Cereale sănătoase pe care ar trebui să le consumi

Share

Cerealele reprezintă rodul unor plante agricole, rod bun pentru consumul uman. Proprietățile cerealelor sunt foarte recomandate de către nutriționiști, mai ales pentru menținerea în stare optimă a organismului.

Cuprins:

Cerealele consumate frecvent au o influență majoră asupra modului de viață, alimentației și sănătății. Conținutul ridicat de vitamine, carbohidrați, minerale și fibre fac ca cerealele să devină un aliment sănătos indispensabil unei diete echilibrate. Si, bineînțeles, nu e nevoie sa ai intoleranță la gluten ca să consumi și alte cereale în afară de grâu și porumb.

Există o întreagă lume a cerealelor pe care multe persoane nici nu o cunosc. Fiecare cereală are propriile beneficii, iar unele nu conțin gluten. Se recomandă să consumi cereale de șase ori pe zi. Asa că alege cereale sănătoase, care îți aduc cele mai multe beneficii.

Cereale sanatoase pe care ar trebui sa le consumi

Care sunt cerealele sănătoase?

  • Ovăzul – este una dintre cerealele cele mai benefice, care intensifică arderile și asigură necesarul zilnic de energie al organismului. Ovăzul conține 79,6 mg de calciu și 355 mg potasiu, elemente care au o contribuție semnificativă la optimizarea sistemului imunitar.
  • Secară – este o cereală foarte răspândită, mai ales pentru întrebuințarea ei din panificație. Se recomandă să consumăm pâine de secară cu iaurt la micul dejun, asigurându-ne, în acest fel, nutrienții necesari pentru tot parcursul zilei.
  • Grâu – se recomandă în combinații alimentare și în amestecuri de cereale și lactate. Sunt de evitat făina de grâu și produsele obținute din aceasta, pentru că au un aport caloric semnificativ. Alacul este un soi de grâu care conține o cantitate mai mică de gluten, deci îl puteți consuma cu încredere și pe acesta.
  • Orez – este o cereală bogată în carbohidrați, dar se recomandă să îl consumați mai rar, din cauza aportului mare de amidon. Este indicat să consumați cât mai des cu putință orez sălbatic sau orez negru. Acestea sunt soiuri de orez cu un conținut esențial de carbohidrați sănătoși.

Cum alegem corect cerealele sănătoase?

Există mai multe sfaturi pe care nutriționiștii le dau atunci când vine vorba de alegerea cerealelor potrivite pentru consum. Există și cereale al căror consum excesiv poate afecta funcțiile principale ale organismului – respirația, digestia, excreția.

  • Atenție la cerealele din comerț – cel mai adesea, cerealele sunt procurate din supermarket, unde există raioane întregi de sortimente. Simple sau combinate, cerealele trebuie alese cu atenție. Citiți amănunțit eticheta și alegeți cerealele cele mai naturale, fără adaosuri. Este posibil ca unele sortimente să conțină îndulcitori, coloranți și o mulțime de E-uri; acestea sunt cerealele nesănătoase, de care trebuie să ne ferim pentru că sunt adevărate bombe calorice.
  • Cerealele cultivate în câmp – dacă aveți posibilitatea de a cumpăra cereale de la agricultori sau de la mori, sunteți norocoși. Acestea sunt cele mai indicate pentru consum, sunt naturale și cultivate în condiții optime. În combinație cu un iaurt natural, sunt o mană cerească la micul dejun.
  • Țineți cont de aspect – cerealele sănătoase își păstrează în timp culoarea, forma și textura. Păstrate în condițiile specifice, acestea au un termen de valabilitate mare. Cerealele nesănătoase au culori neobișnuite, care se estompează în timp, iar textura lor devine sfărâmicioasă odată ce se apropie data de expirare. Cerealele nesănătoase conțin coloranți, îndulcitori, aditivi și conservanți.

Beneficiile consumului de cereale

  • Îmbunătățirea tranzitului digestiv – cerealele integrale ajută la o digestie lentă, în care alimentele sunt descompuse treptat, iar nutrienții sunt absorbiți în timp util.
  • Fluidizarea circulației sangvine – consumul frecvent de cereale sănătoase îmbunătățește calitatea sângelui și previne formarea de cheaguri. În acest mod, pot fi prevenite bolile de natură cardiacă sau neurologică.
  • Menținerea tonusului muscular – fibrele și vitaminele din cereale ajută la tonifiere și la dezvoltarea masei musculare. Acest lucru este posibil atunci când aveți deja stabilită și o rutină de sport.
  • Rol stabilizator – la nivel hormonal, dar și la nivelul acidității din corp, cerealele sănătoase au un impact de reglare și echilibrare. Acest lucru este foarte benefic pentru organe ca stomacul, ficatul, splina și chiar creierul.

Cereale sănătoase africane

Sunt cele mai mici cereale din lume (atât de mici, că nu pot fi procesate sau rafinate). Datorită adaptabilității, au devenit din ce in ce mai populare. Cerealele africane conțin cel mai mult calciu, care ajută la întărirea oaselor și diminuează simptomele premenstruale. Cerealele africane te pot ajuta să slăbești dacă le folosești pentru a înlocui ceilalți carbohidrați pe care îi consumi (pâinea alba, amidonul de porumb, dulciurile).

Cerealele africane pot fi albe sau închise la culoare și se pot găsi în orice magazin bio. Se servesc cam 50 de grame ce conțin 160 calorii la o porție. Sunt mai dulci și mai gustoase decât grâul și au gust de melasă. Cerealele africane se pot servi calde la micul dejun – o cană de cereale la două căni de apă sau suc. Amestecul se acoperă și se fierbe înăbușit 20 de minute până se îngroașă sau se evaporă lichidul. Se pot pune fructe deasupra. Cerealele africane se găsesc și sub formă de tortillas, care sunt perfecte pentru quesadillas (sunt mai bune decât tortillas din făina albă și decât cele fără gluten).

Meiul

Meiul este cunoscut în toată lumea – în India este râșnit în pâine, iar în Africa se folosește la fabricarea berii și la terciuri. În multe țări se folosește ca mâncare pentru păsări. Meiul este o sursă bună de magneziu și vitamina B, doi nutrienți care au demonstrat că reduc durerile musculare și de nervi, precum migrenele, tensiunea și crampele musculare.

Meiul este redescoperit de oameni datorită efectului pe care îl poate avea asupra diabetului și a inflamațiilor din corp. Meiul este o cereală adaptabilă și poate fi consumat ca mic dejun cald, poate fi zdrobit ca piureul de cartofi sau poate fi umflat ca orezul. Poate fi râșnit în făină și poate fi folosit pentru a face aluat, clătite, brioșe sau pâine. Meiul se poate găsi în magazinele de produse alimentare sănătoase.

Grâul dur

Această cereală este cunoscută drept „grâul cu cea mai mare energie”, deoarece conține multi acizi grași și mai multe proteine decât majoritatea cerealelor. Are cu 40% mai multe proteine decât grâul obișnuit. 30 de grame de grâu dur gătit conține mai multe proteine decât un ou. Are vitamina B și conține Omega-3, care luptă cu inflamațiile corpului. Conține mai multă vitamina E decât celelalte forme de grâu. Astfel, îți întărește sistemul imunitar. Se găsește sub diverse forme la magazinele de produse bio sau la raioanele de produse organice din supermarketuri: paste, faina pentru copt, pâine sau cereale pur și simplu. Caută cereala propriu-zisă, pentru a te bucura de beneficiile nutritive pe care ți le poate oferi…

Hrișca

Nu este o cereală sau grâu propriu-zis, ci este mai mult un văr al rubarbei. Hrișca îmbunătățește circulația și scade colesterolul rău. O poți cumpăra ca cereală simplă sau ca amestec pentru clătite, sub formă de tăiței (populari în Japonia sub numele de „soba”). Poți găsi hrișca etichetată și precum „kasha”, ceea ce înseamnă „hrișcă prăjită cu gust de nuci”. În loc să consumi orez, poți fierbe înăbușit o cană de kasha cu două căni de apă, timp de aproximativ zece minute; lasă să se răcească pentru cinci minute și sotează amestecul cu ceapa (sau alte legume). Vei obține un pilaf de hrișcă minunat.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news