Beneficiile stafidelor asupra organismului – micronutrienti benefici, minerale si vitamine

Share

Beneficiile stafidelor sunt numeroase si nebanuite, mai ales ca se obisnuieste ca acestea sa fie consumate doar in compozitii de deserturi.

Beneficiile stafidelor

Stafidele sunt, de fapt, boabe de struguri fara samburi uscate si pastrate la temperatura camerei pana la servire.

Desi au un gust deosebit de dulce, stafidele au indicele glicemic destul de scazut, devenind astfel un aliment foarte recomandat pentru consum. De asemenea, stafidele au un consum ridicat de micronutrienti benefici, dar si de minerale sau vitamine.

Stafidele sunt fructe dulci care fac parte din categoria fructelor uscate si sunt folosite deseori de catre doamne sau domnisoare in bucatarie pentru anumite retete. Atunci cand ai pofta de ceva dulce, ciocolata poate fi inlocuita de catre stafide si sunt o varianta multa mai sanatoasa.

Beneficiile stafidelor asupra organismului

Tipuri de stafide

Beneficiile stafidelor pot varia in functie de tipul acestora, mai ales ca, spre deosebire de cei ce consuma exclusiv stafide din comert, exista oameni care prefera sa le prepare acasa, prin uscarea in cuptor a boabelor de struguri. De asemenea, tipul de stafide variaza in functie de provenienta lor, dar si de modul in care au fost obtinute.

  • Stafide aurii – reprezinta cel mai raspandit sortiment de stafide, mai ales datorita pretului lor accesibil. In cazul stafidelor aurii, dupa uscare, boabele de struguri sunt tratate cu dioxid de sulf. In acest mod se asigura o culoare mai intensa si de lunga durata a stafidelor aurii.
  • Stafide negre – acest sortiment de stafide este foarte popular in Turcia, pentru ca se obtine dintr-un soi de struguri fara samburi, de culoare inchisa, care se cultiva cu preponderenta in solurile turcesti. Spre deosebire de cele aurii, stafidele negre nu sunt la fel de dulci, dar au un continut nutritiv cu mult mai benefic. De asemenea, multa lume evita stafidele negre cand vine vorba de compozitii pentru prajituri pentru ca acestea vor da un aspect de „oxidat”, influentand foarte mult culoarea preparatului.
  • Stafide Corint – sunt stafide inchise la culoare, cu un gust dulce, dar usor picant si de mici dimensiuni. Acestea sunt un sortiment de stafide considerate o specialitate pentru ca se gasesc destul de greu si au un pret piperat. Textura stafidelor Corint este destul de carnoasa, asemanatoare cu a celor aurii.
  • Stafide Muscat – sunt un sortiment de stafide mari, foarte carnoase si dulci. Acestea se pot folosi in mai multe feluri de mancare, nu doar in deserturi, datorita dimensiunii lor si savorii deosebite.

Desi au un aspect nu tocmai atragator, multe dintre noi nu stiu ca stafidele au numeroase beneficii pentru organismul nostru. Mai jos avem 11 motive pentru care este bine sa introducem stafidele in alimentatia noastra.

Beneficiile stafidelor

Stafidele sunt foarte benefice pentru organismul uman, chiar daca acest lucru nu este foarte bine cunoscut. Continutul nutritiv din 100 de grame de stafide este unul impresionant, cu toate ca ati putea fi tentati sa credeti ca mare parte din substantele hranitoare s-au pierdut prin uscare. Multe dintre vitaminele din gama B, calciul, potasiul sau fierul sunt doar cateva din multele substante pe care le putem obtine din stafide. Datorita acestui continut nutritiv bogat, stafidele au o serie de beneficii surprinzatoare:

  • Efect benefic la nivelul rinichilor – un consum regulat de stafide poate ajuta la tratarea mai multor disfunctii renale. Stafidele au rol reglator la nivelul lichidelor din corp, fapt ce faciliteaza functionarea rinichilor si a cailor renale.
  • Impact asupra sistemului osos – datorita continutului bogat de calciu, fier, potasiu si de alte minerale esentiale, stafidele intaresc sistemul osos si contribuie la rezistenta acestuia in timp. Daca va confruntati cu afectiuni ale oaselor, ca osteoporoza sau reumatismul, este indicat sa introduceti in dieta voastra stafidele, in cantitati semnificative.
  • Scad apetitul – consumate regulat, stafidele va vor scadea apetitul, fapt pentru care cantitatea de alimente ingerate va fi diminuata semnificativ. De asemenea, stafidele au capacitatea de a combate senzatiile de pofta, dar si falsele senzatii de foame.
  • Optimizeaza digestia – daca va confruntati cu afectiuni ale tractului digestiv sau daca digestia se produce mult prea lent, este indicat sa consumati cate 25-30 de grame de stafide la jumatate de ora dupa masa. In acest fel digestia va fi optimizata iar aciditatea din corp se va echilibra.
  • Efect revitalizant – multe dintre persoanele care se confrunta cu oboseala accentuata trebuie sa stie ca stafidele le pot fi de mare ajutor. Consumate simple, sau impreuna cu un pahar cu lapte, acestea va vor optimiza resursele de energie si va vor asigura un tonus bun. O cantitate semnificativa de stafide are un efect energizant, fapt pentru care poate inlocui cu brio cafeaua.
  • Impact asupra psihicului – starile de anxietate si depresia pot fi tinute sub control cu ajutorul stafidelor. Consumate regulat, acestea au un rol stabilizator la nivelul psihicului si pot diminua semnificativ frecventa cu care apar episoadele de excese de furie.

1.    Energie
Atunci cand ne simtim lipsite de putere, stafidele sunt o buna sursa de energie, ele avand rolul de a reface organismul si totodata de a absorbi nutrientii necesari. Sunt consumate de catre sportivi si folosite des in diverse diete.

2.    Digestie
Stafidele contin fibre si ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Consumate zilnic, ajuta la combaterea constipatiei, regland usor tranzitul intestinal. O mana de stafide este suficienta pentru a ne simti mult mai usoare si a scapa de senzatia de balonare.

3.    Anemia
Fiind bogate in fier si cupru, stafidele trateaza anemia, avand un rol important pentru formarea celulelor rosii din sange. Contin si fitonutrienti care ajuta la lupta impotriva infectiilor virale.

4.    Reduc aciditatea
Datorita continutului de potasiu si magneziu, aceste fructe dulci pot fi folosite pentru afectiuni gastrice, pentru reducerea aciditatii, prevenind anumite boli precum artrita, pietrele la rinichi sau chiar boli cardiace.

5.    Vederea ochiilor
Continand vitamina A si betacaroten, antioxidantii din stafide protejeaza ochii si vederea, luptand impotriva radicalilor liberi care pot duce la aparitia cataractei. Sanatatea ochiilor va fi mult mai imbunatatita prin consumul acestor fructe uscate.

6.    Maresc libidoul
Viata sexuala poate fi imbunatatita prin consumul de stafide, care au rolul de a creste senzatia de excitare. Este un obicei folosit des in India, respectiv in noaptea nuntii. Este indicat consumul de catre barbati, pentru un plus de energie.

7.    Sistemul osos
Continutul de calciu din stafide este benefic pentru intarirea sistemului osos si totodata pentru dezvoltarea acestuia. Rezistenta oaselor va fi mult mai sporita, iar femeile aflate la menopauza sunt sfatuite sa le consume, deoarece impiedica aparitia osteoporozei.

8.    Sanatatea dintiilor
Acidul oleanoic pe care il contin stafidele protejeaza sanatatea dintiilor si lupta impotriva cariilor, prevenind deteriorarea acestora. Sunt un dusman pentru infectii si bacterii.

9.    Sistemul imunitar
Stafidele sunt un aliat bun impotriva racelii. Datorita continutului de proprietati antibacteriene vor ajuta la reducerea febrei, la protejarea de viroze respiratorii, precum si la intarirea sistemului imunitar.

10.    Pofta de mancare
Pentru cele care isi doresc sa acumuleze cateva kilograme, sfafidele sunt o optiune buna, dar si sanatoasa, pentru ca sunt bogate in fructoza si glucoza, ajutand la cresterea poftei de mancare, fara sa afecteze organismul.

11.    Detoxifiere
Excesul de medicamente duce la otravirea ficatului, iar o alternativa usoara de a ne curata organismul este consumul de stafide pe stomacul gol, dimineata. Stafidele trebuie puse seara intr-un pahar cu apa plata si acoperit.

Cum alegem stafidele potrivite?

Ca si in cazul altor alimente benefice, stafidele trebuie alese corespunzator. Daca alegeti stafidele gresite nu va asteptati ca efectele acestora sa fie miraculoase, cu atat mai mult cu cat producatorii de stafide se axeaza foarte mult pe rolul culinar si nu pe beneficiile asupra organismului. Foarte multe sortimente de stafide nu au nimic deosebit in compozitie, gustul fiind singurul lor avantaj. Ba mai mult, anumite sortimente de stafide din comert pot fi destul de nocive din cauza aditivilor alimentari pe care ii contin. Iata ce optiuni aveti atunci cand vine vorba de alegerea stafidelor potrivite:

  • Stafide facute acasa – este un proces destul de migalos si de solicitant, dar rezultatele vor merita efortul depus. Stafidele facute acasa sunt cele mai sanatoase si mai bogate in nutrienti. Daca va decideti sa va preparati acasa stafidele veti avea nevoie de o cantitate generoasa de struguri fara seminte, dintr-un soi deosebit, ca Sultanina, de exemplu. In functie de ce tip de stafide vreti sa preparati veti alege si strugurii. Acestia se desprind de pe ciorchine si se asaza bob cu bob, intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se pune in cuptorul preincalzit la 180-200 de grade pentru cateva minute, suficiente pentru ca zeama din boabele de struguri sa se scurga. Scoateti tava si schimbati hartia, apoi adaugati boabele inapoi in cuptor pentru aproximativ o ora, cu focul stins. In acest fel boabele se vor usca lent si veti obtine niste stafide mai carnoase. Pentru 500 de grame de stafide, veti avea nevoie de aproximativ 3 kilograme de struguri, dar acest lucru depinde foarte mult de soiul ales si de dimensiunile boabelor.
  • Stafide din comert – cand mergeti in supermarket sa cumparati stafide, asigurati-va ca aveti rabdarea necesara pentru a scotoci dupa soiul preferat. De regula, acesta este inscriptionat pe eticheta produsului. Cititi cu atentie lista de ingrediente si alegeti produsul care contine exclusiv stafidele obtinute din struguri. Evitati stafidele cu adaos de conservanti si coloranti.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente