Alimente organice pe care trebuie sa le cumperi – fara aditivi alimentari

Share

Alimentele organice sunt cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, lipsita de aditivi alimentari sau substante chimice care pot fi periculoase organismului uman.

Desi pot avea un pret mai ridicat, alimentele organice sunt sigure pentru consum si nu prezinta vreun risc de imbolnavire, spre deosebire de produsele prelucrate mecanic si imbogatite cu potentiatori de gust sau coloranti.

De asemenea, daca vrei sa ai o alimentatie cat se poate de „curata”, iar acest fapt sa se reflecte in starea sanatatii tale, este indicat sa alegi alimente organice si sa le consumi cat mai frecvent sau chiar in mod exclusiv. Este indicat sa iti stabilesti un regim alimentar de tranzitie in care sa alternezi alimentele organice cu cele prelucrate chimic, iar apoi sa renunti definitiv la acestea din urma.

Bucura-te de beneficiile pe care ti le dau mancarurile fara pesticide si aditivi! Cumpara ingrediente sanatoase. Mai jos iti prezentam o lista cu alimente organice pe care ar trebui sa le cumperi.

Alimente organice

Ce sunt alimentele organice?

Alimentele organice sunt obtinute in urma agriculturii organice, iar acest lucru implica eliminarea compusilor chimici din procesul de cultivare si pastrare. Pentru a obtine un aliment organic este interzisa „tratarea” solului sau a plantei, trebuie folosite numai ingrasaminte naturale, iar combaterea daunatorilor prin mecanisme chimice este exclusa.

O productie de alimente organice implica foarte mult efort caci toate mijloacele mecanice si chimice de producere sunt eliminate. De asemenea, sunt interzise pesticidele, ingrasamintele chimice sau orice alt fel de produs sintetic care ar ajuta la cresterea fortata a alimentului. Un aliment organic nu contine indulcitori, coloranti sau orice alt fel de aditivi alimentari.

Ce alimente organice nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie?

Daca va doriti sa trecti la o alimentatie bazata exclusiv pe alimente organice este important sa cunosteti faptul ca acest lucru implica niste eforturi semnificative, mai ales din punctul de vedere financiar. Alimentele organice au un pret cu mult mai mare decat alimentele pe care le gasim, in mod obisnuit, in supermarketuri. Astfel, daca aveti disponibilitatea de a investi in alimentatia voastra, iata care sunt pricipalele alimente organice pe care ar trebui sa le consumati:

  • Carnea – de cele mai multe ori animalele sacrificate pentru consumul de carne sunt hranite cu mai multe tipuri de hormoni de crestere care, odata ingerati, pot deveni periculosi pentru organismul uman. Astfel, este de preferat sa cumparati carne care provine de la fermele organice, unde animalele sunt crescute in medii adecvate si hranite corespunzator, cu cereale naturale. Un kilogram de carne organica, fara vreun adaos chimic, poate costa chiar si de trei-patru ori mai mult decat un kilogram de carne conventionala.
  • Fructele – de cele mai multe ori fructele pe care le gasim in supermarketuri sunt din import si contin multe pesticide sau conservanti. Desi pretul acestora este mai mic, este indicat sa cheltuiti o suma mai mare de bani pe fructe organice. Acestea din urma sunt sigure pentru consum pentru ca nu sunt crescute fortat prin injectare. Fructele care sunt predispuse la adaosul de pesticide sunt capsunile, piersicile, ciresele sau strugurii. Pe acestea este bine sa le cumparati de la producatorii de alimente organice.
  • Legumele – producatorii de legume organice se gasesc tot mai greu, cel putin in tara noastra, fapt pentu care, atunci cand aveti ocazia, mergeti in piete si cumparati asa-zisele alimente „bio”. Cele mai importante dintre acestea sunt ceapa, ardeii si verdeturile. De asemenea, rosiile, vinetele, castravetii si dovleceii sunt legume care pot fi tratate cu substante chimice toxice si pe care este indicat sa le cumparati de la producatorii de alimente organice.
  • Cerealele – este indicat sa recurgeti la alimentele organice si atunci cand vine vorba de cereale; cumparate din marile supermarketuri acestea sunt, cel mai adesea, indulcite cu substante sintetice si contin mai multe tipuri de conservanti. Comercializate de la fermieri, cerealele sunt cultivate si recoltate in mod clasic, fara mecanisme sau adaosuri chimice, fapt pentru care ne putem bucura de toti nutrientii si enzimele din acestia.
  • Lactate – daca nu sunt obtinute in mod corespunzator, lactatele pot fi foarte periuloase pentru consum. Unele substante chimice folosite pentru mentinerea gustului si a texturii lactatelor pentru mai mult timp sunt nocive organismului uman, alterand mai multe dintre functiile acestuia. Incercati, pe cat posibil, sa cumparati lactate organice direct de la producatori si nu produse imbogatite chimic.

Cum ne dam seama ca alimentele cumparate sunt organice?

Datorita cererii tot mai mari, unele lanturi de hipermarketuri au raioane destinate alimentelor organice, iar acestea sunt semnalate prin etichete. Daca totusi nu sunteti siguri ca un anumit aliment este organic, atunci trebuie sa cunoasteti cateva criterii care va vor ajuta sa deosebiti alimente organice de cele cu adaosuri chimice:

  • Aspectul – la prima vedere, se poate crede ca nu exista deosebiri intre alimente organice si cele conventionale. De fapt, alimentele organice au un aspect mult mai natural, cu usoare imperfectiuni ce tin de forma. Alimentele organice au un aspect placut, intens colorat spre deosebire de cele cu adaosuri chimice care sunt foarte lucioase, cu un aspect deloc natural, ca de plastic.
  • Textura – acesta este un element foarte important care face posibila deosebirea dintre alimentele organice si cele conventionale. Un produs organic va avea o textura usor mai moale si mai zgrumturoasa, iar un produs cu adaos de substante chimice va fi perfect fin, foarte dur la atingere. In interiorul produsului, cel organic va fi foarte suculent, viu colorat, cu multe seminte si nervuri.
  • Miros – alimentele organice sunt, de regula, foarte parfumate. Mirosul acestora este foarte placut si persistent. Mirosul alimentelor organice se mentine chiar si dupa ce alimentele au fost gatite termic.
  • Gust – gustul alimentelor organice este cu mult mai intens decat cel al alimentelor cu adaos chimic. De asemenea, alimentele care contin aditivi alimentari au un gust diferit, obtinut dintr-o combinatie de arome, si nu un gust natural ca cel al alimentelor organice.
  • Eticheta – un produs imbogatit cu substante chimice va avea o lista lunga de ingrediente, majoritatea necunoscute si cu denumiri destul de alambicate. Alimentele organice au etichete simple, pe care se pot citi ingredientele naturale, iar unele nu au lista de ingrediente, caci se comercializeaza strict produsul recoltat.
  • Pret – un aliment organic va fi mai scump decat unul obtinut prin procedee mecanice repetate, dar calitatea acestuia va fi una net superioara. Diferentele de pret pot fi destul de semnificative in functie de perioada din an, de cantitate si de tipul de produs. In general, legumele si fructele organice nu sunt cu mult mai scumpe decat cele conventionale, dar carnea si lactatele organice pot avea un pret de pana la patru-cinci ori mai mare decat cele cu un continut chimic semnificativ.

Vegetale radacinoase: cartofii
Cartofii obisnuiti sunt crescuti in pamant si sunt stropiti cu pesticide. Solul in care cresc este tratat cu fungicide. Daca iei variantele organice, eviti aceste amenintari. Daca nu poti gasi cartofi organici, incearca-i pe cei dulci. Sunt crescuti cu mai putine pesticide.

Ardei si telina
Amandoua legumele reactioneaza la pesticide in acelasi fel: ca un burete care absoarbe chimicalele din piele. Din aceasta cauza, nu vei putea reduce asimilarea de chimicale spalandu-le sau curatandu-le de coaja. Alege mereu variantele organice. Ardeii si telina organica nu costa foarte mult si se gasesc peste tot.

Verdeturi cu frunze: salata, spanac si varza furajera
De obicei, aceste plante sunt pline de pesticide, pentru ca tin insectele la distanta. Cei care le cultiva organic, folosesc alte metode non-toxice pentru a tine daunatorii departe de aceste plante…

Produse lactate: iaurt, unt, branza si inghetata
Este important ca aceste produse sa fie organice pentru ca le consumam foarte des si in cantitati destul de mari. Produsele lactate organice provin de la vaci care sunt hranite cu porumb modificat genetic, cu soia si antibiotice. Produsele lactate organice sa gasesc in toate supermarketurile.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente