Gutuile – o sursa incredibila de minerale

Share

Gutuia apartine aceleiasi familii ca merele si perele si este vazuta drept un stramos al acestora. Fructul in sine a fost cultivat pentru prima data in zonele calde din sud-estul Asiei, in regiunea caucaziana. Gutuia seamana foarte mult cu o para ca forma, iar in interior, la maturitate, are o pulpa galben-aurie.

Beneficiile gutuilor asupra organismului

Avand in vedere ca gutuia creste in mai toate zonele calde-temperate de pe Glob, sunt extrem de indragite in randul fructelor. Se consuma in stare cruda, dulceturi sau diferite compoturi. In cele ce urmeaza, va vom oferi informatiile privitoare la beneficiile pe care le aduc gutuile organismului.

Beneficiile gutuilor asupra sanatatii

  • Gutuia este un fruct cu un aport caloric scazut – 100 g au aproximativ 57 calorii. Este compusa din multi antioxidanti cu o concentratie mai mare decat cea a merelor sau perelor. Fructul in mod cert poate fi asemanat cu un depozit vital plin cu nutrienti, precum si de fibre, minerale si vitamine.
  • Pulpa sa are mici granulatii care contin compusi astringenti, si anume fitochimicale – acestea protejeaza impotriva aparitiei cancerului de colon, protejeaza mucoasa de anumite inflamatii ale intestinului, si taninele ce reduc greutatea corporala si nivelului ridicat de colesterol din sange.
  • Gutuia are un grad crescut de vitamina C – 100 g de fruct asigura 15 mg sau 25% din aportul zilnic recomandat.
  • Consumul de gutui aduce o multime de beneficii. Gutuia este o sursa incredibila de minerale, precum cuprul, fierul, potasiul si magneziul, dar mai are si compusi ai vitaminei B.
  • Chiar daca nu s-a demonstrat inca, se pare ca gutuia, asemenea perelor, are proprietati antialergice si antiinflamatorii. Fructul, dar si semintele sale sunt folosite in tratamentul cistitei, dermatitelor si recomandate de medicii specialisti ca o alternativa sigura cand vine vorba de prepararea unor produse alimentare pentru cei ce sufera de diverse alergii.
  • Gutuile trateaza ulcerul. Fenolii prezenti in gutuile chinezesti s-au dovedit a fi eficiente in tratarea ulcerului gastric, gastritei, ulcerului peptic si linistesc tractul gastrointestinal.
  • Greturile de dimineata pot fi combatute prin consumul de gutui; in combinatie cu miere, acestea pot trata colita, diareea, constipatia si infectiile intestinale. Siropul de gutui este folosit in tratarea hemoroizilor.
  • Gutuile au si proprietati antioxidante uimitoare datorita polifenolilor care lupta contra radicalilor liberi prezenti in organism, incetinind procesul de imbatranire si prevenind afectiunile cardiovasculare si infarcturile.
  • Fierte sau coapte, aceste fructe uimitoare trateaza senzatia de greata si voma. Fiind bune diuretice, gutuile ajuta la eliminarea acumularii de lichide.
  • Gutuile au proprietati antivirale. Conform cercetarilor, fenolii gasiti in gutuile chinezesti lupta impotriva gripei, protejeaza contra racelilor si a altor patogeni virali.
  • Acestea pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, datorita faptului ca au potasiu in alcatuire.
  • Gutuile contribuie la scaderea nivelului colesterolului rau din sange, contribuind la starea de sanatate a inimii.
  • Consumul de gutui este bun si pentru relaxare. Puteti scapa de stres si va puteti mentine mai usor calmul datorita antioxidantilor din aceste fructe.
  • Consumul de gutui este benefic deoarece aceste fructe trateaza ficatul si bolile de ochi. Consumate cu regularitate, sunt benefice in afectiunile ficatului si ochilor. In China, din semintele de gutui inmuiate in apa si fierte sunt folosite pentru a se face un jeleu care diminueaza problemele oculare, gatul inflamat si inflamatia membranelor mucoase.
  • Alte beneficii: siropul de gutui este de ajutor in tratamentul bolilor cardiovasculare, anemie, afectiuni respiratorii si astm; consumat cu regularitate, poate contribui si in tratamentul turbeculozei, disenteriei si insuficientei hepatice.

Cand sunt disponibile gutuile?

Sezonul gutuilor incepe in septembrie. Gutuile, aceste fructe atat de parfumate, se gasesc local in mod special in perioada cuprinsa intre lunile septembrie si ianuarie, in restul anului fiind disponibile in supermarketuri deoarece sunt importate de acestea.

Cum selectam si depozitam gutuile?

In supermarketuri, trebuie sa le alegeti pe cele dezvoltate, mai mari, tari, de culoare galben-aurie. Evitati-le pe cele verzi, necoapte, deoarece sunt acre, amare si, in plus, nu va vor ajuta cu absolut nimic organismul.

Odata ce ajungeti acasa cu ele, acestea vor sta foarte bine, pana la maximum o saptamana intr-un loc racoros, dar deschis, intunecat si, mai ales, unde nu se dezvolta umiditatea. Daca alegeti frigiderul, le puteti consuma si dupa cateva saptamani.

Cum preparam si servim gutuile?

Gutuia in stare cruda de foarte putine ori este consumata – se incearca pe cat posibil sa se aduca intr-o stare mai dulce, mai moale, mai savuroasa. Mai ales ca prin gatit se distrug si taninele, chimicalele ce o fac atat de astringenta.

Pentru a le prepara, doar spalati-le cu apa rece, taiati-le feliute, indepartati mijlocul si adaugati-le intr-o oala.

Va ganditi bine la ce doriti sa obtineti la final si in functie de aceasta puteti adauga ingredientele care va lipsesc – zahar, miere sau chiar alte fructe, pentru o combinatie de zile mari.

Aceste fructe se pot savura atat crude, cat si in diverse preparate. Cum majoritatea persoanelor nu le prefera crude din cauza faptului ca sunt astringente, gutuile sunt consumate in mod special sub forma de gemuri, jeleuri, marmelada, compot si conserve. Pentru ca tind sa isi mentina forma, sunt ideale pentru a fi fierte, a fi gatite sub forma de tocana sau coapte, ca desert. Se pot adauga si in prajituri, placinte, dar si adaugate in diferite feluri de mancare precum cele cu fructe de mare, cu carne de pui sau miel, deoarece le ofera o savoare aparte.

Ce valori nutritive au gutuile?

Iata care sunt valorile nutritive valabile pentru 100 g:

• energie: 57 kcal

• carbohidrati: 15,3 g

• fibre dietetice: 1,9 g

• grasimi: 0,1 g

• proteine: 0,4 g

• vitamine:

– B1: 0,02 mg

– B2: 0,03 mg

– B3: 0,2 mg

– B5: 0,081 mg

– B6: 0,04 mg

– B9: 3 μg

– C: 15 mg

  • urme de metale:

– calciu: 11 mg

– fier: 0,7 mg

– magneziu: 8 mg

– fosfor: 17 mg

– potasiu: 197 mg

– sodiu: 4 mg

– zinc: 0,04 mg

Siguranta

Semintele gutuilor sunt otravitoare si nu trebuie sa fie mancate. Gutuile in stare cruda pot cauza iritatii ale gatului din cauza chimicalelor si pot duce la dificultati in ceea ce priveste respiratia…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente