Proprietăţile extraordinare ale vinului asupra sănătății

313

Proprietățile vinului sunt numeroase și este nevoie de o atenție deosebită pentru obținerea acestora, mai ales că un consum excesiv de vin poate dăuna sănătății organismului.

Proprietățile vinului

Proprietățile vinului depind de soiul de struguri din care băutura a fost obținută, dar și de cantitatea în care aceasta este consumată, de modalitatea de obținere sau de receptivitatea organismului la un astfel de produs. Vinul este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea sucului (mustului) de struguri. Pentru a obține acest suc, strugurii trebuie zdrobiți, iar ulterior depozitați în condiții optime pentru a se produce fermentarea.

Vinul e una dintre cele mai populare băuturi de pe planetă, fiind obţinut prin fermentarea mustului de struguri. De diverse soiuri şi gusturi, vinul, consumat în cantităţi moderate, poate avea proprietăţi extraordinare pentru organismul uman.

Ce proprietăți are vinul în funcție de soi?

Proprietățile vinului depind, în mare parte, de soiul de struguri din care acesta a fost obținut. Cu cât strugurii sunt mai de calitate, cu atât vinul este mai benefic pentru organism. Pentru a stabili în ce mod acționează vinul asupra organismului este foarte important ca strugurii să aibă o proveniență corespunzătoare.

  • Vinul roșu – este un vin foarte popular și se obține din foarte multe soiuri de struguri. Merlot, Cabernet Sauvignon sau vinul de Porto au un impact foarte pronunțat asupra sistemului circulator și pot influența viața sexuală, fiind considerate vinuri afrodiziace.
  • Vinul alb – vinurile Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling sunt recunoscute pentru influența pe care o au asupra sistemului imunitar și asupra metabolismului, în general. Consumate cu precauție, aceste vinuri pot preveni bolile de natură respiratorie.
  • Vinul rose – acest sortiment de vin se obține din combinații de soiuri de struguri, în modalități diferite și în timpi diferiți față de vinul roșu sau alb. Vinul rose este foarte parfumat și poate avea mai multe arome. De asemenea, acesta are un efect revitalizant și poate fi foarte util pentru menținerea tinereții pielii.
  • Vinul de mure – acest sortiment de vin se obține în același mod ca vinurile din struguri, iar perioada de fermentare este de câteva zile. Vinul de mure are un efect anticancerigen și poate fi foarte folositor în tratarea bolilor de natură psihică, precum depresia sau anxietatea.
  • Vin de vișine – deși fermentația acestui tip de vin poate dura până la patru săptămâni, efectele consumului moderat pot fi surprinzătoare. Vinul de vișine este indicat pentru ameliorarea mai multor forme de răceală, gripă sau tuse.
  • Vin de soc – foarte asemănător la gust și la aspect cu șampania, vinul de soc este foarte benefic pentru articulații și sistemul osos. De asemenea, vinul de soc poate fi folosit ca remediu pentru mai multe afecțiuni minore de natură gastrică.

Proprietățile neștiute ale vinului

Pe lângă faptul că este o băutură foarte adaptabilă și savuroasă, vinul are o mulțime de proprietăți neștiute. Consumat în cantități potrivite, dar și în condiții potrivite, vinul poate fi foarte benefic pentru organism și un remediu pentru multe afecțiuni minore. Câteva dintre proprietățile esențiale ale vinului sunt:

  • Tratează anemia – una dintre proprietățile esențiale ale vinului constă în vindecarea anemiei. Dacă este consumat înainte de masă, vinul intensifică pofta de mâncare, iar consumat după una dintre mesele principale ale zilei, vinul favorizează digestia și asimilarea nutrienților de către organism.
  • Fluidizează circulația sângelui – vinul roșu este cel mai potrivit atunci când vine vorba de tratarea afecțiunilor sistemului circulator. O sută de mililitri de vin roșu este cantitatea ideală pentru a preveni îngroșarea sângelui sau subțierea vaselor de sânge. De asemenea, vinul roșu reglează ritmul cardiac și stabilizează funcționarea mușchiului inimii.
  • Ameliorează depresia – dacă depresia nu este severă și nu este tratată medicamentos, aceasta poate fi ameliorată cu ajutorul consumului moderat de vin. În acest caz nu este important tipul de vin, ci aspectul și gustul acestuia. De obicei vinurile demidulci sunt cele mai eficiente în astfel de cazuri.
  • Revitalizează – un pahar din vinul preferat poate ține locul cafelei sau altei băuturi energizante mulțumită proprietăților sale revitalizante. Vinul conferă un plus de energie, combate stresul și stările de agitație.
  • Previne îmbătrânirea – deși conținutul de alcool este semnificativ în cazul vinurilor de bună calitate, acestea pot fi foarte utile în procesul de combatere a îmbătrânirii. Consumat cu precauție, vinul ajută la menținerea sănătății pielii, la diminuarea și estomparea ridurilor, dar și la menținerea elasticității dermului. De asemenea, vinul are un impact benefic asupra nuanței pielii, menținând-o uniformă pentru mai mult timp.
  • Ameliorează afecțiunile renale – vinul are un rol reglator asupra lichidelor din corp, astfel că poate fi foarte eficient în tratarea afecțiunilor renale. Un consum regulat de vin de foarte bună calitate poate avea un efect curativ asupra căilor renale.
  • Scade nivelul colesterolului – mesele grele, în general, trebuie completate cu o cantitate rezonabilă de vin, pentru că acesta are un impact pronunțat asupra nivelului colesterolului. Vinul stabilizează colesterolul și ajută la menținerea acestuia la un nivel optim.
  • Efect anticancerigen – mai multe studii din Franța au demonstrat că vinul are efecte asemănătoare cu cele ale chimioterapiei în ceea ce privește dezvoltarea celulelor canceroase în organismul uman. Un consum regulat și corespunzător de vin poate preveni mai multe tipuri de cancer întrucât această băutură împiedică formarea și dezvoltarea tumorilor maligne.

Proprietăţi

Vinul, consumat în cantităţi mici sau moderate, are următoarele proprietăţi:

  • Scade rata mortalităţii;
  • Reduce riscul de a face infarct;
  • Reduce riscul apariţiei altor probleme ale inimii;
  • Reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2;
  • Reduce riscul apariţiei cataractei;
  • Reduce riscul apariţiei cancerului de colon;
  • Întreţine funcţiile creierului şi previne degenerarea sa;
  • Reduce riscul apariţiei depresiei;
  • Îmbunătăţeşte funcţiile pulmonare.

Vinul roşu

  • Vinul roşu conţine melatonină. Astfel, consumat înainte de culcare, îmbunătăţeşte activitatea somnului, reglând ceasul biologic;
  • Ajută la scăderea tensiunii arteriale, dacă sunt consumați maximum 300 ml în timpul mesei;
  • Are proprietăţi anti-îmbătrânire şi este folosit, recent, şi în compoziţia produselor cosmetice. Datorită antioxidanţilor, păstrează prospeţimea tenului;
  • Resveratrolul din vin poate preveni obezitatea, pentru că inhibă înmulţirea celulelor bolnave şi creşte nivelul colesterolului bun;
  • Polifenolii menţin sănătatea vaselor de sânge, acţionând asupra ţesuturilor şi tonusului vascular;
  • Ingredientele active din vinul roşu reglează nivelul de zahăr din sânge;
  • Riscul afecţiunilor neurologice este diminuat;
  • Tot polifenolii stimulează digestia, funcţionând ca un pansament pentru stomac.

Vinul alb

  • Asigură protecţie antioxidantă şi reduce inflamaţia;
  • Compuşii vinului alb au un efect neuroprotector mult mai ridicat decât vinul roşu;
  • Ajută la prevenirea bolilor de plămâni;
  • Luptă împotriva cancerului de sân;
  • Reduce simptomele cauzate de mahmureală, prevenind greţurile şi senzaţia de iritare.

Specificaţii importante

Cu toate că vinul şi consumul său moderat au proprietăți foarte bune pentru organism şi, în plus, completează orice moment al zilei, e nevoie să facem anumite specificații în legătură cu consumul de vin, indiferent de soi:

  • Consumul moderat e o exprimare destul de vagă. De exemplu, femeile absorb alcoolul mult mai repede decât bărbaţii. Astfel, cantitatea moderată la femei trebuie să fie mai scăzută decât la bărbaţi;
  • Consumul moderat înseamnă, în mare, un pahar zilnic pentru femei şi două pahare zilnice pentru bărbaţi;
  • Toate beneficiile specificate mai sus se pot manifesta numai în cazul consumului scăzut/mediu de vin;
  • De asemenea, protecţia împotriva anumitor boli de inimă se poate manifesta doar în cazul persoanelor care au anumite gene, care sintetizează o proteină ce afectează colesterolul bun;
  • Persoanele cu nivelul ridicat al trigliceridelor trebuie să limiteze consumul de alcool, pentru că altfel nivelul poate creşte;
  • Vinul conţine calorii goale ce pot duce la creşterea în greutate;
  • Un consum ridicat de vin are efecte negative asupra sănătăţii, precum bolile hepatice, amplificarea presiunii sangvine, dependenţă etc.;
  • Cei care sunt predispuşi la cancer trebuie să evite consumul de alcool de orice fel;
  • Ficatul este, de cele mai multe ori, afectat;
  • Cu cât consumul de alcool creşte, reflexele sunt încetinite, deci pot apărea accidentări de orice fel;
  • Riscurile de a dezvolta boli în urma alcoolismului sunt mult mai mari dacă se asociază cu fumatul.

Aspecte importante cu privire la consumul de vin și la proprietățile acestei băuturi

Pentru ca vinul să aibă efectele dorite și ca acesta să nu facă mai mult rău decât bine, este necesar să se țină cont de mai multe aspecte importante, precum:

  • Cantitatea – vinul consumat în cantități mari și chiar exagerate poate fi foarte dăunător pentru organism. Cantitățile mari de vin implică și cantități mari de alcool, acestea fiind responsabile pentru mai multe afecțiuni, îndeosebi ale ficatului. Pentru ca vinul să aibă proprietăți benefice și de durată asupra organismului, acesta trebuie consumat în cantități mici, de circa 250 de mililitri pe zi pentru o persoană adultă, perfect sănătoasă.
  • Caloriile – vinul este o băutură cu un conținut caloric semnificativ, în funcție de soi și cantitate. Un pahar de vin poate ajunge și până la 160 de kilocalorii, așa că se recomandă un consum atent monitorizat.
  • Calitatea – există pe piață mai multe sortimente de vin obținut prin procedee chimice, bogat în aditivi și potențiatori de aromă. Pentru ca vinul să aibă cu adevărat proprietățile corespunzătoare este nevoie ca acesta să fie consumat în starea sa naturală. Pentru ca vinul să fie benefic pentru organism este absolut necesar ca acesta să fie obținut în mod obișnuit, din struguri de foarte bună calitate, dar și să fie păstrat în condiții optime…

Indiferent de beneficiile pe care le are vinul, nimic nu va înlocui o dietă alimentară sănătoasă şi echilibrată, hidratarea corespunzătoare şi mişcarea zilnică.