Dieta cu grăsimi sau dieta ketogenică: mâncăm cât vrem și să slăbim

Share

Dieta cu grăsimi sau dieta ketogenică, așa cum se mai numește, ne permite să mâncăm cât vrem și să slăbim.

Cuprins:

Dieta cu grăsimi

Da, ați auzit bine. Dieta cu grăsimi este o dietă bazată pe grăsimi și proteine. Cu alte cuvinte, dieta este compusă dintr-un aport mare de grăsimi, un aport mediu de proteine și unul foarte scăzut de carbohidrați.

Acest tip de dietă este folosită în special în cazul oamenilor aflați sub tratament medical, care nu mai răspund tratamentului respectiv și au nevoie de o altă alternativă.

 Cum contribuie această dietă asupra corpului?

În momentul în care ne decidem să ținem dieta cu grăsimi, trebuie să știm că corpul nostru nu mai arde glucoza, ci grăsimile. Dieta ketogenică înseamnă că din numărul total al caloriilor 5% provin din glucide, 30% din proteine și un procent de 65% din grăsime. Astfel, se pot pierde multe kilograme.

În prima săptămână a acestei diete este normală chiar și o pierdere de 3-4 kilograme, care reprezintă de fapt, apa și glicogen.  Abia apoi se trece la arderea grăsimilor, ca o a doua etapă.

Pregătirea dietei cu grăsimi

Se fac întâi toate analizele medicale de care este nevoie, pentru a ne asigura că organismul nostru este sănătos și pregătit pentru o astfel de dietă.

De asemenea, este nevoie să avem un cântar de bucătărie, pentru a ne măsura cantitatea exactă de alimente.

Dacă sunt probleme cu glicemia, cel mai indicat e să avem și un glucometru de buzunar, care este foarte util, de altfel.

Lista cu alimentele permise în dieta cu grăsimi

Grăsimi: alunele de pădure, semințe, nuci, dovleac, măsline, porumb, semințe de struguri, unt, avocado, slănină, ficat.

Proteine: carne de vită, porc, oaie, peste, brânzeturi, ouă, aminoacizi.

Fibre și carbohidrați: salată, legume cu conținut mic de carbohidrați, spanac, varză, ceapă, usturoi, fasole, castraveți.

Alimentele interzise: cerealele și produsele derivate (fulgi, paste, pâine), cartofii, fructe, lactate nefermentate, miere, zahăr, băuturi carbogazoase, alcool.

Numărul de mese

Numărul de mese va trebui să fie de 4 mese pe zi. Un lucru foarte important este să nu se sară peste mese.

Câteva exemple de combinații de alimente

  • Carne cu sos de smântână și broccoli
  • Salată de legume, semințe de in și brânză slabă
  • Omletă cu cașcaval
  • Ochiuri cu spanac și unt
  • Brânză fermentată cu roșii și ulei
  • Concentrat proteic cu smântână
  • Ficăței de pui la cuptor cu sos de smântână

Dieta cu grăsimi – Avantaje

O astfel de dietă este eficientă pentru slăbire, maximizând procesele metabolice responsabile cu arderea grăsimilor. De asemenea, dieta reduce apetitul și mărește energia fizică.

Un alt avantaj este faptul că dieta este mai ușor de ținut decât alte diete.

Dieta cu grăsimi – Dezavantaje

Aportul scăzut de fibre este un dezavantaj, precum și grăsimile saturate și denaturate/procesate.

Un alt dezavantaj este consumul prea mic de apă. Există persoane care s-au confruntat cu probleme pe durata acestei diete, datorită consumului mic de apă.

Nu în ultimul rând, un alt dezavantaj ar fi echilibrul acido-bazic. Totuși, acest lucru s-ar putea ține sub control cu un aport suficient de legume, nuci, alune de pădure, care au rolul de  a ține aciditatea sub control.

Retete pentru dieta cu grăsimi

Shake de căpşuni. Pentru aceasta dieta, mixați bine 75 g căpşuni, un pahar de iaurt cu fructe degresat, o lingură de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi şi 150 ml lapte degresat. Serviți rece.

Pâine prăjită cu brânză de vaci. Două felii de pâine graham prăjită, cu 50 g brânză de vaci slabă.

Lipie cu salată. Umpleți o lipie cu salată (la alegere) stropită cu vinegretă fără grăsimi.

2 g grăsimi

Budincă decorată cu fructe. 150 ml budincă (la prepararea căreia s-au folosit îndulcitori artificiali) cu fructe (la alegere).

Cod la cuptor. Puneți 175 g file de cod pe o folie de aluminiu. Aşezați deasupra trei căței de usturoi zdrobiți şi 25 g roşii tăiate sub formă de cubulețe mici. Puneți sare şi piper după gust şi introduceți la cuptor până când peştele va fi gata. Se serveşte cu orez.

5 g grăsimi

Cartof copt cu brânză și fasole. Coaceți un cartof de mărime medie cu coajă, tăiat în două şi puneți între bucăți şi deasupra lor 100 g fasole din conservă şi 100 g brânză slabă rasă. Se serveşte cu salată.

Înghețată cu fructe. 50 g înghețată de vanilie împreună cu fructe la alegere, conservate sau proaspete.

7 g grăsimi

Burgeri de vită cu salată. Puneți pe grătar un burger de vită de 50 g. Aşezați deasupra o roşie tăiată felii, salată verde si o ceapă mică tăiată fin. Se rulează burger-ul si se consuma imediat.

Salată de cartofi. Fierbeți 200 g cartofi şi dați-i pe răzătoare. Amestecați-i cu două fire de ceapă verde tăiată mărunt, o lingură de iaurt degresat, o lingură de maioneză dietetică şi piper. Se serveşte cu 50 g şuncă slabă, un castravete murat și legume (la alegere).

Cartof copt cu brânză. Umpleți un cartof copt, de mărime medie, cu 40 g caşcaval ras si ceapă verde, tăiată mărunt. Se serveşte cu legume (la alegere).

Kebab de pui. Încălziți şi tăiați pe din două o lipie din făină albă şi umpleți-o cu lăptuci, piept de pui fript pe grătar si 25 g de salată tzatziki.

10 g grăsimi

Spaghete „la minut”. Prăjiți şi scurgeți de grăsime 75 g carne de vită tocată. Adăugați 500 ml suc de roșii. Încălziți ușor si serviți cu 75 g spaghete fierte şi legume (la alegere).

Pui cu cartofi la cuptor. Îndepărtați pielea de pe 100 g piept de pui şi frigeți carnea pe grătar. Între timp, tăiați cubulețe un cartof mediu şi stropiți-l cu o lingură de ulei de măsline. Presărați deasupra praf de boia și introduceți 15 minute în cuptorul încins în prealabil. Serviți puiul cu cartofi şi legume.

12 g grăsimi

Miei la grătar. Frigeți pe grătar 100 g pulpă de miel tăiată cubulețe. Se servește cu legume.

Orez cu legume. Încingeți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie de teflon şi căliți două cepe verzi, tăiate fin, un cătel de usturoi zdrobit si un ardei rosu curățat şi dat pe răzătoare. Adăugați 50 g mazăre decongelată, 200 g orez nedecorticat fiert şi piper negru şi amestecați încontinuu. La sfârşit, puneți deasupra o linguriță de pătrunjel verde proaspăt, tocat mărunt.

Mic dejun special. Puneți pe grătarul încins două felii de șuncă slabă şi două roşii, apoi serviți-le cu două ouă ochiuri, 200 g fasole boabe conservată în sos de tomate şi o felie medie de pâine integrală.

15 g grăsimi

Omletă cu șuncă. Bateți bine două ouă cu o jumătate de lingură de condimente si o lingură de lapte degresat. Amestecați cu 25 g şuncă afumată slabă, tăiată fin. Prăjiți totul într-o tigaie de teflon încinsă în prealabil. Se serveşte cu o felie de pâine graham şi legume (la alegere).

Somn prăjit. Îndepărtați pielea de pe 75 g file de somn si tăiați-l în felii subțiri. Încingeți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare de teflon şi prăjiți peștele timp de trei minute. Adăugați legume la alegere, usturoi zdrobit şi o lingură de ghimbir proaspăt. Acoperiți cu un capac şi lăsați pe foc alte trei minute. Serviți cu 50 g orez nedecorticat, fiert…

Friptură de porc. Tăiați mărunt 100 g muşchi file de porc. Încălziți o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mare de teflon şi căliți uşor o jumătate de ceapă tăiată mărunt, adăugați carnea de porc si prăjiți-o până când capătă o culoare maroniu-aurie. Scurgeți uleiul din tigaie şi adăugați o lingură de tarhon proaspăt tocat, 50 ml supă de pui şi piper după gust. Acoperiți cu un capac şi lăsați să fiarbă înnăbuşit timp de zece minute. Se serveşte cu legume.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news