Este glutenul bun pentru tine? Caracteristici si mituri

Share

Glutenul a capatat o reputatie proasta in ultima vreme, in ideea ca o dieta fara gluten este o alegere minunata pentru toata lumea. Este glutenul din grau bun pentru tine? Afla mai multe despre caracteristicile si miturile in ceea ce priveste glutenul.

Este glutenul bun pentru tine

Glutenul este o proteina prezenta in grau, orez, secara si triticale, dar si ovaz, pentru ca vine in contact cu glutenul in timpul prelucrarii si ambalarii. Alte exemple de alimente care il contin: anumite bomboane, multe deserturi, cartofii prajiti, pastele, carnurile procesate, supele, sosurile, anumite tipuri de sos de soia, siropul din orez brun; malt si derivatele din el, inclusiv otetul de malt, berea, drojdia de bere.

Este glutenul daunator?

In timp ce glutenul singur nu are niciun beneficiu pentru corpul uman, o dieta fara gluten are multe dezavantaje, conform sfaturilor medicale. Cand alegi o dieta fara gluten, exista sanse mari sa duci lipsa de fibre, vitamine si minerale importante.

Glutenul este cu siguranta rau pentru tine, daca suferi de boala celiaca sau alte forme ale intolerantei si sensibilitatii la gluten, dar nu are implicatii negative pentru sanatate pentru cei mai multi dintre oameni.

De ce nu este benefic glutenul, chiar daca nu suferi de intoleranta la acest produs?

Chiar daca nu ai fost diagnosticata cu intoleranta la gluten, poti beneficia de o dieta fara gluten, desi cei mai multi dintre oameni sunt sfatuiti sa nu o faca.

Cei care sustin dieta fara gluten spun ca 80% din populatie sunt sensibili la acest produs, dar se pare ca nu este nimic cert, odata ce nu exista studii stiintifice care sa estimeze numarul de oameni cu mici probleme in digerarea lui.

Daca ai simptome ca: durere adominala si balonare, diaree cronica sau constipatie, anemie, oboseala si scadere in greutate fara explicatie, se poate sa fi sensibila la gluten, dar este bine ca intotdeauna sa ceri parerea unui medic profesionist inainte de a renunta complet la consumarea glutenului.

Pericole ale unei diete fara gluten

O dieta fara gluten, pentru oamenii care nu sufera de boli celiace sau orice alte forme de sensibilitate la gluten, este o idee foarte proasta, din punctul de vedere al specialistilor. Cei mai multi dintre oameni cred ca indepartarea painii si a pastelor din dieta lor inseamna sa renunte la gluten, dar cele mai multe alimente contin gluten.

Dieta restrictiva poate fi foarte greu de urmat si costa multi bani, dar adevaratul pericol este ca prin indepartarea oricarui produs cu continut de gluten din alimentatia ta risti sa creezi deficiente nutritionale.

Daca incepi o dieta fara gluten si obtii probleme digestive fara sa consulti un medic, ai putea sfarsi cu simptome ale altor boli, cum ar fi boala Crohn.

Planificarea ajuta mult in privinta organizarii pentru ca o astfel de cura sa fie eficienta. Este bine sa planifici din timp meniul fiecarei zile, sa faci o lista de cumparaturi cat mai detaliata si sa cumperi doar lucrurile de care ai nevoie. Daca ti se pare prea rigid un meniu pentru sapte zile, incearca unul de cinci zile, de luni pana vineri, iar in weekend sa iti poti permite o flexibilitate sau mai exista posibilitatea ca o data pe saptamana sa te abati de la acel meniu, pentru a mai diversifica putin dieta.

Daca depinzi de un buget fix, incearca sa iei bani cash la tine in loc sa platesti cu cardul, pentru ca in acest mod iti va fi mult mai usor sa tii cheltuiala sub control, nu vei mai avea tentatia sa achizitionezi mai multe produse decat iti propusesei initial. O alta solutie de organizare eficienta o reprezinta si plasarea comenzilor online.

De ce pentru anumite persoane glutenul nu este bun?

Numarul persoanelor pentru care glutenul nu este bun creste incontinuu, deoarece boala celiaca este tot mai raspandita. Glutenul nu este bun pentru ca indivizii respectivi reactioneaza in mod negativ la gliadina, care este una dintre cele, doua proteine pe care le contine glutenul, mai precis, pe langa glutenina.

Cand faina este amestecata cu apa, se formeaza o retea de proteine din gluten, ceea ce ofera aluatului proprietatea de elasticitate si permite painii sa creasca in momentele in care se coace. Cand ajunge in tractul digestiv si este expus celulelor din sistemul imunitar, acestea actioneaza ca si cum ar proveni din ceva care il ataca, precum este o bacterie. Pentru anumite persoane, glutenul nu este bun deoarece sunt sensibile la el. Aceasta sensibilitate provoaca sistemul imunitat sa lupte impotriva proteinei din gluten. Glutenul nu este bun in mod special in boala celiaca, deoarece reprezinta cea mai severa forma de sensibilitate, situatie in care sistemul imunitar nu ataca doar proteina din gluten, ci si enzimele din celulele tractului digestiv, enzime numite transglutaminaze tisulare, fapt pentru care boala celiaca este clasificata drept autoimuna. Glutenul nu este bun deoarece sensibilitatea la el este tot mai des intalnita. O alta sensibilitate severa este si intoleranta la acesta. Exista si persoane care prezinta reactii adverse, dar in cazul carora este exclusa boala celiaca, iar atunci sunt diagnosticate cu sensibilitate la gluten non-celiaca.

Ce sa mancam daca glutenul nu este bun?

Desi o dieta saraca in gluten este foarte importanta pentru oamenii care sufera de boala celiaca, s-ar putea sa nu fie o alegere buna pentru toata lumea.

Printre alimentele care nu il contin se numara urmatoarele: fructele si legumele, ouale proaspete, carnea proaspata (inclusiv de peste si de pui), fasolea neprocesata, semintele si gama nucilor, majoritatea produselor dietetice, orezul alb, tapioca. Deoarece glutenul nu este bun, iti prezentam un exemplu de meniu pentru o zi din dieta fara gluten:

Glutenul nu este bun, dar exista alternative

Micul dejun:

Glutenul nu este bun, dar il poti evita; iata, de pilda, ce poti manca la micul dejun:

  • o cana de budinca de mere cu scortisoara
  • ½ de mar
  • 1 lingurita de unt de arahide

Gustarea de dimineata:

  • 6 biscuiti din multicereale fara gluten
  • 28 g de branza Cheddar

Pranz:

  • 1 cana de piept de pui fiert si maruntit
  • ¾ cana de mandarine la cutie
  • 2 lingurite de mac
  • 4 frunze mari de laptuca
  • 1 + ½ lingura de migdale sfaramate

Amesteci carnea de pui cu macul, mandarinele si migdalele sfaramate, iar combinatia o asezi  pe cate o frunza de laptuca, pe care o rulezi.

  • o cana de cirese
  • 2 cani de popcorn
  • ¼ cana de alune prajite si nesarate

Cina:

  • o portie de lasagna cu dovlecel si broccoli
  • ½ cana de boabe de fasole la conserva
  • ¾ cana de orez brun

Amesteci fasolea si orezul, si o asezonezi cu sare si piper dupa gust.

  • o cana de salata din diverse verdeturi cu o lingurita de ulei de masline si doua linguri de otet balsamic

In concluzie, pentru multe persoane glutenul nu este bun, dar exista numeroase alternative sanatoase pe care le poti savura…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente