Home / DIETE & FITNESS / DIETE CELEBRE / Dieta hipocalorica: 5 exemple de meniuri echilibrate

Dieta hipocalorica: 5 exemple de meniuri echilibrate

Prin dieta hipocalorica se reduc intre 500 – 1000 kcal pe zi in functie de energia de care are nevoie organismul, ceea ce duce la o pierdere in greutate intre 1-10 % pe o perioada de 6 – 12 luni. O dieta echilibrata aduce in jur de 50 – 55 % calorii din carbohidrati, intre 15 – 25 % din proteine (ceea ce inseamna cam 1g/kg), iar grasimi, nu mai mult de 30 % calorii.

Dieta hipocalorica

Care sunt alimentele permise in dieta hipocalorica?

– carnea slaba

– pestele

– legumele si fructele in stare naturala

– iaurtul de baut si branza

– cereale integrale

– legume cu amidon (cartofi, fasole), insa in cantitati limitate

– oua, cu moderatie

– paine, orez, paste – in canditati moderate

Sunt interzise:

– grasimile

– mancarurile prajite

– produsele de patiserie

– mancarurile fast food

Meniurile din dieta hipocalorica nu trebuie urmate fara consultul medicului sau al unui specialist. 800 kcal/zi reprezinta minimul acceptat pentru o astfel de dieta severa. O cura nu ar trebui sa scada nivelul caloriilor cu peste 1200 kcal, deoarece nu este prea bine tolerata: energia nu va fi suficienta si pot aparea neplaceri pe termen lung. Restrictiile calorice pot afecta serios sanatatea muschilor.

Este important sa consumam limitat zaharul, dulciurile si alcoolul, caci aduc asa-numitele „calorii goale” care nu dau energie, precum si grasimile saturate (gasite in produsele din animale), si pe cele din margarine care, pe langa faptul ca au un continut caloric ridicat, produc si cresc nivelul colesterolului daunator. Daca este urmata corect, cura bazata pe calorii te ajuta sa slabesti, iar in plus mentine si sanatatea organismului.

1.  Primul exemplu de meniu pentru dieta hipocalorica – pentru 800 kcal/zi

Mic dejun – ora 7:30:

– 50 g branza de vaci degresata (1/5 dintr-un pachet de 250 g)

– un ou fiert tare

– 2 rosii mici

Prima gustare – ora 10:30:

– 150 g capsuni sau un mar mediu

Pranz – ora 13:30:

– snitel dietetic din carne de vita cu garnitura de salata: 100 – 110 g carne de vita, 100 g laptuca, o rosie medie, un ardei gras

A doua gustare – ora 16:30:

– o portocala sau 2 mandarine

Cina –  ora 19:30:

– ardei gras umplut cu branza de vaci si marar: un ardei gras, 100 g branza de vaci degresata, 10 g marar tocat

2. Al doilea exemplu de meniu din dieta hipocalorica, structurat pentru 900 – 950 kcal/zi

Micul dejun – are loc la ora 7:30:

– 2 rosii umplute cu branza de vaci: 80 g de branza de vaci degresata (1/3 din pachet)

– o felie medie de paine neagra sau graham

Prima gustare – la ora 10:30: un mar mediu

Pranz – la ora 13:30:

–  carne slaba la gratar cu cartofi si salata de castraveti: 100 g carne, 100 g cartofi, 120 g castraveti

A doua gustare – la ora 16:30:

– o portocala sau 2 mandarine

Cina – la ora 19:30:

– pui fiert cu ciuperci fripte, orez fiert si verdeturi: 100 g carne de pui, fiarta fara pielite, 2-3 ciuperci fripte si 100 g orez fiert

3. Al treilea exemplu de meniu, pentru 1000 kcal/zi

Mic dejun – ora 7:30:

– 200 ml iaurt semidegresat

– 40 g paine neagra sau graham (2 felii)

Prima gustare – ora 10:30:

– un mar mediu (120 – 130 g)

Pranz – ora 13:30:

– supa-crema de dovleac (250 ml): 120 g dovleac, 5 g faina, 5 g ulei

–  ardei cu carne: 1 ardei gras,  80 – 100 g carne de vita, sos de tomate,  oua

– verdeturi

– 2 felii subtiri de paine neagra sau graham (30 g)

A doua gustare – ora 16:30:

– o mandarina

Cina – ora 19:00:

– 3 sau 4 chiftele dietetice, cu ardei si rosii (preparate in tigaie de teflon, fara ulei), cartofi nature sau copti ( 120 – 130 g),  100 – 120 carne de vita,  oua, 20 g ceapa

4. Al patrulea exemplu de meniu din dieta hipocalorica – pentru 1000 – 1500 kcal/zi


Mic dejun – ora 7:30:

– 250 ml de lapte degresat (cu 1.5 % grasimi) – o cana obisnuita

Prima gustare – ora 10:30:

– un sandvis cu sunca de curcan (100 g)

Pranz – ora 13:30:

– supa cu iaurt

– piept de pui la gratar cu salata de rosii: 150 g piept de pui, 2 rosii medii, 5 ml ulei (nu mai mult!), marar tocat, 150 g cartofi

A doua gustare – ora 16:30:

– un mar mediu

Cina – 19:30:

– piure de urzici (sau spanac) cu ou prajit: urzici (sau spanac): 5 ml ulei, un ou, 4 catei de usturoi

5. Al cincilea exemplu de meniu pentru dieta hipocalorica:

Micul dejun – ora 7:30:

– omleta cu marar: un ou, 50 g branza de vaci degresata, 40 g paine (2 felii medii), marar tocat

Prima gustare – ora 10:30:

– 250 ml chefir (o cana obisnuita)

Pranz – ora 13:30:

– supa de laptica si iaurt: o laptuca, 2 linguri de bulion, 50 ml de iaurt normal

– carne de pui cu cartofi si salata: 100 g carne pui, 100 g cartofi ( ½ cana), castraveti sau laptuca, 5 ml ulei, marar tocat

A doua gustare – ora 17:30:

– 150 g visine sau 2 mandarine

Cina – ora 19:30:

– carne de vita la gratar cu piure de spanac: 150 g carne de vita, spanac, 5 ml ulei, 25 ml de lapte semidegresat pentru piure

Cand o femeie isi doreste sa slabeasca, dieta hipocalorica este prima optiune, deoarece reprezinta o schema cu putine calorii pe zi. Aceasta este benefica nu doar pentru a slabi: este, de asemenea, recomandata si in tratamente, pentru ca ajuta la reducerea nivelului afectiunilor in randul bolnavilor de artrita psoriazica. Conform cercetarilor si studiilor facute prin monitorizarea pacientilor, aceasta cura ajuta factorul anti-necroza tumorala (anti-TNF) sa incetineze la minimum activitatea bolii cu sase luni comparativ cu alte diete standard…

Save

Loading..