierea organismului – program si retete pentru detoxifiere

Share

Detoxifierea organismului este extrem de importanta in lumea moderna de astazi, avand in vedere factorii poluanti din mediul inconjurator, toxinele si alte asemenea elemente care pot ajunge rapid in organism si pot cauza tot felul de afectiuni, nu doar de natura fizica, ci si mentala.

Te simti fara vlaga si nu ai spor? Te lupti cu probleme legate de ten, cu dureri sau cu afectiuni digestive? Nu reusesti sa slabesti? Inseamna ca ai nevoie de detoxifierea organismului, iar in acest articol te invitam sa afli mai multe lucruri utile despre aceasta.

Consecintele grave duc la scaderea eficientei sistemului imunitar si chiar la depresie. Detoxifierea organismului se practica de secole in culturile din toata lumea si presupune odihnirea, purificarea si hranirea corecta a corpului; trebuie sa se elimine toxinele, apoi sa se introduca in alimentatie nutrienti sanatosi pentru ca organismul sa fie protejat impotriva bolilor si ca sa isi mentina sanatatea optima.

Apa pe care o bei este vitala atunci cand iti cureti corpul. In apa obisnuita se gasesc de obicei clor, plumb, chimicale sintetice, compusi organici volatili, trihalometan si multe altele. Nici apa imbuteliata nu este prea deosebita, de fapt, de multe ori aceasta este doar apa plata vanduta intr-un ambalaj dragut. Este esential ca atunci cand facem detoxifierea organismului, sa bem o apa cat mai curata, filtrata corespunzator. Consumul acestei ape este bine sa devina un obicei, sa se bea nu doar pe perioada detoxifierii.

Cum functioneaza detoxifierea organismului?

In principiu, detoxifierea inseamna curatarea sangelui. Aceasta se face prin inlaturarea impuritatilor din sangele care trece prin ficat, unde se proceseaza toxinele pentru a fi eliminate, si are efect asupra fiecarei celule, adica incepand cu cele mai mici unitati ale corpului uman, spun expertii. Corpul elimina toxinele prin rinichi, intestine, plamani, limfa si piele. Cu toate acestea, cand sistemul este compromis, impuritatile nu se filtreaza corespunzator, iar celulele din corp sunt foarte afectate. Specialistii spun ca fiecare femeie ar trebui sa faca detoxifierea organismului cel putin o data pe an (ideal ar fi intre doua si patru ori anual). Cu toate acestea, exista anumite precautii pe care trebuie sa le aiba in vedere mamele care alapteaza, fetele tinere si pacientele cu boli degenerative, cancer si tuberculoza – in aceste cazuri este necesar consultul medicului.

Avand in vedere ca in ziua de astazi exista mai multe toxine in mediul incojurator ca niciodata, specialistii spun ca detoxifierea este ceva absolut necesar. Aceasta se face atunci cand apar simptome precum:

– o extenuare inexplicabila

– pielea iritata

– ochii umflati sau cearcane

– o eliminare ingreunata

– infectiile de grade mici

– problemele menstruale

– confuziile mentale

– balonarea

– alergiile

Cum incepi detoxifierea organismului?

Mai intai de toate, trebuie sa renunti la alcool, cafea, tigari, alimentele cu extractii din zahar si grasimi saturate, deoarece toate acestea reprezinta niste obstacole in calea procesului de insanatosire. De asemenea, este necesar sa reduci cantitatea produselor chimice folosite la curatenia casei si pentru ingrijirea personala (detergenti, sampoane, deodoranti si pasta de dinti), inlocuindu-le cu alternative naturiste. Alt factor negativ de care trebuie sa scapi este stresul, care declaseaza organismul sa elibereze hormonii in sistem: in timp ce acestia iti dau energie pentru a fi capabila sa termini treburile la timp, in cantitati mari creeaza toxine si incetinesc detoxifierea enzimelor in ficat. Meditatia precum yoga te ajuta intr-un mod simplu, dar eficient, sa elimini stresul, resetandu-ti reactiile psihice si mentale care sunt date peste cap din cauza stresului inevitabil din viata de zi cu zi.

Iata pasii pentru un proces eficient prin care poti ajuta detoxifierea naturala a corpului:

  1. Se tine post pentru ca organele sa intre intr-o perioada de „repaus”.
  2. Se stimuleaza ficatul, ca sa elimine toxinele din organism.
  3. Se intensifica eliminarea prin intenstine, rinichi si piele.
  4. Se imbunatateste circulatia sangelui.
  5. Corpul se alimenteaza cu nutrienti sanatosi.

Care program de detoxifiere este cel potrivit pentru tine?

Exista o multime de programe si retete pentru detoxifierea organismului, asadar, trebuie sa optezi in functie de nevoile personale. Multe dintre acestea propun un plan de sapte zile, deoarece organismul are nevoie de timp pentru a curata sangele si a permite corpului sa se relaxeze. Primele doua zile sunt destinate consumarii lichidelor insa pentru rezultate mai eficiente in eliminarea toxinelor, se pot prelungi pana la trei – sapte zile (se pot bea doar lichide bazate pe fructe proaspete, legume si apa)

Iata cinci exemple de diete pentru detoxifiere:

1. Detoxifierea simpla bazata pe fructe si legume

2. Curatarea bazata pe consumul sucurilor naturale

3. Curatarea cu ajutorul bauturilor smoothie

4. Detoxifierea hipoalergenica

5. Detoxifierea de zahar

Modalitati prin care poti ajuta detoxifierea organismului:

In mod normal, un organism sanatos isi face singur detoxifierea insa uneori apar diverse probleme precum stresul care da peste cap alimentatia, ne afecteaza toxinele existente in aer, apa, mancare, produse farmaceutice si din alte surse. Din fericire, exista multe modalitati prin care iti poti ajuta corpul sa elimine toxinele:

– Consuma o multime de fibre pentru detoxifierea organismului, printre care orez brun, legume si fructe naturale, crescute fara substante chimice, de exemplu: sfecla, ridichii, anghinare, varza, broccoli, spirulina, chlorella, alge, ca de altfel si alte alimente bune pentru detoxifiere: spanac, usturoi, varza, germeni, afine si ghimbir.

–  Curata si protejeaza ficatul prin introducerea in alimentatie a radacinii de papadie, brusture, armurariu, si bea ceai verde.

–  Ia vitamina C, deoarece ajuta corpul sa produce glutation, un compus al ficatului ce alunga toxinele.

– Respira profund pentru a permite oxigenului sa circule complet in sistem.

–  Axeaza-te pe emotiile pozitive, pentru a elimina stresul.

–  Practica hidroterapia, facand cate un dus fierbinte timp de cinci minute, in care sa lasi apa sa iti curga pe spate, dupa care schimbi pentru 30 de secunde pe apa rece. Procedeaza in acest mod de trei ori, dupa care baga-te in pat pentru 30 de minute.

– Transpira la sauna, pentru ca organismul tau sa elimine toxinele.

– Exfoliaza-ti pielea sau incearca produse pentru ingrijirea picioarelor, pentru a elimina toxinele prin pori. Exista perii speciale care pot fi achizitionate din magazinele cu produse naturiste.

– Fa exercitii de intretinere, de exemplu yoga, timp de o ora pe zi.

– Mananca mere organice bogate in pectina; aceasta se uneste cu toxinele din intestine si le elimina din corp.

– Bea zilnic suc proaspat de legume pentru a detoxifia organismul. Se prepara usor: o mana de verdeturi intr-un blender cu afine/capsune/zmeura sau mure inghetate si adaugi apa.

– Bea in fiecare dimineata un pahar mare de apa purificata cu zeama unei lamai proaspete. Lamaile au peste 20 compusi anticancerigeni cunoscuti.

– Mananca zilnic afine. Acestea sunt extrem de bogate in antocianina, care reduce inflamatiile din corp si creier, precum ajuta si la reducerea alergiilor si a greutatii excesive.

– Incearca, pe cat posibil, sa inspiri adanc. Oxigenul distruge virusii, bacteriile si ne ajuta sa ne simtim mai energizati.

– Consuma cel putin o jumatate de cana de legume in fiecare zi.

– Incearca sa vezi mereu aspectele pozitive. Zambeste si razi in fiecare zi. O atitudine pozitiva reduce numarul chimicalelor ce provoaca stresul in organism. Mergi pe vechea zicala din popor, „rasul este cel mai bun medicament”.

– Ia curcuma zilnic (cate o lingurita intr-un pahar mic de apa), adaugata in supe sau tocane, ori sub forma de capsule. Contine fitonutrientul curcuma, care asigura o protectie foarte mare a ficatului si are proprietati vindecatoare. Ficatul este principalul responsabil in detoxifiere.

– Mananca mai multe fructe si legume in stare cruda. Acestea contin enzime care ajuta digestia si imbunatatesc absortia nutrientilor. Multi dintre acestia sunt necesari pentru ca detoxifierea organismului sa fie eficienta, precum: beta caroten, acid folic, niacina, acid pantonenic, riboflavina, tiamina, vitamina B12, piridoxina, vitamina C, vitamina E, calciu, cupru, germaniu, fier, magneziu, mangan, molibden, seleniu, sulf si zinc (printre altele).

– Renunta la produsele chimice si foloseste unele naturiste.

– Bea o cantitate mare de apa plata, pentru a ajuta eliminarea toxinelor din corp. Aproape fiecare proces din organism depinde de o hidratare adecvata, care sa faciliteze functiile.

– Ajuta la inlaturarea toxinelor din intestine folosind suc de aloe vera (un sfert de cana).

– Ia un supliment probiotic pe stomacul gol (dimineata sau seara) – ajuta la distrugerea bacteriilor rele si ajuta la vindecarea intestinelor.

– Fa cate 30 minute de activitate fizica intensa pe zi. Prin transpiratie se elimina foarte eficient toxinele daunatoare, incluzand metalele grele din corp.

– Poti curata colonul cu ajutorul unor laxative care se iau pe cale orala sau prin clisma.

Importanta pe care o are detoxifierea organismului in vederea mentinerii sanatatii

Femeile isi exfoliaza fata si picioarele, folosesc sampon pentru par si alte produse de intretinere pentru a straluci si a arata bine. Insa, este de ajuns doar sa existe un aspect ingrijit? Foarte putine femei par a se preocupa si de vitalitatea organelor interne si de necesitatea de a le curata, iar numarul lor se reduce atunci cand vine vorba despre cele care sunt informate in privinta dietelor care ajuta la detoxifiere pentru a isi imbunatati sistemul imunitar. Exista si alte beneficii in detoxifierea organismului: unele au efecte direct asupra anumitor organe, pe cand altele ofera efecte benefice asupra sanatatii in general.

Importanta detoxifierii colonului

O dieta buna pentru detoxifiere curata colonul in intregime. De fapt, tocmai aceasta calitate este principalul scop al curei. Majoritatea femeilor stiu despre colon ca este depozitul resturilor care trebuie eliminate din corp; insa el are un rol important si in absortia apei, iar ambele functii sunt esentiale, deoarece contribuie la curatarea ocazionala a colonului. Prin digestia continua si inlaturarea atat a lucrurilor sanatoase, cat si a celor nesanatoase, capacitatea de functionare a colonului poate ajunge uneori sa fie fortata la maximum. O detoxifiere a organismului cu suc natural de fructe si extract de legume ar putea avea cel mai bun efect pentru curatarea colonului.

Importanta curatarii rinichilor

Detoxifierea este foarte utila si in cazul rinichilor, deoarece acestia au functii multiple; principala este aceea de a filtra impuritatile din corp, inlaturandu-le cu ajutorul apei. Rinichii detin controlul si asupra celulelor rosii, a tensiunii sanguine, a unor secretii eliberate de anumiti hormoni etc. Cu toate acestea, hormonii nu sunt capabili intotdeauna sa elimine toate impuritatile care intra in sistem, de aceea este necesar sa ii curatam cateodata. Prin detoxifierea rinichilor, fiecare particica impura este inlaturata, iar acestia vor functiona din nou eficient.

Detoxifierea organismului mentine stabilitatea sistemului imunitar

Prin detoxifierea organelor, acestea isi reiau modul optim de functionare, iar de aici, sistemul imunitar este imbunatatit. Multe femei acuza raceli, tuse, sau gripa ce apar la schimbarile anotimpurilor. Toate acestea pot fi insa prevenite printr-un sistem imunitar care functioneaza corect. Detoxifierea prezinta o multime de efecte pozitive asupra sanatatii in general.

Indiferent pentru care metoda de detoxifiere optezi, este important sa o aplici imediat. Dieta, exercitiile fizice si meditatia sunt elemente esentiale in mentinerea sanatatii din toate punctele de vedere. Poti incepe prin a iti face un plan de detoxifiere pe care sa il urmezi pas cu pas.

Detoxifierea de zi cu zi:

– Poti folosi produse naturiste specifice detoxifierii.

– Fructele – este important sa introduci fructele in alimentatie pe perioada detoxifierii. Toate tipurile de fructe pot fi consumate, incluzand merele, portocalele si alte fructe exotice. Sunt bune si sucurile 100 % naturale, care nu au aditivi artificiali, conservanti si nici zahar.

– Legumele – la fel ca fructele, sunt importante si trebuie consumate in cantitati mari cand are loc detoxificarea. Printre cele mai populare legume pentru curatarea organismului se numara: cepele, morcovii, ridichile rosii, varza, germenii, ardeii, ciupercile, porumbul, prazul, conopida si broccoli.

– Fasolea si lintea – toate tipurile sunt bune pentru detoxifiere, incluzand boabele uscate sau conservate in apa. Se recomanda sa se evite cele conservate in ulei.

– Tofu (cunoscuta si drept branza din lapte de soia) si produsele quorn – reprezinta niste substituente pentru carne si sunt excelente pentru detoxifiere.

– Ovazul – este nemaipomenit cu fructe proaspete, miere sau facut terci.

– Pestele proaspat – are si el o contributie in detoxifiere. Printre cele mai sanatoase feluri de peste sunt codul, somonul, macroul, pestele-unditar si pastravul.

– Iaurtul – este si el o alegere buna. Contine nutrienti si bacterii benefice care ajuta tractul digestiv in timpul detoxifierii.

Ce trebuie evitat pe perioada detoxifierii organismului:

– Carnea rosie, de pui, de curcan si de la alte pasari;

– Produsele din carne, precum carnatii si pateul;

– Laptele, smantana, branza si alte produse lactate;

– Ouale, untul si margarina;

– Skacks-urile precum chips-urile de cartofi;

– Alunele sarate;

– Ciocolata si dulciurile;

– Zaharul, mai ales cel rafinat;

– Gemurile, dulceturile si jeleurile;

– Alcoolul, ceaiul, cafeaua si bauturile usoare;

– Dressing-urile pentru salata care sunt cumparate din magazine si nu preparate natural;

– Sarea nu este buna pentru detoxifierea organismului


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente