Morcovii îmbunătățesc vederea și previn apariția bolilor cardiace

Share

Morcovii sunt cunoscuți pentru beneficiile pe care le aduc vederii și pielii. Ba mai mult, un alt beneficiu al morcovilor este cel de prevenire a cancerului. Morcovii fac adevărate minuni pentru corpul omenesc.

Morcovii

Morcovii, la fel ca ceapa, cartoful sau roșiile, se află în topul celor mai consumate legume, la nivel global. Fie că este mâncat crud, gătit, în combinații culinare mai complexe sau mai simple, morcovul are o mulțime de beneficii asupra organismului nostru. Rădăcina portocalie se datorează carotenoizilor; cel mai important dintre aceștia, betacarotenul, este transformat de către organism în vitamina A.

Scurt istoric

Morcovii au început să fie cultivati de către romani, fapt pentru care au fost folosiți îndeosebi în bucătăria mediteraneană. Treptat, leguma a ajuns să fie cultivată în mai multe regiuni, asta și datorită ușurinței cu care se adaptează mai multor tipologii de climat.

Întrebuințările morcovului

  1. Întrebuințarea gastronomică – morcovul este o legumă care stă la baza mai multor feluri de mâncare, de la ciorbe, supe, și până la garnituri. Proprietățile benefice se păstrează chiar și după fierbere sau coacere. Datorită gustului dulce, morcovul poate fi folosit și în deserturi ca piure, sosuri, budinci sau ca atare, tăiat cuburi și pus în compoziția unor prăjituri.
  2. Întrebuințarea terapeutică – Vitamina A, pe care o obținem din morcovi, ajută la meținerea tinereții și prospețimii pielii, la îmbunătățirea vederii și la optimizarea resurselor de energie. Prezența gamei de vitamine B (B1, B2, B6), a vitaminelor C, K și P ajută la menținerea imunității. Morcovii sunt bogați și în potasiu, fier, calciu sau magneziu, fapt pentru care aceștia trebuie consumați cât mai des cu putință. Morcovul este foarte recomandat de către medicii pediatri și nutriționiști în alimentația bebelușilor; sub formă de piure, rădăcinoasa îi va ajuta pe micuți în procesul de creștere și le va dezvolta atenția.
  3. Întrebuințarea industrială – extractul din morcovi este foarte utilizat în prepararea cremelor și uleiurilor pentru ten și corp. De asemenea, acest extract se găsește și în diferiți coloranți alimentari.

Morcovii previn cancerul!

S-a dovedit științific faptul că morcovii previn cancerul de colon, cancerul mamar și pe cel de plămâni, datorită conținutului de falcarinol.

Îmbunătățesc vederea!

Un alt beneficiul pe care morcovii în aduc corpului uman este cel de a ajuta la îmbunătațirea vederii. Aceștia contin o doză mare de betacaroten care, odată ajuns în corpul omenesc, se transformă în vitamina A.

Tratează hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate fi tratată cu ajutorul sucului de morcovi. Pentru tratarea acesteia sunt recomandați 1000 mililitri de suc de morcovi zilnic, de doua ori pe zi, timp de 30 de zile.

Îndepărtează mătreața!

Trebuie doar să radeți 200 de grame de morcovi, îi căliți la foc mic și adăugați sare. Beți acest amestec o dată pe zi, iar problemele dumneavoastră cu mătreața se vor rezolva!

Din morcovi se poate face un amestec ce tratează constipația!

Pentru a rezolva problemele care sunt legate de constipație, trebuie doar să puneți într-un pahar de suc proaspăt de morcovi o picătură de ulei de măsline și puțină miere. Beți 80 de mililitri din acest amestec de două ori pe zi, dimineața și seara.

Previn apariția bolilor cardiace

Morcovii scad nivelul colesterolului. De asemenea, morcovii ajută la echilibrarea nivelului de sodiu și, astfel, presiunea sângelui este ținută sub control.

Morcovii ajută la menținerea unui ten curat!

Morcovii ajută la vindecarea acneei, ajută la detoxifierea ficatului, previn deshidratarea și ajută la uniformizarea tenului cu probleme.

Sunt perfecți pentru curele de slăbire!

Morcovii vă dau o senzație de sațietate și ajută la menținerea tractului urinar. 100 de grame de morcov conțin aproximativ 41 de calorii. Prin urmare, morcovii vă ajută să aveți o dietă sănătoasă.

Mențin sănătatea dinților

Dacă mâncați câte un morcov după fiecare masă, aceștia vă vor curăța dantura și vă vor menține sănătatea dinților. De asemenea, morcovii stimulează producția de salivă și ajută la prevenirea halenei.

Au efect antirid!

Morocovii ajută la protejarea celulelor pielii și luptă contra radicalilor liberi.

Au efect antiseptic!

Un morcov crud ras și pus peste rană previne suprainfecția.

Este bogat în vitamina C

Vitamina C protejează capilarele, ajută la prevenirea anemiei și este anticancerigenă.

Ajută la combaterea leucemiei

Studiile arată că sucul de morcov distruge celulele leucemice și oprește progresia acestora.

Deși medicii recomandă ca majoritatea fructelor și legumelor să fie consumate crude, când vine vorba de morcovi, medicii recomandă ca aceștia să fie consumați fierți. Astfel, duritatea nu mai este aceeași, iar organismului uman îi este mult mai ușor să absoarbă betacarotenul deținut de ei.

De ce este bine să mâncăm morcovi?

Consumul de morcovi este recomandat din două motive: mai întâi, pentru rolul său important în alimentație și digestie. Morcovul este una dintre cele mai sățioase legume. Se poate găti sau se poate consuma crud, în diferite salate. De asemenea, un alt motiv îl constituie beneficiile sale și efectele sale terapeutice.

Mai multe studii realizate de către cercetătorii gastronomici au arătat că, prin conținutul biochimic, morcovii au un impact important asupra circulației sangvine, ajutând în procesul de dilatație a vaselor de sânge, dar și în producerea de globule roșii.

Consumul de morcovi este recomandat persoanelor care suferă de diabet, aceștia reprezentând niște înlocuitori excelenți ai zaharurilor procesate chimic, dar sunt indicați și celor care se confruntă cu insuficiență respiratorie și probleme la nivelul plămânilor.

În tratarea dermatitelor se recomandă folosirea unei creme sau a unui unguent pe bază de extract natural din morcov. Acesta este un bun antiseptic, antiinflamator și cicatrizant. De asemenea, rădăcinoasa are efect stabilizator și reglator la nivelul sebumului.

Prezența morcovului în alimentația noastră combate simptomele anemiei sau ale rahitismului, în cazul copiilor. Atât rădăcina, cât și frunzele morcovului sunt folositoare în situațiile în care manifestăm senzații de oboseală, nervozitate, anxietate sau chiar epuizare. Putem apela la această legumă chiar și atunci când trecem printr-o perioadă de convalescență și trebuie să ne refacem.

Atenție însă:

Consumul excesiv de morcovi poate provoca o tendință a schimbării culorii pielii; aceasta poate deveni mai portocalie pentru o perioadă, dar nu afectează sănătatea…

Excesul de vitamina A poate crea probleme serioase omului, dar această limită poate fi atinsă doar prin supraalimentare.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente