Dieta Mayo originala – 1200 calorii pe zi ca sa slabesti sanatos

Share

Dieta Mayo a fost dezvoltata oficial la clinica Mayo din Minnesota, SUA, si se concentreaza nu doar asupra a ceea ce mananci, ci si in privinta stilului de viata, a sanatatii in general.

Dieta Mayo este diferita, deoarece propune un stil de viata sanatos pentru tot restul vietii, prin dezvoltarea unor obiceiuri noi si eliminarea celor daunatoare.

Dieta Mayo

Dieta Mayo reprezinta o abordare diferita a pierderii in greutate. Este, mai degraba, un mod de a trai prin care te asiguri ca iti vei mentine intreaga viata sanatatea.

Ce presupune dieta Mayo?

Planul dietei Mayo presupune inlaturarea obiceiurilor nesanatoase (de exemplu, mancatul in timp ce privesti la tv) si formarea unora sanatoase (precum activitatea fizica). Programul are doua faze: „Slabeste!” si „Traieste!”.

Faza 1 in dieta Mayo: „Slabeste!” – Dureaza doua saptamani si declanseaza procesul de pierdere in greutate, intre 2,7 kg pana la 4,5 kg, intr-un mod sanatos. Pe durata acestei faze, te concentrezi asupra obiceiurilor de viata si inveti cum sa scapi de cele care iti fac rau si, in acelasi timp, sa capeti deprinderi noi, sanatoase; iata in ce consta:
• Consumarea unui mic dejun sanatos.
• Introducerea in alimentatie a cate trei – patru mese pe zi pe baza de legume si fructe.
• Consumul cerealelor integrale.
• Grasimi sanatoase, precum uleiul de masline si nucile.
• Mers pe jos sau exercitii ori miscare a cate cel putin 30 de minute pe zi.
• Gustarile sunt alcatuite strict din legume sau fructe.

Faza 2 in dieta Mayo: „Traieste!” – Aici, inveti mai mult despre alegerile bune in privinta alimentelor, a marimilor portiilor, planul de meniu si cum sa iti mentii obiceiurile sanatoase deprinse in faza 1. Poti pierde in greutate aproximativ 450 g – 907 g pe saptamana, pana ajungi la greutatea dorita, dupa care continui sa iti mentii greutatea la care ai ajuns dupa slabire (variaza cu 0,5 – un kg) timp de o saptamana pana cand ajungi la kilogramele dorite. Continuand stilul de viata sanatos impus de dieta Mayo, poti sa te mentii pentru tot restul vietii la greutatea visata.
Faza 2 ofera „uneltele” pentru mentinerea obieciurilor sanatoase, printre care:
• Stabilirea obiectivului greutatii ideale.

• Intelegerea portiilor.
• Sa fii cat mai activa din punct de vedere fizic.
• Cantitatea de mancare pe care o consumi depinde de obiectivul caloriilor, care depinde de inaltimea si constitutia pe care le posezi.

Iata ce poti manca si ce nu in dieta Mayo

Baza alimentatiei propusa de dieta Mayo este piramida cu hrana sanatoasa care contine un numar mic de calorii intr-un volum mare de mancare, cu precadere fructe si legume. Alegerile sanatoase de alimente consumate in portii moderate reprezinta restul piramidei pana in varf. Dieta Mayo permite o multime de alimente din 6 grupuri:

1. Fructe;
2. Legume;
3. Cereale integrale;
4. Proteine din alimente slabe precum fasolea si pestele;
5. Grasimi nesaturate cum sunt cele gasite in uleiul de masline si nuci;
6. Dulciuri, in cantitati mici.

De asemenea, poti consuma si mancarea preferata, de exemplu, pizza sau placinta insa nu toata portia, si nici deodata. Nu este permis alcoolul in faza „Slabeste!”. Dupa incheierea acestei faze, poti consuma putin alcool – in medie, cam de 75 calorii pe zi.

Exemplu de meniu in Dieta Mayo (1200 calorii):

• Mic dejun pentru dieta Mayo:
– Omleta (1/2 cana inlocuitor de oua, cu ceapa taiata cubulete, rosii, ardei verzi si ciuperci)
– 1 felie de paine din faina integrala prajita, cu 1 lingura de margarina trans fara grasimi
– 1 portocala medie
– cafea sau ceai

• Pranz pentru dieta Mayo:
– 1/2  pita cu hummus, ardei rosii si verzi
– 1 cana de zmeura
– salata (castravete, rosii cherry, marar, cateva picaturi de otet, putina apa, ceai cu gheata sau alta bautura fara calorii)

• Gustare pentru dieta Mayo:
– 1 cana de iaurt grecesc fara grasimi
– 1 bautura fara calorii

• Cina pentru dieta Mayo:
– 85 g ton la gratar asezonat cu lamaie si piper
– ½ cana de paste din faina integrala perpelite cu 1 lingurita de ulei de masline, ceapa, telina si patrunjel
– broccoli prajit cu otet balsamic
– 1 cana de pepene proaspat
– apa, ceai sau o bautura fara calorii

Exemplu de reteta din dieta Mayo:

Broccoli cu usturoi si lamaie (reteta pentru patru portii)

Ingrediente:

  • 4 cani de bucati de broccoli
  • 1 lingura de coaja de lamaie
  • 1 lingurita de usturoi maruntit
  • ¼ lingura de piper negru macinat
  • ¼ lingura de sare grunjoasa
  • 1 lingura de ulei de masline

Mod de preparare: Intr-o tigaie mica de sos fierbe o cana de apa, adauga bucatile de broccoli si le lasi timp de doua, pana la trei minute, sau pana cand se inmoaie, dupa care scurgi apa. Intr-o tigaie pentru sotat pui uleiul si il incingi la temperatura medie spre ridicata. Adauga usturoiul si il calesti timp de 30 de secunde, apoi adaugi bucatile de broccoli, coaja de lamaie, sarea si piperul, dupa care le amesteci bine. Pofta buna!

Aspecte pro:

• Meniul este bazat pe cercetari stiintifice si este benefic pentru inima.
• Dieta Mayo este usor de inteles si implementat.
• Se slabeste rapid, iar motivatia este amplificata.

Aspecte contra:

• Faza 1, „Slabeste!”, este foarte restrictiva, de aceea multe femei considera ca este greu de urmat.
• Luatul mesei in oras ar putea fi o provocare.
• Permite doar legume si fructe pe post de gustari, iar pentru unele femei, poate fi dificil sa nu se abata de la meniu.

Alte informatii pentru dieta Mayo:
– In 2010, cercetatorii de la clinica Mayo au publicat si o carte in care explica in detaliu experientele si studiile efectuate pe baza acestei diete.
– Aceasta cura este in mare parte bazata pe dieta Mediterana si pe un stil de viata similar cu cel impus de aceea.
– Promoveaza activitatea fizica regulata si exercitiile, precum si alimentatia sanatoasa. Atunci cand esti activa, corpul tau foloseste energia si astfel se ard caloriile.
– Printre schimbarile benefice aduse de dieta Mayo si stilul de viata impus de aceasta, se pot reduce riscurile problemelor legate de inima, precum diabetul, bolile de inima, hipertensiunea, si cele de apnee in somn.
– Dieta Mayo presupune un nivel mediu de dificultate. Este flexibila si iti ofera o multime de posibilitati din care sa alegi. In privinta limitelor, specialistii de la clinica Mayo considera ca este bine sa nu exagerezi cu kilogramele pierdute, ci sa te incadrezi in cele potrivite cu inaltimea si constitutia ta, incat sa iti permiti ca din cand in cand, sa te mai si rasfeti.
– Vegetarienii, veganii, precum si persoanele care tin un regim fara sare sau fara grasimi, pot incerca fara probleme dieta Mayo.
– Dieta Mayo nu necesita costuri suplimentare sau alimente speciale, ci doar pe cele cumparate de obicei de la supermarket. Creatorii acestei cure considera ca este bine sa se faca o lista in prealabil, pentru a nu se omite nimic. In general, se prefera alimentele sanatoase, precum cele proaspete si lactatele.
– Metodele de gatit acceptate sunt coacerea, fierberea inabusita, arderea pe gratar, frigerea, ouale ochiuri, arderea, prajirea rapida, si prajirea prin agitare.
– In cazul in care nu poti face efort fizic sau suferi de vreo afectiune, discuta cu medicul de familie inainte de a urma dieta Mayo care implica si sport. Se recomanda cel putin 30 de minute pe zi de activitate fizica sau exercitii cu un grad de dificultate moderat spre intens, de exemplu pasul sprinten sau gradinaritul. Multe femei incep cu cinci – zece minute de activitate fizica, iar apoi cresc gradual timpul fiecarei sesiuni, pentru a se adapta mai usor.

Motive pentru care sa urmezi dieta Mayo

  • Dieta Mayo este un regim creat si dezvoltat de catre medici.
  • Poti savura diverse tipuri si cantitati de mancare incluse in dieta Mayo, inclusiv fructe si legume in cantitati nelimitate.
  • Dieta Mayo te ajuta sa iti reduci riscul de a dezvolta diverse boli, datorita faptului ca implica mai multa activitate si consumul de alimente sanatoase.
  • Vei invata cum sa deprinzi obiceiuri alimentare sanatoase si vei avea un stil de viata echilibrat daca urmezi dieta Mayo.
  • Pe parcursul acestei cure nu trebuie sa numeri caloriile sau gramele ori sa elimini grupuri intregi de alimente.
  • Aceasta cura este de urmat pe viata, nu este fada si nici destinata slabirii bruste inaintea unui eveniment – rezultatele sunt de durata si se mentin.

Persoanele care sufera de diverse afectiuni trebuie sa consulte medicul inainte de a urma dieta Mayo, deoarece pierderea in greutate le poate dauna.

Rezultate oferite de dieta Mayo

Pierderea in greutate este una dintre consecintele benefice oferite de dieta Mayo si se pot pierde intre 2,7 kg si 4,5 kg in faza initiala de doua saptamani. Dupa aceea are loc tranzitia catre a doua faza, in care continui sa pierzi intre 0,5 kg si un kg pe saptamana pana cand ajungi la greutatea dorita.

Pe masura ce iti continui stilul de viata urmand dieta Mayo, te adaptezi si iti poti mentine pentru tot restul vietii greutatea pe care ti-ai dorit-o si la care ai ajuns. Majoritatea persoanelor pot pierde in greutate, chiar si pentru scurt timp, cu aproape orice plan pentru slabit care implica restrictionarea caloriilor.

Unul dintre obiectivele pe care le are dieta Mayo este sa te ajute sa iti mentii in permanenta greutatea dorita alegand corect alimentele si invatand cum sa elimini impedimentele si sa iti imbunatatesti stilul de viata.

Alte beneficii pentru sanatate aduse de dieta Mayo

In general, pierderea in greutate rezultata in urma unei diete sanatoase si nutritive, asa cum este dieta Mayo, poate reduce riscul problemelor relationate cu greutatea, precum diabetul, problemele cardiovasculare, hipertensiunea si apneea de somn. Daca deja ai una dintre aceste afectiuni, ar putea fi imbunatatite considerabil daca pierzi in greutate, indiferent de regimul alimentar pe care il urmezi.

In plus, obiceiurile sanatoase si alimentele pe care le recomanda dieta Mayo, inclusiv consumul a o multime de legume, fructe, cereale integrale, gama nucilor, peste, fasole si multe grasimi sanatoase, pot reduce si riscul de a dezvolta alte afectiuni. Aceasta dieta este menita sa induca o stare pozitiva, activa, durabila si placuta, incat sa duci o viata fericita, sanatoasam, indelungata.

Riscuri in Dieta Mayo

Dieta Mayo este sigura pentru majoritatea adultilor. Aceasta incurajeaza consumul in cantitati nelimitate de fructe si legume. Pentru cele mai multe persoane, este un lucru bun sa consume o multime de fructe si legume, dar, cu toate acestea, daca nu ai mai consumat atat de multe, este posibil sa resimti schimbari marunte si temporare la nivelul digestiei, pe masura ce organismul tau se acomodeaza stilului nou de alimentatie…

De asemenea, zaharul natural din fructe iti afecteaza nivelul carbohidratilor asimilati, in mod special in cazul in care consumi extrem de multe fructe, intrucat ar putea ridica temporar nivelul glicemiei sau al grasimilor in sange. Insa, acest efect se diminueaza pe masura ce pierzi in greutate. Daca suferi de diabet sau o alta boala, ori daca exista suspiciunea de asa ceva, discuta cu medicul specialist pentru a putea ajusta dieta Mayo in functie de necesitatile organismului tau. De exemplu, persoanele care au diabet ar trebui sa se axeze, cat mai mult posibil, pe consumul legumelor, mai degraba decat al fructelor; este o idee foarte buna ca gustarile sa fie alcatuite din legume, in loc de fructe.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente