Laptele – 7 motive pentru care trebuie să renunțăm la lactate

Share

Laptele aduce un aport de calciu necesar organismului. Cu toate acestea, studii recente au demonstrat că laptele are efecte negative asupra sănătății noastre.

Laptele de proveniență animală a fost considerat de sute de ani drept unul dintre cele mai sănătoase alimente. Această percepție a fost alimentată și de faptul că este digerat ușor de prunci și este bogat în nutrienți care sunt esențiali pentru dezvoltarea bebelușilor în primele zile de viață.

Încă din copilărie, lumea din jurul tău te încuraja să bei cât mai mult lapte, dar, conform cercetărilor recente, excesul acestuia poate aduce consecințe nedorite. Pentru a nu îl bea prea des sau prea mult, putem consuma alte alimente care ne oferă aceiași nutrienți ca laptele însă fără a deveni un pericol, de exemplu, gama nucilor, fasolea și verdețurile, iar vitamina D se găsește și în alte alimente, precum cerealele destinate micului dejun, sucul natural de portocale, laptele de soia. Calciul din laptele de la animale nu este absorbit la fel de bine ca cel din plante. Acest tip de lapte mai conține și proteine pe care le găsim și în fasole sau ouă. Așadar, există alternative mult mai sănătoase la care putem apela.

Iată care sunt cele șapte motive pentru care trebuie să renunți la consumul laptelui de proveniență animală:

1. Provoacă acid și îmbătrânește

Lactatele sunt destul de cunoscute din punctul acesta de vedere. Prin acidul pe care-l elimină în organismul nostru putem suferi de inflamații la nivel interior și suntem predispuși la boli cardiace și diabet.
Prin apariția inflamațiilor menționate este accelerat ritmul de îmbătrânire al organismului. Dacă doriți să aveți parte de acea „frumusețe până la adânci bătrâneți”, ei bine, laptele nu o va aduce!

2. Este unul dintre principalii vinovați ai apariției osteoporozei

Chiar dacă este cunoscut pentru faptul că aduce un aport de calciu organismului, acesta este consumat, fiind luat din sistemul nostru osos pentru a combate aciditatea provocată de lactate. Așadar, chiar dacă laptele ne dă calciu, el îl și fură! Specialiștii de la Universitatea Uppala din Suedia au descoperit, în urma unui studiu, că femeile care beau mai mult de trei pahare de lapte pe zi sunt mult mai predispuse ca oasele lor să se rupă mult mai rapid decât la cele care consumă mai puțin lapte.

3. Duce la apariția diferitelor boli și chiar a cancerului

Pe lângă osteoporoză, diabet și bolile cardiace, consumul laptelui este principalul vinovat și pentru apariția altor boli cum ar fi artrită, dureri ale articulațiilor, anemie și afecțiuni la nivelul stomacului și ale colonului.

Se presupune că laptele ar duce chiar și la apariția cancerului, deoarece conține o substanță care este foarte asemănătoare insulinei, iar aceasta este asociată morții premature, implicit cancerului. Studiile arată că bărbații care au consumat lapte și alte produse lactate au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată, iar dietele care nu conțineau lactate au fost mult mai eficiente în încetinirea progresului acestui tip de cancer. În cazul femeilor, studiile arată că cele care consumă patru sau mai multe porții de lactate pe zi sunt de două ori mai predispuse la a face cancer ovarian, spre deosebire de cele care consumă una sau două porții de lactate pe zi.

4. Este unul dintre principalii factori care provoacă alergiile

Conform specialiștilor, laptele de proveniență animală este unul dintre principalii alergeni însă oamenii își dau seama foarte greu de acest lucru. Este indicat să vizitați un medic pentru a vă asigura în această privință.

5. Stimulează apariția acneei

Cu siguranță coșurile inestetice și punctele negre nu îți sunt cele mai bune prietene. Dacă pielea ta este și sensibilă, cu atât mai indicat îți este să renunți la lapte. Încearcă să faci acest lucru o perioadă și vei începe să observi îmbunătățiri la nivelul tenului.

Cercetările arată că tinerii cu acnee obișnuiesc să consume cantități mari de lapte cu puține grăsimi sau lapte smântânit. Și în cazul adulților cu acnee laptele poate fi una dintre cauzele care declanșează această afecțiune a pielii. Alte cercetări arată că doar laptele cu puține grăsimi și cel smântânit predispun la acnee, nu și cel integral sau brânza.

6. Conține toxine

Aceste toxine sunt prezente din mai multe motive. Principalul motiv este faptul că vacilor le sunt administrate antibiotice și analgezice pentru a le vindeca de diverse inflamații sau afecțiuni de care acestea suferă.

De asemenea, laptele conține și hormoni care le sunt injectați vacilor pentru a le stimula dezvoltarea, hormoni care pentru organismul uman nu sunt benefici deloc.

7. Poate conține puroi

Acest lucru este din cauza procesului de mulgere, care este realizat cu ajutorul unor aparate metalice. Aceste aparate uneori pot răni vacile în momentul mulgerii, iar acestea ajung să sufere de infecții ale căror virusuri care, de multe ori, ajung și în laptele pe care noi îl consumăm.

Trebuie să fim conștienti că, în ziua de azi, vacile nu cresc precum arată în reclamele difuzate la televizor, pe pajiști verzi cu mici floricele ici și colo.

Mediile în care sunt crescute nu sunt cele mai bune și nici procesul prin care se obține laptele de la acestea nu este cel mai sănătos.

Există înlocuitori ai laptelui, trebuie doar să ne informăm și să încercăm să-i introducem treptat în regimul nostru alimentar…

Exista si beneficii ale laptelui

surse de inspiratie:
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11195438/Milk-11-reasons-why-its-not-such-a-superfood-after-all.html
http://www.thedailymeal.com/why-you-should-stop-drinking-milk-right-now/013014
http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/should-we-be-drinking-milk-arguments-for-and-against-dairy-10192238.html

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente