Dr. Oz: intoleranta la gluten – simptome

Share

Intoleranta la gluten apare atunci cand organismul nu mai poate tolera glutenul si va impiedica absortia eficienta a substantelor nutritive, deranjand si bunul mers al sistemului digestiv.

Cuprins:

Glutenul prezent in unele cereale poate cauza probleme mari celor ce sufera de boala celiaca, iar dr. Oz ne prezinta cateva simptome pentru intoleranta la gluten.

intoleranta la gluten

Glutenul este o proteina ce se regaseste in grau, secara, orz, insa si in unele produse ca branza cu mucegai, sosul de soia, anumite tipuri de cafea sau bere. Aceasta este o afectiune intalnita din ce in ce mai des.

De unde stii ca organismul nu tolereaza glutenul?

Exista diverse semne des intalnite care indica intoleranta la gluten. Cand organismul nu tolereaza glutenul, apar urmatoarele:

– durerile abdominale; acestea sunt comune si pot avea explicatii numeroase. Cu toate acestea, reprezinta simptomul cel mai des intalnit in cazul celor care au intoleranta la gluten. 83% dintre persoanele care se confrunta cu asa ceva resimt dureri abdominale dupa ce consuma gluten;

– balonarea; desi este intalnita frecvent si poate avea o multime de cauze, si aceasta ar putea fi un semn al intolerantei la gluten, deoarece multe dintre persoanele care au intoleranta la gluten sau sensibilitate la acesta se simt balonate;

– durerile articulare si crampele musculare; o multime de persoane se confrunta cu acestea si exista o teorie conform careia cei care au boala celiaca sunt in mod genetic predispusi la a fi extrem de sensibili. Mai mult decat atat, expunerea la gluten poate cauza inflamatie la persoanele care au intoleranta la gluten. Inflamatia poate duce la durere ampla la nivelul articulatiilor si muschilor;

– starile de nervozitate; acestea afecteaza intre 3 si 30% din populatia de pe intreaga planeta. Se pare ca persoanele cu intoleranta la gluten sunt mai predispuse starilor de nervozitate decat cele sanatoase.
– ranile in cavitatea bucala;

– dermatita herpetiforma;

– diareea si constipatia; aceste simptome pot aparea ocazional in cazul celor afectat de intoleranta la gluten, dar devin ingrijoratoare doar daca au loc cu regularitate. Mai mult de 50% dintre persoanele cu sensibilitate la gluten fac diaree, iar circa 25%, constipatie;

– dureri de cap; toata lumea are parte de dureri de cap sau migrene uneori, iar 10 – 20% de persoane din intreaga lume au parte de ele frecvent. Persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt mai predispuse la a avea migrene, conform studiilor;

– oboseala; acest simptopm nu este, de obicei, corelat cu nicio afectiune, dar senzatia constanta de oboseala ar treui sa dea de gandit si sa mergeti la medic pentru a identifica ce anume va provoaca o asemenea stare. 60 – 82% dintre cei care au intoleranta la gluten se simt deseori obositi, fara vlaga, mai ales dupa ce au consumat alimente cu gluten;

– depresia; aceasta afecteaza circa 6% dintre persoanele adulte din toata lumea. Cei care sufera de probleme digestive sunt predispusi atat la depresie, cat si la anxietate, iar cei mai vizati sunt cei care au intoleranta la gluten;

– pierdere in greutate in mod inexplicabil; slabirea neasteptata reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare. Pot fi diverse cauze, dar pierderea neasteptata in greutate este si un efect secundar al bolii celiace inca nediagnosticate. Cercetarile arata ca dintre pacientii cu boala celiaca, 2/3 au slabit in decursul a sase luni, pana cand au fost diagnosticati;

– anemia cauzata de deficienta de fier – aceasta are simptome precum scaderea tensiunii arteriale, senzatia de extenuare, respiratia taiata, ameteala, dureri de cap, piele palida si slabiciune. Persoanele care sufera de intoleranta la gluten sunt foarte predispuse catre aceasta deficienta. De fapt, deficienta de fier este unul dintre primele simptome date de boala celiaca pe care medicul le observa atat in cazul copiilor, cat si al adultilor.

Cum se evita intoleranta la gluten?

Pentru a nu mai avea simptomele care arata  intoleranta la gluten, se recomanda un tratament fara gluten, adica pur si simplu va trebui sa eviti produsele care il contin, iar acestea sunt:

-biscuiti;
-covrigi;
-paine;
-produse de patiserie;
-paste din grau;
-cereale;
-dulciuri.

Alimente pe care le poti consuma in cazul in care ai intoleranta la gluten:

-fructe;
-legume;
-carne;
-linte;
-nuci;
-vin;
-orez;
-porumb;
-produse lactate;
-cartofi;
-soia.

Bauturi pe care le pot consuma cei cu intoleranta la gluten

Exista mai multe tipuri de bauturi, atat fara alcool, cat si cu alcool pe care le pot bea persoanele care au intoleranta la gluten. Iata niste exemple:

  • sucuri naturale din fructe;
  • apa cu arome;
  • sucurile acidulate;
  • lichiorurile;
  • cidrul;
  • vinul;
  • sherry-ul.

Alimente cu fibre pentru cei cu intoleranta la gluten

Este bine ca aceste persoane sa introduca treptat alimentele cu fibre in dieta lor, deoarece daca vor consuma multe fibre deodata, acest lucru poate cauza balonare, flatulenta sau dureri stomacale. Adauga, timp de mai multe zile, doar cate o portie pe zi de alimente bogate in fibre, apoi mai adauga inca una in acelasi mod, pana cand ajungi la greutatea dorita. Consuma multe fructe, legume si pastai (fasole pinto, fasole rosie kidney, mazare, linte etc.), deoarece acestea sunt bogate in fibre. Gateste cu cereale si faina fara gluten; foloseste seminte (de exemplu, de floarea-soarelui sau de dovleac) sau gama nucilor – le poti adauga macinate in salate, le poti consuma ca gustari impreuna cu un fruct.

Masuri de precautii

Cei care au aceasta intoleranta pot intampina dificultati in a gasi un meniu fara gluten atunci cand mananca la restaurante, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa nu mai iasa la masa in oras, ci sa fie atente la ingredientele din care sunt facute preparatele; se recomanda sa aleaga indeosebi mancaruri pe care le consuma si acasa, de exemplu, carne la gratar, legume la abur. Trebuie sa se evite felurile de mancare preparate prin prajire, anumite sosuri sau tot ce ar putea contine chiar si o urma de gluten sau care au fost prajite in aceeasi tigaie cu cele care contin gluten. Este de preferat sa i se comunice chelnerului despre faptul ca persoana respectiva trebuie sa evite glutenul, astfel incat sa recomande ceva care nu il contine. Cu toate ca anumite localuri sunt din start de evitat, printre care sunt cele de tip fast-food, cantinele, brutariile insa exista si restaurante cu specific vegetarian, ale caror preparate corespund si cu gusturile celor care nu pot consuma gluten. Unele restaurante fac si preparate special pentru dieta anti-gluten, dar se recomanda sa fie anuntate in avans…

Inainte de a achizitiona un produs, va trebui sa citesti lista de ingrediente a acestuia pentru a te asigura ca nu contine niciun gram de gluten, pentru ca si acesta te va putea afecta.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news