Planul de mancat vegan pana la ora 18:00 al lui Mark Bittman

Share

Dupa o sperietura in materie de sanatate, jurnalistul si autorul Mark Bittman si-a schimbat total dieta si a slabit rapid 16 kg. Astazi ne impartaseste planul lui de a slabi. Acest plan are o singura regula importanta: mananca vegan pana la ora 18:00, daca vrei sa fii o persoana sanatoasa.

Planul de mancat vegan pana la ora 6 al lui Mark Bittman

In 2006, jurnalistul Mark Bittman avea cu 18 kg mai multe decat trebuia, era predispus la diabet si avea colesterolul foarte marit. Manca intr-un mod neglijent netinand cont de sanatatea lui pana cand un medic a intervenit si i-a spus lui Mark ca daca vrea sa traiasca mai bine, trebuie sa inceapa sa manace mai multe fructe si legume si sa elimine carnea si lactatele din dieta sa. La inceput, a ezitat pentru ca nu voia sa renunte la alimentele preferate, dar apoi si-a schimbat complet viata, creand un plan demn de urmat: sa mananci vegan pana la ora 18:00.

Planul are o singura regula: evita carnea si lactatele de la micul dejun pana la ora cinei. Consuma, in schimb, produse care au nutrienti, nu calorii: fructe, legume, nuci, seminte, uleiuri. Cand vine ora cinei, poti manca ce vrei. Planul e simplu si nu trebuie sa faci sacrificii pentru a-l respecta. Mark a slabit 16 kg dupa patru luni de mancat vegan de dimineata pana seara.

Iata cateva retete ale lui Mark pentru mic dejun, pranz si gustare

Mic dejun: tofu amestecat cu spanac
Ingrediente:
2 linguri ulei vegetal
1 ceapa mare tocata
1 lingura de usturoi taiat
1 lingurita de sare
Piper negru
1 lingurita pulbere de chili (sau 1-2 ardei iuti proaspeti)
60 grame spanac spalat si uscat
60 grame de tofu tare sau topit, umed sau uscat

Indicatii:
Pune uleiul intr-o tigaie la incins la foc mediu. Cand uleiul s-a incins, pune ceapa si usturoiul si presara putina sare peste ele. Se calesc pana ceapa isi schimba culoarea si usturoiul se inmoaie (trei-cinci minute).

Adauga chili-ul si amesteca mai putin de un minut. Creste temperatura si adauga spanacul cu ¼ cana de apa. Pune sare si piper si lasa-l sa se gateasca amestecand din cand in cand pana cand spanacul incepe sa se inmoaie (cinci, pana la opt minute).

Adauga tofu in tigaie si amesteca folosind o spatula ca sa nu se lipeasca de fundul tigaii. Temperatura trebuie sa fie la un nivel mediu. Ai grija sa nu se arda amestecul. Cand incepe sa se lipeasca de tigaie, mancarea este gata. Gusta si mai asezoneaza daca e nevoie. Serveste totul cald sau caldut.

Gustare: tortilla snaks 
Ingrediente:
¼ cani pasta de tomate
2 linguri ulei de masline
1 lingura pudra de chili
½ lingurita sare
Piper negru dupa gust
8 tortillas mici de porumb

Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 175°C. Se amesteca intr-un bol pasta de tomate cu uleiul de masline, pudra de chili, sare si piper negru. Se pun tortillias pe o foaie de copt si cu degetele sau cu o perie se ung cu amestecul de rosii.

Se pun la cuptor pana devin crocante si pasta de deasupra devine mai inchisa la culoare (20-25 minute). Poti rupe tortillas in bucati daca vrei. Le poti servi caldute sau le poti pastra intr-un recepient la temperatura camerei cateva zile.

Pranz: vinete cu parmezan
Ingrediente:
1 vanata
5 lingurite de ulei de masline
1 si ¼ lingurita de sare
piper negru dupa gust
1 ceapa taiata
2 linguri de usturoi zdrobit
2 cutii de rosii taiate in suc propriu
O mana de busuioc proaspat tocat
O cana plina de frimituri de paine, de preferinta, coaja

Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 175°C si se pune gratarul la mijloc. Se taie vanata pe lungime in felii de un centimetru care se pun pe hartii de copt.

Cu doua lingurite de ulei se ung feliile de vanata si se presara deasupra ½ lingurita sare si putin piper. Se coc feliile de vanata pana se devin maronii pe margine, cam 10-15 minute; se intorc pe partea cealalta si se coc inca 5-10 minute. Cand sunt gata, se scot din cuptor. Se scade temperatura pana la 150°C.

Intre timp, incinge doua linguri de ulei intr-o tigaie la foc mediu. Cand uleiul e incins, se adauga ceapa si putina sare si se amesteca trei-cinci minute. Adauga apoi usturoiul si mai amesteca un minut. Adauga apoi rosiile si lasa-le pe foc, amestecand din cand in cand pana cand amestecul se leaga 20-25 minute. Gusta si asezoneaza daca e nevoie.

Intr-un vas de copt pune pe fund sos de rosii intr-un strat gros. Pune un strat de vinete peste sos si apoi adauga niste busuioc. Pune iar un strat de sos de rosii, dupa aceea vinete si tot asa. Presara deasupra frimiturile de paine, sare si piper, iar la sfarsit, o lingura de ulei. Incalzeste sosul de rosii daca mai ramane, in timp ce pui vasul cu vinete la cuptor.

Lasa vasul la cuptor pana cand frimiturile capata o nuanta de auriu, cam 15-20 minute. Lasa sa se raceasca zece minute inainte sa consumi. Preparatul se poate consuma fierbinte, cald sau la temperatura camerei, asezonat cu busuioc proaspat. Sosul ramas se poate servi cu preparatul sau se poate congela si servi cu alta ocazie.

Cina: paste cu mazare, sunca si laptuca
Ingrediente:
Pentru 4 portii:
Sare
3 linguri ulei de masline
Cateva feliute subtiri de sunca
100 grame de paste
2 linguri de unt
1 salota tocata
Piper negru dupa gust
200 grame de mazare proaspata sau congelata
½ cana de supa de pui sau de legume sau vin alb, sec
50 grame de Parmezan

frunze de laptuca

Mod de preparare:
Pune la fiert o oala mare cu apa cu sare. Intre timp, pune la incins la foc mediu o tigaie cu o lingura de ulei. Cand se incinge pune sunca si caleste-o timp de patru-cinci minute. Apoi da-o deoparte.

Cand fierbe apa, pune pastele si fierbe-le pana se inmoaie putin. Cand sunt fierte, scurge-le pastrand putin lichid in care au fiert. Intre timp topeste intr-o tigaie untul cu doua linguri de ulei. Pune salota, sare si piper si caleste-o cam cinci minute…

Adauga mazarea, frunzele de laptuca si supa sau vinul si lasa pe foc pana mazarea se patrunde si laptucile se inmoaie, adica aproximativ cinci minute. Pune pastele peste amestecul din tigaie si continua sa amesteci pana preparatul are temperatura optima. Mai adauga supa sau vin daca e nevoie. Poti pune si lichidul ramas de la fierberea pastelor daca vrei sa inmoi preparatul. Pune deasupra Parmezan-ul, sunca si asezoneaza, daca mai e nevoie.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente