Home / DIETE & FITNESS / NUTRITIE / Cele mai bune alimente pentru slabit propuse de chef Tim Ferris

Cele mai bune alimente pentru slabit propuse de chef Tim Ferris

Cele mai bune alimente pentru slabit propuse de chef Tim Ferris ne ajuta sa ne energizam corpurile si sa scapam de kg in plus. El ne da si cateva sfaturi pentru a alege cele mai bune alimente pentru slabit.

Cele mai bune alimente pentru slabit

Tim Ferris si-a construit reputatia experimentand pe el insusi fiecare sfat pe care acum ni-l da noua. Ne invata cum sa ne facem viata mai usoara si mai sanatoasa.

Ferris promoveaza principiul de meta-invatare. Asta inseamna sa inveti cat mai multe cu efort minim. El crede ca trebuie sa stim cei mai importanti 5% despre orice subiect pentru a obtine un beneficiu de 95%.

Principiul poate fi aplicat oricarui fel de invatat, fie ca vorbim despre a invata o limba straina sau despre a invata sa gatim. Ideea e sa ne dam seama care sunt cei 5 % importanti din subiectul respectiv. Experimentand pe corpul sau, Ferris a descoperit ca cele mai neobisnuite metode sunt si cele mai eficiente.

Fie ca vrei sa castigi energie sau sa slabesti, Ferris considera ca 95% din solutie este mancarea. El se bazeaza pe regula 30/30.

Regula 30/30
Consuma 30 grame de proteine (cum ar fi trei oua sau un shake proteic ) in primele 30 minute scurse de cand te trezesti. Astfel iti insufletesti metabolismul si nu vei manca mai mult in restul zilei. Studiile au aratat ca daca mananci un mic dejun bogat in proteine, in locul unuia bogat in grasimi si carbohidrati, te vei simti satula mai mult timp.

Castiga energie dimineata

Ferris sustine ca, adunand energie in primele ore de cand te trezesti, vei putea rezista cu brio provocarilor zilei. Multi oameni se trezesc obositi. Iata cum poti evita asta:

–    Terapia cu lumina albastra
Aceasta terapie este oferita in general la spa-uri. Te ajuta sa iti recapeti energia daca nu ai avut o noapte prea buna. Lumina albastra te ajuta sa castigi energia pierduta. Cutiile cu lumina albastra pot fi cumparate online. Stai in fata cutiei 10-15 minute dimineata in timp ce mananci micul dejun sau citesti ziarul.

–    Cafea cu suc de grapefruit
Daca bei putin suc de grapefruit inainte de cafeaua de dimineata, vei mentine mai mult timp efectul cafeinei. Studiile au aratat ca flavonoidele din grapefruit mentin mai mult timp energia data de cafea.

–    Lintea neagra
Este perfecta pentru micul dejun, pentru ca iti da multa energie. Contine compusi care imbunatatesc memoria si lupta impotriva cancerului. 50 grame de linte neagra contin 12 grame de proteine si 9 grame de fibre, de ajuns pentru a avea energie toata ziua. Poti manca lintea neagra ca atare sau o poti pune intr-o omleta.

–    Consuma un amestec putin ciudat
Nu va speriati. Este vorba despre un amestec din lapte de migdale, pudra de cacao si cafea.

Energizantele de dupa–amiaza
Pentru a evita binecunoscutele scaderi ale nivelului de energie de dupa amiaza, incearca:

–    Natto
Aceasta pasta frementata de soia este populara in randul japonezilor.  Natto contine enzime nattokinase care ajuta digestia si reduc riscul aparitiei Alzheimer-ului si a cheagurilor de sange. Ia doua-trei linguri de natto dimineata. Sau poti incerca un supliment nattokinase. Ia 100 mg, de trei ori pe zi.

– Un bol cu busuioc
Busuiocul contine eugenol si caryophylina, adica niste compusi aromatici folositi de mult timp in medicina ayurvedica drept uleiuri esentiale care calmeaza spiritul. Pentru aroma, pune cateva frunze intr-un bol si toarna apa fierbinte peste ele. Adauga menta daca doresti si miroase aceste arome oricand dupa-amiaza, pentru a-ti recastiga energia.

–    Patlagina
Patlagina este folosita de sute de ani pentru a reduce inflamatiile precum psoriazisul sau vanataile. Patlagina poate reduce si inflamatiile produse de stresul zilnic. Aplica un unguent din patlagina pe tample dupa-amiaza.

–    Super tonicul lui Tim Farris: cafeaua de papadie
Pentru a avea mai multa energie, incearca aceasta alternativa la cafea. Aceasta contine radacina de papadie, o substanta folosita de wrestlerii profesionisti pentru a-si stabiliza greutatea. Aceasta planta medicinala este folosita de secole pentru a ajuta functia ficatului, pentru a te scapa de durerile de stomac etc. Creste nivelul de energie si reduce retentia de apa. Se gaseste sub forma de pudra, capsule sau se poate cumpara tocata si se poate prepara acasa.

Cafea de papadie
Ingrediente:
–    1-2 linguri de pudra de radacina de papadie
–    100 ml apa
–    Lapte de cocos dupa gust
–    Nucsoara dupa gust

Mod de preparare:
Fierbe totul intr-un ibric de cafea obisnuit. Sau foloseste un filtru de cafea pe care il pui peste o cana in care pui papadie macinata. Apoi torni apa peste si lasi sa se scurga apa in cana incet. Papadia este amara si de aceea poti adauga lapte de cocos si putina nucsoara deasupra.

Gateste sanatos pentru a fi sanatos si pentru a scapa de kg in plus:

Ferris a calatorit peste tot in lume si a primit sfaturi de la cei mai mari bucatari despre gatitul sanatos. Cartea pe care Ferris a scris-o contine retete care nu necesita mai mult de patru ingrediente si 15 minute ca sa fie pregatite.

4 trucuri pentru a invata sa gatesti sanatos:

1. Folosirea strategica a ierburilor
Daca la anumite mancaruri folosesti ierbuile potrivite, nu vei obtine numai o aroma fantastica, ci si o multime de beneficii pentru sanatate.

• Pestele si fennelul – fennelul ajuta digestia si stopeaza constipatia
• Carnea de vita/porc si rozmarinul – rozmarinul, potrivit studiilor, protejeaza impotriva dementei si a Alzheimer-ului. Planta este o buna sursa de calciu si fier.
• Ouale si tarhonul – tarhonul este bogat in antioxidanti anti-imbatranire, lupta impotriva oboselii si calmeaza nervii.

2.    Amestecarea si combinarea aromelor
Iata cateva combinatii surprinzatoare, dar sanatoase, satioase si aromate.

• Ulei de masline si inghetata – uleiul de masline, pus peste o inghetata da acelasi gust precum caramelul. In plus, uleiul de masline este plin de acizi grasi Omega-3, care protejeaza inima si creierul.

• Piper negru si pepene verde – aceasta combinatie iute si dulce este si proaspata si neasteptata. Si piperul negru si pepenele verde sunt diuretice bune, care lupta impotriva balonarii.

• Unt de migdale peste un hamburger – untul de migdale nu ofera doar consistenta, ci si proteine si fibre care echilibreaza glicemia.

3.    Trucul cu paharul de hartie
Taie un pahar de hartie in doua jumatati si foloseste-l pe post de cilindru pentru a masura si prezenta mancarea. De exemplu, poti pune salata de pui sau orez in cilindre si apoi le poti presa putin. Daca folosesti acest truc, vei controla caloriile si vei avea si o mancare prezentata frumos.

4.    Schimba grasimile pe care le folosesti
Ia-ti ulei din nuci de macadamia. Contine un nivel mare de grasimi nesaturate, are gust de unt si are un punct ridicat de fumegare. Il poti folosi la soteuri sau ca dressing de salata.

Pui crocant in crusta de susan
Este mancarea perfecta. Fulgii de cocos dau dulceata, semintele de susan sunt crocante si reprezinta o buna sursa de magneziu, calciu si vitamine B. In plus, acest fel de mancare contine jumatate din caloriile unui unui pui prajit si este usor de facut. Ce vrei mai mult de atat?

Adauga meselor tale suplimentele potrivite
Se recomanda sa-ti faci mesele mai sanatoase adaugandu-le vitamine. In ziua de azi, suplimentele pot fi sub forma de pudra sau de pastile. Incerca urmatoarele suplimente:

–    L- cysteina. Acest aminoacid ajuta corpul sa lupte impotriva imbatranirii si a bolilor precum cancerul sau a bolilor de inima. De asemenea, intareste sistemul imunitar. Se gaseste in farmacii sau in magazinele de produse sanatoase. L- cysteina nu este doar sanatoasa, ci este utila si in bucatarie, pentru ca extinde durata de viata a prajiturilor, painii, torturilor si a altor produse alimentare. Trebuie doar sa zdrobesti o tableta si sa o presari peste produsul pe care il pregatesti.

–    Acidul ascorbic (vitamina C). Vitamina C protejeaza impotriva radicalilor liberi ce imbatranesc corpul atat in interior, cat si in exterior. Aceasta vitamina esentiala mentine sanatatea oaselor, a dintilor si a vaselor de sange. Foloseste vitamina C in bucatarie pentru a impiedica fructele si legumele sa se strice. O poti folosi si pentru a asezona mai ales platourile cu fructe. Zdrobeste o pastila si presara pulberea peste mancare.

–    D-Riboza – contine adenozin trifosfat, principala sursa de energie pentru celulele corpului. D-Riboza te ajuta sa-ti mentii energia in timpul unei zile. Studiile au aratat ca iti protejeaza inima si te poate scapa de anxietate. Poti presara D-Riboza peste carne inainte sa o pregatesti la gratar. Carnea va avea o aroma dulce, caramelizata.

–    Proteina izolata de zer – o folosesc culturistii pentru cresterea si mentinerea masei musculare. Aceasta proteina este facuta din zer pasteurizat din care au fost scoase elementele non-proteice. Poate fi consumata la micul dejun sub forma de shake ce respecta regula 30/30: 30 grame de proteina la  minute dupa ce te-ai trezit. Aceasta proteina poate fi folosita ca agent emulsificator pentru maioneze sau vinaigrette. Sau se poate folosi in Cocktailul lui Ferris: vin de ciocolata calda. Acest cocktail contine atat vin rosu bun pentru inima, cat si ciocolata neagra.

Vin de ciocolata neagra
Ingrediente:
–    350 ml de vin pentru desert
–    180 grame de ciocolata neagra
–    350 ml de spuma de lapte
–    1 lingura de pudra de proteina de zer
Amesteca toate ingredientele. Daca vrei multa spuma, amesteca-le intr-un blender.

Sfaturi bonus de la Tim Ferris
Evita indulcitorii artificiali.
Studiile au aratat ca indulcitorii artificiali distrug bacteriile bune din stomac, ceea ce duce la slabirea sistemului imunitar si la ingreunarea digestiei. Incearca sa-ti indulcesti cafeaua cu extract de vanilie sau cu scortisoara.

Exercitii pentru energie
Pentru un plus de energie, fa cateva exercitii fizice cu kettlebells sau, daca nu ai astfel de greutati, poti folosi sticle de lapte. Fa 50-75 de exercitii de doua-trei ori pe saptamana, pentru a-ti trezi sistemul nervos, a construi masa musculara si a arde grasimile.

„Spatula” de usturoi
Pune un catel de usturoi intr-o furculita si foloseste aceasta „spatula” pentru a da mancarii o aroma placuta de usturoi. Astfel, te vei bucura de toate beneficiile pe care ti le poate da usturoiul.

Avocado
Avocado contine grasimi sanatoase, fibre si are un gust foarte bun. Daca vei cumpara aceste fructe inca necoapte, le poti pune intr-o punga de hartie, inchide-o si las-o o noapte. Astfel, se vor coace mai repede…

Aciditatea
Daca simti ca lipseste ceva la o mancare, daca ai impresia ca nu are gust, inseamna ca mancarea respectiva nu are destula aciditate. In acest caz, incearca sa adaugi putina zeama de lamaie. Mancarea nu va avea doar un gust mai bun, ci ii va scadea si indicele glicemic.