Dieta disociata – cura de slabire pentru 7 zile

Share

Dieta disociata este una dintre cele mai populare metode de slabit. Acest regim se bazeaza pe consumul unui singur grup de alimente pentru o perioada determinata. Ideea principala este ca nu alimentele in sine te ingrasa, ci combinatia acestora; pentru a pierde in greutate, trebuie sa organizezi meniurile pe grupuri, iar in acest articol iti prezentam toate informatiile necesare despre cum sa faci acest lucru.

dieta disociata

Dieta disociata reprezinta un tip de cura bazata pe separarea grupelor de alimente si evitarea combinarii cabohidratilor impreuna cu proteinele si acizii grasi. O astfel de cura este destinata unei perioade scurte in care trebuie sa pierzi rapid in greutate si nu ar trebui sa devina un obicei alimentar, deoarece, daca este urmata mai mult de o saptamana, poate cauza deficiente nutritive extrem de serioase.

Cui ii este destinata dieta disociata?

Dieta disociata poate fi urmata de oricine are cateva kilograme in plus de care vrea sa scape rapid. Aceasta cura este preferata in special deoarece seamana cu o detoxifiere. Poti incepe dieta disociata oricand doresti, deoarece in fiecare zi consumi un anumit tip de alimente, dupa cum preferi. De exemplu: intr-o zi mananci doar peste, in urmatoarea zi consumi doar fructe, in urmatoarea zi optezi pentru legume… si tot asa.

In mod normal, dieta disociata se urmeaza doar o saptamana si se recomanda repetarea acesteia la fiecare trei saptamani, pana ajungi la greutatea pe care o doresti. In medie, poti slabi intre doua si trei kg in decursul a sapte zile. De exemplu, nu ar trebui sa consumi fasole, orez sau cartofi impreuna cu oua, carne sau produse lactate. O astfel de combinatie nu face altceva decat sa ajute corpul sa stocheze grasimea si, in loc sa slabesti, ajungi sa te ingrasi. Asadar, daca ai un job obisnuit si nu lucrezi noptile, se recomanda sa consumi carbohidratii la pranz, iar proteinele, la cina, deoarece in timpul zilei este nevoie de mai multa energie pentru a munci si a fi activi, pe cand seara carbohidratii nu se vor arde; proteinele, in schimb, ajuta la regenerarea tesuturilor.

Pe durata in care urmezi dieta disociata nu trebuie sa consumi deloc alimente conservate, semipreparate, fast-food sau lapte. Pentru a echilibra aceasta cura, ar trebui sa iti rezervi o zi din saptamana respectiva pentru a consuma doar lichide (fara sa mananci ceva), de exemplu, sambata sau duminca, atunci cand ai liber si te poti relaxa, deoarece nu vei avea suficienta energie pentru munca.

Reguli in dieta disociata

Poate ca aceste reguli lasa impresia ca dieta disociata este una complicata si greu de urmat; de fapt, nu este atat de dificila, iar regulile de baza sunt foarte importante pentru ca regimul sa fie unul de succes:

Trebuie sa iei ultima masa inainte de ora 19:00. Este foarte important sa oferi spatiu si timp corpului tau pentru a functiona corect inainte de somn.

Nu bea apa in timpul mesei, chiar daca ai impresia ca te ajuta, deoarece apa dilueaza sucul gastric si incetineste digestia.

Respecta principiul celor trei mese pe zi. Daca mananci de trei ori pe zi, nu te vei infometa, iar corpul tau isi va lua indeajuns de multe vitamine si minerale incat sa functioneze normal.

Optiuni de dieta disociata

Exista mai multe optiuni de combinatii pentru grupurile de alimente de care sa tineti cont cand urmati o dieta disociata. Iata niste idei:

1. Dieta disociata in functie de fiecare masa – fiecare masa consta in alimente din diferite grupuri; aceasta se poate urma pana se obtin rezultatele dorite insa nu trebuie sa fie tinuta mai mult de doua luni.

2. Dieta disociata in functie de fiecare zi a saptamanii – in fiecare zi mananci alimente apartinand doar unui singur grup (de exemplu: intr-o zi fructe, in alta carbohidrati, apoi in alta zi proteine etc).

3. Dieta disociata pentru mai multe perioade – reprezinta un ciclu de un anumit numar de zile, care se repeta la perioade de timp specifice (de exemplu: in 90 de zile de dieta disociata, poti slabi pana la 15 kg pe zi).

Dieta disociata in functie de zile

Daca te hotarasti sa urmezi dieta disociata in functie de cele sapte zile ale saptamanii, iata ce poti manca:

• Ziua 1 – Carne: Este important sa mananci si carne pe parcursul acestui regim disociat, pentru a introduce in sistem elementele de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. Pentru o pierdere eficienta in greutate este important ca pe parcursul dietei disociate sa se consume doar carne alba, fiarta ori la gratar. Poti manca doar carne de pasare (de exemplu, de pui, curcan), fiarta sau fripta pe gratar.

• Ziua 2 – Legume: Fie ca le consumi crude sau fierte, legumele proaspete sunt foarte bune in cura si pentru sanatate in general. In aceasta faza a dietei disociate poti alege dintr-o gama variata; sunt recomandate in stare cruda sau fiarta si poti opta pentru urmatoarele: sfecla, laptuca, spanac, conopida, varza, praz, telina, anghinare, morcovi, rosii, castraveti, dovlecei, ardei, sparanghel, ceapa, usturoi, ori un amestec de legume care sa nu contina ulei sau condimente. Poti manca, de exemplu rosii, castraveti si broccoli fiert la micul dejun, cartofi si salata la pranz, iar la cina, amestec de legume. Incearca sa eviti uleiul si condimentele cand iti pregatesti mancarea. Foloseste, in schimb, plante aromatice.

• Ziua 3 – Lactate: Oricare dintre produsele lactate sunt sanatoase si benefice sanatatii si siluetei. Aici exista o gama variate din care ai ce sa alegi. In afara faptului ca ai alternative, lactatele sunt si foarte sanatoase si benefice corpului si greutatii.

• Ziua 4 – Fructe: Ziua in care consumi doar fructe va fi un adevarat festin. Iti este permis sa mananci orice tip de fructe proaspete, doar sa le consumi cu moderatie. Trebuie sa ai grija cu citricele, pentru ca pot duce la hiperaciditate.

• Ziua 5 – Peste: Ziua in care se mananca peste este foarte placuta. Exista multe variante pentru care poti opta, iar pestele este foarte gustos, pe langa faptul ca iti va tine sub control pofta de mancare. Se recomanda preparat la gratar sau fiert, de preferinta stiuca, pastrav sau somon.

• Ziua 6 – Cereale: Cerealele sunt bogate in fibre si nutrienti care te ajuta sa slabesti mai rapid imbunatatind tranzitul intestinal, iar dieta disociata va fi mult mai eficienta. Poti manca paste, orez, grau, porumb si derivatele acestora. Incearca sa consumi paste din grau sau orez (integrale), deoarece sunt mai sanatoase si ajuta la slabit.

• Ziua 7 – Oua

Dieta disociata este usoara si ofera rezultate femeilor care o incearca. In afara de regulile generale si de grupurile care trebuie respectate, mai exista si alte reguli speciale care sunt de folos si pe care le poti urma daca iti doresti cu adevarat rezultate.

Reguli speciale cu privire la dieta disociata

– Pe timpul consumarii grupurilor de alimente sunt interzise alcoolul si cafeina.

– Atunci cand iti pregatesti masa, tine minte ca nu trebuie sa amesteci alimente din grupuri diferite. De exemplu, daca vrei sa iti prepari o supa, nu trebuie sa adaugi amestec de alimente care provin din grupuri separate; de aceea, este indicat sa consumi doar supa de legume sau de carne, nu de legume si carne la un loc.

– Tine trei ore distanta intre mese, pentru o mai buna functionare a corpului.

– Intre mese, ar trebui sa fie cel putin trei ore, deoarece in acel timp, corpul tau absoarbe nutrientii.

– Indiferent de durata acestei cure, este necesar sa bei indeajuns de multa apa, sa iti mentii organismul bine hidratat.

– Este bine daca poti sa faci si sport sau miscare pe durata acestei cure: ciclism, plimbatul pe jos, jogging, mersul pe scari etc.

– Poti include si un supliment alimentar, in timpul regimului, de exemplu pastile de spirulina: cate o pastila cu 30 minute inainte de fiecare masa, pentru ca te va face sa nu iti mai fie atat de foame, iar daca o iei timp de sase luni in dieta disociata, aceasta poate remodela 100 % metabolismul.

Avantajele regimului disociat:

– Nu ai nevoie de alte alimente fata de cele pe care le consumi de obicei, difera doar ordinea in care le mananci, de aceea nu vor fi costuri suplimentare pe durata acestui regim.

– Regulile sunt foarte simple si usor de urmat.

– Dieta disociata iti permite sa slabesti cu adevarat pana ajungi la greutatea dorita fara a te infometa sau a iti ingreuna digestia.

– Iti face metabolismul sa functioneze in alti parametri, mai buni.

– Nu te vei simti flamanda, pentru ca alimentele din dieta disociata sunt satioase, daca se respecta cu exactitate combinatiile.

– Aceasta cura remediaza balonarea, deoarece combinatiile de alimente permise sunt digerate bine.

– Dieta disociata este slaba in nutrienti, de aceea este destinata unui interval scurt de timp.

– Felurile de mancare sunt usor de preparat si le poti oferi arome dupa cum doresti, cu ajutorul plantelor aromatice.

–  Nu trebuie sa cantaresti alimentele sau sa numeri caloriile lor.

Dezavantaje dietei disociate:

– Dieta disociata poate obosi repede organismul.

– Nu se recomanda femeilor active si copiilor (poate incetini dezvoltarea acestora din urma).

– Dieta disociata poate fi o cura dezechilibrata, care duce la deficiente nutritionale, daca nu se respecta regulile.

– Pe termen lung poate fi considerata dificila de catre unele femei.

– In timp, muschii si organele se pot slabi pe durata zilelor in care se consuma fructe si legume, din cauza lipsei de proteine.

–  Dupa regim, efectul de luare in greutate poate reaparea. (de sters!!!)

– Exista posibilitatea sa apara efectul yoyo, adica sa te ingrasi dupa ce inchei dieta disociata, intrucat rezultatele oferite sunt temporare…

In concluzie, cele mai bune sfaturi in legatura cu dieta disociata este sa urmezi regulile de baza si sa nu amesteci niciodata carbohidratii cu proteine si acizi grasi, sa bei multa apa si sa te rezumi doar la sapte zile de regim. Pentru rezultate si mai bune se recomanda efectuarea exercitiilor fizice usoare.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente