E-uri din alimente care pot fi consumate

Share

E-urile, adică diversele tipuri de aditivi alimentari care se găsesc în produsele existente pe rafturile oricărui supermarket, sunt în general considerate ca fiind nocive organismului nostru.

E-uri din alimente care pot fi consumate

Într-adevăr, cu cât ne depărtăm mai mult de natură și adăugăm substituenți prelucrați chimic, cu atât un produs devine mai puțin nutritiv și, în consecință, mai puțin sănătos. Cu toate acestea, există anumite tipuri de aditivi care nu sunt dăunători persoanelor care îi consumă, aceștia având adesea anumite efecte benefice asupra consumatorilor.

Din cauza efectelor lor cancerigene, multe E-uri au fost interzise în țări precum Austria, America sau Norvegia, astfel încât E-urile au devenit asociate cu un grad înalt de toxicitate. Totuși, nu este necesar să ne ferim de toți aditivii alimentari, o parte dintre aceștia nefiind nocivi organismului. Lista următoare cu E-uri pe care le putem consuma va aduce clarificări asupra acestei probleme:

  • E306 sau Vitamina E este cunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă, fiind importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și pentru tratarea arterosclerozei. Aceasta este utilizată în industria alimentară pe post de antioxidant și de stabilizator de culoare. Este foarte des folosită în alimentele grase, întrucât împiedică oxidarea grăsimilor.
  • E300 sau Vitamina C face, de asemenea, parte din grupul aditivilor alimentari benefici organismului. E300 ajută la menținerea culorii roșii a cărnii și la menținerea gustului său. Printre altele, aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar, conferind și un plus de energie celor care o consumă.
  • E160 (sau licopenul) este un colorant obținut din tomate în mod natural, prin fierberea acestora. Acesta este un bun antioxidant. Mai mult, studii recente arată că licopenul ajută la prevenirea apariției cancerului de prostată sau a cancerului de sân.
  • E162 este un alt aditiv de culoare roșie care nu prezintă nicio amenințare pentru organism. Acesta este obținut din sfecla roșie. E162 este considerat unul dintre cei mai siguri coloranți naturali, deoarece nu se poate falsifica, așa cum este cazul altor coloranți din categoria sa. Acesta se folosește îndeosebi la sucuri, lichioruri, bomboane, produse de cofetărie și snacks-uri.
  • E322 este prescurtarea pentru lecitină. Aceasta apare adesea în ciocolată, dar și în sosuri, maioneze sau alte produse care necesită emulgatori. Lecitina poate fi obținută și din soia modificată genetic.
  • E140 (sau clorofila) este un colorant natural de culoare verde. Acesta este recunoscut pentru proprietățile sale medicinale, fiind adesea utilizat pe post de dezinfectant natural. Este utilizat în multe produse printre care și pasta de dinți, apa de gură sau dulciurile colorate.
  • E101 sau vitamina B12, cunoscută și sub numele de riboflavină, este un colorant natural care se obține din drojdie sau ouă. Aceasta stimulează creșterea organismelor tinere și participă alături de vitamina A în procesul vederii.

Niciunul dintre aditivii menționați mai sus nu are efecte negative asupra organismului nostru. Cu toate acestea, multe dintre aceste E-uri au și variante de sinteză, consumatorii neputându-le deosebi de cele naturale.

Legea nu obligă producătorii să specifice dacă utilizează aditivii naturali sau pe cei de sinteză. Cu toate acestea, într-un asemenea caz, un bun indicator este prețul. Produsele care conțin aditivi obținuți în mod natural sunt mai scumpe, întrucât și procesul de obținere al acestora este mult mai costisitor. Printre altele, acesta este și unul dintre motivele pentru care aditivii naturali nu sunt folosiți des în industria alimentară. Dacă dorim să ne îmbunătățim alimentația, specialiștii recomandă evitarea substanțelor pe care nu le cunoaștem…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente