Slăbiți fără să vă mai îngrășați

Share

Oferta în ce priveşte regimurile de slăbire este extrem de generoasă. Majoritatea promit scăderi rapide şi spectaculoase de greutate, „uitând” să menţioneze aspectele negative ulterioare: dereglarea metabolismului, carenţe nutriţionale severe, apariţia sentimentului de frustrare şi, nu în ultimul rând, reacumularea kilogramelor. Ca să slăbiţi mai uşor, fără riscuri, si mai ales să vă menţineţi suple, trebuie să aflaţi care sunt capcanele dietelor, doar aşa putându-le evita.

Slăbiți fără să vă mai îngrășați

S-a observat că apropierea primăverii declanşează o adevărată „febră” a curelor de slăbire în fiecare an. Explicaţia acestui fenomen este simplă: trecerea la o vestimentaţie mai lejeră, ce nu poate camufla rotunjimile acumulate pe parcursul anotimpului rece. Nu este nimic condamnabil în dorinţa de a vă regăsi silueta ideală însă alegerea metodei are o importanţă covârşitoare.

Renuntarea la unele alimente în favoarea altora se poate dovedi ineficientă, dacă nu chiar catastrofală. Motivaţia joacă şi ea un rol major: schimbarea obiceiurilor nutritionale nu trebuie privită ca pe o corvoadă, ci ca un pas spre o viaţă mai sănătoasă. Privaţiunile bruşte şi majore generează o stare de nemultumire, ce duce, în majoritatea cazurilor, la abandonarea dietei într-un timp foarte scurt. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că un plan de slăbire eficient implică, pe lângă regim alimentar, un program de exerciţii fizice. În fapt, pentru a vă redobândi armonia corpului, pentru a slăbi „frumos”, sportul este vital. Gimnastica practicată cu regularitate, la un nivel mediu, se dovedeşte excelentă şi pentru muşchi, articulatii, sistem osos, metabolism, funcţie respiratorie, cardiacă. Nu uitaţi însă că doar exerciţiul fizic, fără un regim alimentar adecvat, nu este de ajuns ca să slăbiţi. Gândiţi-vă doar că pentru a „topi” caloriile furnizate de o ciocolată trebuie să mergeți în ritm alert câteva ore bune…

Idei preconcepute privind nutriția

Se spune că grăsimile îngraşă. Este adevărat, însă doar consumate în exces!

Nu reprezintă un rău absolut, dimpotrivă, unele sunt chiar necesare din punct de vedere nutriţional. Aflaţi că dulciurile sunt mai nocive decât grăsimile. Aportul caloric adus de astfel de produse, dacă nu este consumat, se stochează rapid în straturile celulare superficiale. Deci, nu doar mâncând grăsimi te îngraşi. Produsele de patiserie, biscuiţii, prăjiturile furnizează de patru ori mai multe grăsimi decât preparatele din carne. Cei care doresc să slăbească trebuie să înveţe în primul rând unde se găsesc grăsimile ascunse. Majoritatea dintre noi avem tendinţa să renunţăm la mezeluri însă unele nu sunt deloc periculoase — şunca slabă, jambonul, pastrama. Acestea nu conțin mai mult de 2% grăsimi.

Regimurile yo-yo: o sabie cu două tăişuri

Cel mai dificil nu este să slăbeşti, ci să te menţii la greutatea optimă. Foarte multe persoane care urmează diete rapide slăbesc, dar în scurt timp recuperează kilogramele pierdute. Specialiştii au numit regimurile care generează acest fenomen „yo-yo”. Aceste episoade de pierdere şi apoi de câştigare în greutate duc cu timpul la un fel de imunizare a organismului, care mai mult stochează grăsimi în perioadele de privaţiuni alimentare exagerate…

Astfel de regimuri au consecinţe nefaste şi pentru inimă. În rândui celor care le adoptă, riscul unor boli cardiovasculare este mult mai mare decât la cei care au o greutate stabilă. Asta înseamnă că nu trebuie să încercaţi să slăbiţi dacă greutatea dvs. este excesivă? Bineinţeles că nu, căci, în acest caz, ameninţările aduse de obezitate sunt mult mai mari. Aşa cum spuneam mai înainte, privaţiunile alimentare mari sau prea brutale nu se recomandă câtuşi de puţin. Ar trebui ca, în locul regimurilor care se întind pe mai puțin de o lună de zile, să vă schimbaţi stilul de alimentaţie pe termen lung, adoptând meniuri echilibrate, care să vă convină din toate punctele de vedere. Cu alte cuvinte, să optaţi pentru un nou mod de viaţă.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente