Home / DIETE & FITNESS / NUTRITIE / Este glutenul bun pentru tine? Caracteristici si mituri

Este glutenul bun pentru tine? Caracteristici si mituri

Glutenul a capatat o reputatie proasta in ultima vreme, in ideea ca o dieta fara gluten este o alegere minunata pentru toata lumea. Este glutenul din grau bun pentru tine? Afla mai multe despre caracteristicile si miturile in ceea ce priveste glutenul.

Este glutenul bun pentru tine

Glutenul este o proteina prezenta in grau, orez, secara si triticale, dar si ovaz, pentru ca vine in contact cu glutenul in timpul prelucrarii si ambalarii.

Desi o dieta saraca in gluten este foarte importanta pentru oamenii care sufera de boala celiaca, s-ar putea sa nu fie o alegere buna pentru toata lumea.

Este glutenul daunator?

In timp ce glutenul singur nu are niciun beneficiu pentru corpul uman, o dieta fara gluten are multe dezavantaje, in acord cu sfaturile medicale. Cand alegi o dieta fara gluten, exista sanse mari sa duci lipsa de fibre, vitamine si minerale importante.

Glutenul este cu siguranta rau pentru tine, daca suferi de boala celiaca sau alte forme ale intolerantei si sensibilitatii la gluten, dar nu are implicatii negative pentru sanatate pentru cei mai multi dintre oameni.

De ce nu este benefic glutenul, chiar daca nu suferi de intoleranta la acest produs?

Chiar daca nu ai fost diagnosticata cu intoleranta la gluten, poti beneficia de o dieta fara gluten, desi cei mai multi dintre oameni sunt sfatuiti sa nu o faca.

Cei care sustin dieta fara gluten spun ca 80% din populatie sunt sensibili la acest produs, dar se pare ca nu este nimic cert, odata ce nu exista studii stiintifice care sa estimeze numarul de oameni cu mici probleme in digerarea lui.

Daca ai simptome ca: durere adominala si balonare, diaree cronica sau constipatie, anemie, oboseala si scadere in greutate fara explicatie, se poate sa fi sensibila la gluten, dar este bine ca intotdeauna sa ceri parerea unui medic profesionist inainte de a renunta complet la consumarea glutenului.

Pericole ale unei diete fara gluten

O dieta fara gluten, pentru oamenii care nu sufera de boli celiace sau orice alte forme de sensibilitate la gluten, este o idee foarte proasta, din punctul de vedere al specialistilor. Cei mai multi dintre oameni cred ca indepartarea painii si a pastelor din dieta lor inseamna sa renunte la gluten, dar cele mai multe alimente contin gluten.

Dieta restrictiva poate fi foarte greu de urmat si costa multi bani, dar adevaratul pericol este ca prin indepartarea oricarui produs cu continut de gluten din alimentatia ta risti sa creezi deficiente nutritionale.

Daca incepi o dieta fara gluten si obtii probleme digestive fara sa consulti un medic, ai putea sfarsi cu simptome ale altor boli, cum ar fi boala Chron…

Loading..