Home / DIETE & FITNESS / NUTRITIE / Cafeaua si apa plata: motivele pentru care se consuma impreuna

Cafeaua si apa plata: motivele pentru care se consuma impreuna

În restaurantele selecte, de fiecare dată când veți comanda o cafea, aceasta vă va fi servită alături de o apă plată. Acest lucru se întâmplă datorită unei tradiții conform căreia apa plată ajută la descoperirea mai bună a gustului cafelei.

Cafea cu apa plata

Cu toate acestea, gustul nu este singurul motiv pentru care cafeaua ar trebui consumată alături de apa plată. Mai departe vă vom menționa câteva dintre motivele pentru care ar trebui să începeți să consumați aceste două băuturi împreună de acum înainte.

Doi alcaloizi mai buni decât unul

În zilele noastre există o mulțime de tipuri de cafea, de la espresso până la cappuccino. În momentul în care fiecare dintre noi alegem din această varietate, o facem doar pe baza gustului propriu, însă diferența dintre efectele pe care cafeaua le are asupra organismului apare doar între cafeaua măcinată și cea solubilă.

Boabele de cafea conțin doi alcaloizi. Pe suprafața boabei există bine cunoscutul alcaloid numit cofeină, iar în interiorul boabei există un alt alcaloid, numit teobromină. În cazul cafelei solubile este întâlnit doar al doilea tip de alcaloid, deoarece pentru acest tip de cafea se utilizează doar partea interioară a boabei, stratul exterior fiind folosit la crearea medicamentelor și a produselor energizante.

În cazul cafelei măcinate, ambii alcaloizi sunt întâlniți, din acest motiv se recomandă utilizarea acestui tip de cafea.

Acționarea alcaloizilor

În momentul în care consumăm cafea măcinată introducem în corp în același timp cei doi alcaloizi despre care v-am vorbit. Deși aceștia ajung în organism în același timp, încep să acționeze în momente diferite. Primul alcaloid care acționează este cofeina, moment în care va apărea senzația de revigorare, de energie. La mai puțin de jumătate de oră după ce a acționat cofeina, acționează și teobromina.

Tot acest proces aduce modificări opuse în organismul nostru. Cofeina îngustează vasele de sânge din toate organele cu excepția rinichilor, unde vasele de sânge se dilată. Din această cauză crește tensiunea arterială și apare necesitatea micțiunii, care este cauzată de îmbunătățirea circulației în rinichi.

Teobromina, dimpotrivă, face ca tot acest proces să fie exact invers. Aceasta crește tensiunea în toate organele, iar în rinichi o scade, motiv pentru care apare starea de somnolență.

Astfel, pentru a evita dereglarea circulației sangvine se recomandă ca după fiecare gură de cafea să luați o gură de apă.

Somnolența

În cazul cafelei solubile, primul proces nu se mai întâlnește deloc, iar senzația de revigorare este total absentă, iar senzația de oboseală și somnolență își face apariția. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în cafeaua solubilă se găsește cofeină în cantitate foarte mică, iar teobromină se găsește în cantitatea destul de mare.

Din această cauză trebuie ca acest tip de cafea să fie băută împreună cu apă plată sau, chiar și mai bine, să înlocuiți consumarea acesteia cu ceai verde, ce conține doar cofeină, nu și teobromină.

Motive suplimentare:

  • Gustul primei guri. Dacă beți cafeaua gură cu gură, a doua înghițitură nu va fi niciodată la fel de gustoasă ca prima, din acest motiv trebuie ca după fiecare gură de cafea să beți o gură de apă, pentru a vă spăla receptorii gustativi și a putea să vă bucurați de fiecare gură pe care o luați din cafea.
  • Tensiunea arterială se va menține în norme normale. Dacă beți câte o gură de apă după fiecare gură de cafea, puteți să consumați acest lichid chiar și dacă aveți probleme cu tensiunea, deoarece consumul cafelei în combinație cu apa va menține tensiunea în limite normale…
  • Păstrarea culorii albe a dinților. Pigmentul conținut de cafea are drept consecință îngălbenirea dinților. Însă, dacă după fiecare gură de cafea beți apă, nu veți da voie pigmentului să fie absorbit pe suprafața dentară și, astfel, dinții voștri nu se vor îngălbeni.