Greutatea ideală: Calculați-vă greutatea ideală în funcție de înălțime

Share

Greutatea ideală este mai greu de atins, dar cu puțin efort și câteva cunoștințe, nimic nu este imposibil. Iată câteva puncte de reper care vă vor face poate să vă gândiţi de două ori înainte de a tinde spre perfecţiunea corporală, care nu este întotdeauna accesibilă!

Greutatea ideală poate varia de la o persoană la alta și poate depinde de o mulțime de factori, de la cei genetici și până la cei care țin de alimentație sau stilul de viață.

greutatea ideală IMC

În general, medicii recomandă un calcul minuțios al indicelui de masă corporală pentru a stabili care este greutatea ideală a fiecărei persoane. Un număr de kilograme ideal nu trebuie confundat cu o stare de sănătate perfectă, ci trebuie adaptat în funcție de necesitățile fiecăruia dintre noi.

Greutatea ideală diferă de la persoană la persoană și nu există un tipar în acest sens. Este important să vă simțiți bine în pielea voastră indiferent de numărul de kilograme, dar și să puneți mare preț pe starea voastră de sănătate care ar putea depinde de greutatea corporală. Nu vă suprasolicitați organismul având ca scop obținerea unei greutăți ideale, ci disciplinați-vă treptat în acest sens.

Cum calculăm greutatea ideală:

Împărțiți valoarea greutății dvs. (exprimată în kilograme) la pătratul valorii înălţimii (exprimate în metri) pentru a calcula greutatea ideala. Veți obține astfel indicele masei corporale (IMC), parametrul de bază ce permite să apreciați corespunzător dacă sunteți sau nu corpolenți.

O femeie de 60 kg, măsurând 1,60 m, va avea un indice corporal de 23,5.
IMC = 60:(1,60 X 1,60) = 60: 2,56 = 23,5

Când IMC este cuprins între 18,5 si 25, se consideră că greutatea este normală. Sub valoarea de 18,5, câteva kilograme în plus n-ar strica. În schimb, peste 25 începem să vorbim despre un surplus de greutate: între 25 si 30 apar riscurile pentru sănătate, iar peste 30, pericolul este net.

Cât despre valori peste 40, situația devine chiar foarte alarmantă!

Prin urmare, slăbirea devine o necesitate pentru toate persoanele care au un IMC mai mare de 30. Între 25 si 30, problema se discută în funcție de localizarea grăsimii. Dacă se află mai degrabă pe abdomen si pe partea superioară a corpului, vorbim de obezitate androidă, iar dacă se menține pe nivelul coapselor, de obezitate ginecoidă.

Pentru a vă face o idee generală, aveți posibilitatea să calculați raportul dintre circumferința taliei și cea a șoldurilor. Stând în picioare, măsurați cu un centimetru de croitorie perimetrul taliei, la nivelul buricului, iar valoarea o împărțiți la cea a circumferinței șoldurilor, măsurate unde sunt mai largi. Acest raport trebuie să se situeze între 0,64 și 0,85 la femei și între 0,85 și 1 la bărbați. Valori mai mici decât acestea nu reprezintă o dramă, chiar în condițiile unui exces ponderal.

Cifrele superioare semnalează, din contră, o obezitate de tip android, care poate genera diverse complicații. Se impune neapărat regimul de slăbire.

Cele mai frecvente probleme de sănătate favorizate de surplusul de greutate sunt hipertensiunea arterială, diabetul, disfuncțiile cardiace, respiratorii, dificultăți la mers etc.

Înaintea unui regim de slăbire sunt necesare consultarea unui medic si efectuarea unui set complet de analize. Adoptarea dietei pentru greutatea ideală se face în funcție de rezultatele examenelor chimice.

Cum ne dăm seama dacă avem sau nu greutatea ideală?

Greutatea ideală poate fi determinată prin mai multe metode, cea mai sigură fiind, desigur, calculul. Există mai multe modalități prin care vă puteți da seama dacă aveți numărul de kilograme necesar sau dacă sunteți supraponderali. De asemenea, dacă urmăriți acești pași, nu este exclus să aflați că mai aveți nevoie de câteva kilograme pentru ca organismul vostru să funcționeze în parametrii optimi:

  • Aspectul – ghicitul „din ochi” al greutății este o metodă destul de incertă pentru determinarea greutății ideale. Acastă metodă trebuie tratată ca fiind una pur orientativă și folosită ca atare. Aspectul fizic poate fi unul foarte plăcut și totuși greutatea să nu fie cea ideală sau vă puteți considera supraponderali chiar dacă greutatea se dovedește a fi cea corectă.
  • Cântarul – pentru un control riguros al greutății este indicat să vă cântăriți în mod regulat. Dacă observați fluctuații serioase de greutate, este indicat să țineți un regim alimentar sau să cereți sfatul medicului. Nu de puține ori fluctuațiile de greutate constituie un prim semn pentru mai multe boli serioase.
  • Raportul greutate-înălțime – această tehnică este una destul de populară datorită simplității sale. Din numărul de centimetri pe care îi măsurați în înălțime scădeți zece și ar trebui să obțineți greutatea ideală. Spre exemplu, o persoană care măsoară un metru și 70 de centimetri ar trebui să cântărească 60 de kilograme (din 70, numărul de centimetri, am scăzut zece). Această metodă de determinare a greutății ideale nu este una sigură, mai ales că pot exista persoane a căror greutate să corespundă metodei de calcul, dar care se confruntă cu dezechilibre în acest sens.

Factori care influențează greutatea ideală

Greutatea ideală depinde de o mulțime de factori, atât interni, cât și externi. De cele mai multe ori, greutatea ideală ține de propria persoană și poate fi controlată astfel încât să nu apară fluctuații, dar există și situații în care greutatea ideală nu poate fi obținută din cauza unor factori externi, independenți de propria voință, incontrolabili. Iată care sunt factorii principali care influențează greutatea ideală:

  • Starea de sănătate – acest factor este foarte important și face parte din categoria de factori care nu țin de propria persoană. Multe persoane nu pot atinge o greutate ideală pentru că se confruntă cu mai multe afecțiuni, ca obezitatea, de exemplu. De asemenea, mai multe afecțiuni ale aparatului digestiv sau cele de natură cardiacă nu permit demararea proceselor de obținere a greutății ideale.
  • Stilul de viață – este un factor care depinde, în mare parte, de propria persoană. Dacă aveți un stil de viață disciplinat, lipsit de excese, cel mai probabil vă puteți bucura de o greutate ideală. Este foarte important să evitați situațiile tensionate, stresul și lipsa de odihnă, căci acestea pot crea fluctuații de greutate frecvente și semnificative.
  • Regimul alimentar – de asemenea, și acest factor ține de propriile decizii și preferințe, căci puteți alege pe cont propriu ce mâncați, astfel încât să atingeți sau să mențineți o greutate ideală. Dacă greutatea voastră este peste limita admisă, adoptați un regim de slăbire bazat pe alimente bogate în vitamine și antioxidanți, iar dacă greutatea voastră este sub limita recomandată, adoptați un regim alimentar bogat în proteine și carbohidrați sănătoși.
  • Vârstagreutatea ideală variază, cel mai adesea, în funcție de vârstă. Cu cât înaintați mai mult în vârstă, cu atât este mai dificil să vă mențineți greutatea ideală, căci organismul își diminuează din eficacitate. Tinerii și adolescenții au, de regulă, un metabolism mai eficient, iar arderile sunt foarte rapide. După pragul de 40 de ani trebuie să manifestați o atenție deosebită față de greutatea voastră, căci organismul tinde să asimileze mai repede nutrienții, iar dietele nu vor da rezultate la fel de rapid ca în cazul persoanelor cu vârste mai fragede.
  • Activitatea – efortul depus zi de zi poate influența foarte mult greutatea ideală, mai ales că poate avea un anumit impact și asupra stării de sănătate sau celei de spirit. Dacă sunteți o persoană activă, care depune efort fizic zilnic, este foarte ușor să vă mențineți greutatea la standardul dorit, fără a avea surpriza oscilațiilor. Dacă, în schimb, sunteți o persoană destul de sedentară, greutatea voastră poate avea de suferit. De cele mai multe ori, o persoană sedentară se confruntă cu un surplus de grăsime depus, mai ales, în zonele în care mușchii pot fi lucrați cu ușurință.

Beneficiile greutății ideale

Greutatea ideală are o serie de beneficii de care trebuie să ținem cont, căci acestea se manifestă pentru perioade foarte mari:

  • Starea de sănătate – o persoană care are greutatea ideală este mai puțin predispusă îmbolnăvirii. Faptul că nu aveți un surplus de grăsime care să vă încetinească funcțiile organismului vă va menține starea de sănătate la nivelul optim.
  • Starea generalăgreutatea ideală vă poate transforma într-o persoană mai binedispusă, activă, care face față cu brio oboselii și aglomerației cotidiene. Un tonus bun este redat în proporție de 70% de greutatea corporală. Cu cât vă simțiți mai bine în pielea voastră, cu atât veți fi mai optimiști și mai plini de viață…
  • Aspectul fizic – dacă vă bucurați de un număr de kilograme ideal, acest lucru se va reflecta în aspectul vostru fizic. O greutate ideală vine la pachet cu un aspect fizic de invidiat și bine proporționat.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente