Home / DIETE & FITNESS / NUTRITIE / Glutenul: ai putea sa fii alergic?

Glutenul: ai putea sa fii alergic?

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Pentru cei mai multi dintre noi, este nutritiv si digestiv. Dar pentru unul din zece adulti, glutenul este o problema atat mentala, cat si intestinala.

Glutenul

Problemele cu glutenul sunt destul de comune. Asta pentru ca oamenii sunt oarecum constienti de aceste probleme si deoarece painea se face diferit in ziua de azi. Painile facute in casa necesita timp pentru a creste, proces care mai distruge din gluten. In brutariile moderne painea creste foarte repede. De asemenea, companiile alimentare experimenteaza cu noi varietati de cereale care pot contine mai mult gluten.

Pana de curand, medicii nu credeau ca o felie de paine sau o portie de paste pot face rau multor oameni. Acum lucrurile nu mai stau la fel. Acum stim ca problemele legate de gluten sunt destul de comune. Stim, de asemenea, ce alimente putem sa consumam.

Iata ce trebuie sa stim despre gluten

Boala Celiac
Aceasta boala afecteaza cam 1% din populatie. Pentru acesti oameni, alimentele cu gluten pot da dureri abdominale, diaree, balonare, scadere in greutate, oboseala, iritabilitate, depresie si dificultati in gandire.

Aceasta afectiune are legatura cu asimilarea nutrientilor de catre tractul digestiv si poate duce la anemie sau chiar la osteoporoza. Poate suna infricosator, dar aceasta boala este controlabila si vindecabila cu o dieta fara gluten.

Pentru a diagnostica aceasta boala, medicul testeaza sangele pentru a descoperi anticorpi care marcheaza prezenta acestei afectiuni. Se face, de asemenea, o biopsie a intestinului subtire pentru a se detecta o eventuala problema a tractului digestiv. In mod normal, intestinul are un strat interior de villi, o protectie microscopica care absoarbe nutrientii din mancare. Cand ai boala Celiac, stratul de villi dispare si o suprafata plata ii ia locul.

Daca ai boala Celiac, trebuie sa eviti mancarurile cu gluten toata viata.

Sensibilitate la gluten

Unii oameni experimenteaza simptome similare celor care apar in cazul bolii Celiac, dar testele lor de sange nu arata anticorpi, iar biopsiile sunt normale. Nu exista un anume test pentru a depista sensibilitatea la gluten, dar poti evita produsele cu gluten. Daca simptomele dispar, inseamna ca suferi de sensibilitate la gluten. 7% din populatie sufera de sensibilitate la gluten.

Prietenii glutenului

Cam 90% din populatie nu are nici o problema cu glutenul. Cei mai multi oameni pot manca paine, paste, covrigi si alte produse cu gluten si nu au nici un simptom. Deci, nu ai de ce sa eviti aceste produse.

Cativa oameni reactioneaza la grau, dar nu si la alte cereale. Problema lor poate fi o alergie la un compus din grau, nu la gluten.

Cum sa renunti la gluten:

Daca ai de gand sa alegi o dieta fara gluten, trebuie sa stii ca trebuie sa eviti trei cereale: graul, orzul si secara. Poti consuma fara probleme orez, porumb, mei, quinoa si hrisca, deoarece acestea nu contin gluten. Poti sa consumi si legume, fructe, boabe etc.

Problema este ca in multe produse exista urme de grau, orz si secara: in sosul de soia, in bere si in multe alte mancaruri. Asa ca trebuie sa citesti cu atentie etichetele produselor.

Vei incepe sa savurezi mancarurile simple, neprocesate. Astfel vei ajunge sa savurezi o portie de orez, de morcovi, de mere sau de portocale. Aceste produse cu un singur ingredient sunt, evident, fara gluten. O cina semipreparata sau o supa la conserva pot crea complicatii, asa ca trebuie sa citesti etichetele cu atentie.

Terciurile nu contin de obicei gluten, asa ca te poti de bucura de ele la micul dejun. Totusi, uneori pot contine urme de grau. Pentru a evita astfel de probleme, multe firme au creat conditiile propice pentru ca produsele lor sa fie sigure.
Cinatul in oras poate fi o problema. Nu stim ce contin toate alimentele. Restaurantele cu specific mexican sau indian nu au astfel de probleme pentru ca, de cele mai multe ori, in astfel de locuri de servesc mancaruri fara gluten…