Ce fel de foame ai?

Share

Suna ca si cand ai intreba pe cineva „ce zodie esti?”. Dar daca stii ce fel de foame ai, poti deveni mai constienta de felul in care mananci, vei sti daca gresesti in ceea ce priveste mancarea si vei putea evita consumarea a nenumarate calorii care duc la cresterea in greutate.

Ce fel de foame ai

Cei mai multi dintre noi avem un tip de foame asociata cu greselile pe care le facem cand mancam. Totusi, suntem diferiti si exista posibilitatea sa ne incadram in mai multe tipuri de foame.

Arunca o privire peste urmatoarele tipuri de foame:

Tipul senzorial

Mirosul, vederea sau sunetul mancarii te fac sa vrei sa mananci? Se intampla asta si cand ai mancat deja si cand nici nu-ti e foame? Oamenii care se incadreaza in aceasta categorie de foame poftesc mancare cand simturile lor sunt trezite. In general, oamenii nu poftesc broccoli, dar pot pofti anumite mancaruri cu arome mai imbietoare, precum hamburgerii. Problema cu acest fel de foame o reprezinta primitivismul – simti mirosul mancarii si stomacul incepe sa-ti faca galagie in mod involuntar. De obicei, acest tip de foame este afectat de alimentele cu multe calorii pe care nu te poti abtine sa le mananci odata ca ai inceput (de exemplu, prajituri abia scoase din cuptor).

Iata cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le pui ca sa afli daca ai acest tip de foame. Gandeste-te la reactia ta fata de mirosul si gustul mancarii. Mormai cu voce tare dupa ce mananci anumite alimente (sau dupa ce le mirosi)? Iti pierzi concentrarea cand vezi sau mirosi anumite alimente?

Care sunt riscurile acestui tip de foame? Cand te afli in locuri sau in situatii in care te confrunti cu mirosuri, sunete sau cu vederea anumitor alimente, poate fi greu sa te abtii sa nu mananci chiar si daca esti satul. Exteriorul corpului dicteaza daca sa mananci sau nu si nu mai esti atent la interiorul corpului tau.

Sfaturi pentru cei care au acest tip de foame

Daca ai acest tip de foame, inseamna ca esti mai vulnerabil la vederea alimentelor, la mirosurile lor. Este indicat sa incerci sa te abtii. Iata cum poti face asta:

–    Ia mereu cu tine o sticla mica de ulei de grapefruit. Studiile au aratat ca daca mirosi putin acest ulei imediat scapi de pofte.
–    Incarca-te cu proteine. Uneori, daca intri intr-un mediu senzorial, combinatia dintre tipul de foame senzorial pe care il ai si faptul ca ti-e foame pot crea o adevarata furtuna. Pentru a impiedica asta, consuma o gustare mica proteica. Poti sa consumi un latte din spuma de lapte (e plin de proteine). Poate fi de ajuns ca sa te abtii de la alte mancaruri.

Tipul emotional
Acesta este cel mai comun tip de foame – mananci ca raspuns la un sentiment nu ca raspuns la senzatia de foame. In general, oamenii mananca atunci cand nu le este foame, ca raspuns la sentimente ca frustrarea, singuratatea, furia, plictiseala.

Oamenii cu acest tip de foame au probleme cu reglarea felului in care mananca, pentru ca mananca din cauza sentimentelor si nu din cauza foamei: mananca pentru a se linisti, pentru a se calma sau pentru a amorti. Este un tip de foame din cauza caruia poti ajunge sa urmezi un tipar. Cei care au acest tip de foame pot simti foame din senin. Folosesc foamea pentru a-si distrage atentia repede de la ceea ce simt.

Iata cum poti afla daca ai acest tip de foame. Mananci cand te simti rau? Mananci cand esti fericit? Ce fel de alimente consumi cand esti trist? Folosesti mancarea ca sa nu mai simti?

La ce riscuri se expun cei care au acest tip de foame? Cei care au acest fel de foame, se pot ingrasa rapid. Mancarea este folosita pentru a controla emotiile. Viata este plina de provocari. Cei care au acest tip de foame ar trebui sa inceteze sa asculte impulsurile date de foamea biologica si sa-si lase emotiile sa castige cateodata.

Sfaturi pentru cei cu acest tip de foame:
–    O idee buna ar fi ca cei cu acest tip de foame sa inceapa sa bea ceai, mai ales un ceai foarte aromat ca cel de roobios. Caldura si dulceata discreta a acestui ceai te pot calma.
–    Distrage-ti atentia. Fa o lista cu ce ar putea sa-ti distraga atentia de la sentimente precum frustrarea sau plictiseala. Poti incerca sa faci exercitii fizice, sa citesti, sa suni un prieten, sa te uiti la tv, sa scrii in jurnal etc. Aceste tehnici pot alunga sentimentele ce te macina, fara sa te ingrase.

Tipul de foame programat

Acest tip de foame se refera la rutina si la programul din timpul unei zile. Nu-ti lasi corpul sa iti spuna daca vrea sau nu sa manance, ci il obligi sa manance pentru ca e ora de masa. Acest tip de foame este dificil pentru ca iti obligi corpul sa manance fara sa iti pese daca ii e foame sau daca e satul doar pentru ca e ora programata de masa.
Cum afli daca ai acest tip de foame? Mananci la aceleasi ore in fiecare zi chiar daca nu-ti e foame? Mananci cand alti oameni insista sa o faci?

Risti sa nu mai stii daca ti-e foame sau daca esti satul. Acest tip de foame te poate face sa consumi calorii in plus.

Sfaturi pentru cei care au acest tip de foame
–    E o lupta: tu impotriva programului de masa si impotriva oamenilor care te obliga sa mananci cand vor ei. Incearca, timp de cateva zile sa-ti asculti corpul si sa mananci cand vrea corpul tau sa manance in loc sa mananci cand iti spun altii sa o faci. Vezi daca astfel incepi sa mananci mai putin.

Testul marului, pentru toate tipurile de foame:
Indiferent ce tip de foame ai, problema este daca iti e sau nu cu adevarat foame. Multi oameni nu stiu sa determine asta. Iata cum poti afla daca iti e foame:

Alege fructe si legume care iti plac precum merele, morcovii, rosiile, ciresele. Data viitoare cand crezi ca iti e foame, intreaba-te: Daca mananc un mar, mi se potoleste foamea pe care o simt acum? Daca iti e cu adevarat foame, chiar si daca un mar nu e ceea ce iti doresti sa mananci, iti vei dori sa il mananci.

Daca mananci din alte motive, un mar sau un morcov nu iti va parea o alegere buna si vei spune: „As manca un burger”. In aceste cazuri, probabil nu iti este foame cu adevarat…

Odata ce iti dai seama ce fel de foame ai si dupa ce afli daca iti este sau nu foame, vei sti mai bine sa iti alegi orele de masa si mancaruile.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente