Home / DIETE & FITNESS / NUTRITIE / Proprietăţile extraordinare ale vinului

Proprietăţile extraordinare ale vinului

Vinul e una dintre cele mai populare băuturi de pe planetă, fiind obţinut prin fermentarea mustului de struguri. De diverse soiuri şi gusturi, vinul, consumat în cantităţi moderate, poate avea proprietăţi extraordinare pentru organismul uman.

Proprietăţile extraordinare ale vinului

Proprietăţi

Vinul, consumat în cantităţi mici sau moderate, are următoarele proprietăţi:

  • Scade rata mortalităţii;
  • Reduce riscul de a face infarct;
  • Reduce riscul apariţiei altor probleme ale inimii;
  • Reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2;
  • Reduce riscul apariţiei cataractei;
  • Reduce riscul apariţiei cancerului de colon;
  • Întreţine funcţiile creierului şi previne degenerarea sa;
  • Reduce riscul apariţiei depresiei;
  • Îmbunătăţeşte funcţiile pulmonare.

Vinul roşu

  • Vinul roşu conţine melatonină. Astfel, consumat înainte de culcare, îmbunătăţeşte activitatea somnului, reglând ceasul biologic;
  • Ajută la scăderea tensiunii arteriale, dacă sunt consumați maximum 300 ml în timpul mesei;
  • Are proprietăţi anti-îmbătrânire şi este folosit, recent, şi în compoziţia produselor cosmetice. Datorită antioxidanţilor, păstrează prospeţimea tenului;
  • Resveratrolul din vin poate preveni obezitatea, pentru că inhibă înmulţirea celulelor bolnave şi creşte nivelul colesterolului bun;
  • Polifenolii menţin sănătatea vaselor de sânge, acţionând asupra ţesuturilor şi a tonusului vascular;
  • Ingredientele active din vinul roşu reglează nivelul de zahăr din sânge;
  • Riscul afecţiunilor neurologice este diminuat;
  • Tot polifenolii stimulează digestia, funcţionând ca un pansament pentru stomac.

Vinul alb

  • Asigură protecţie antioxidantă şi reduce inflamaţia;
  • Compuşii vinului alb au un efect neuroprotector mult mai ridicat decât vinul roşu;
  • Ajută la prevenirea bolilor de plămâni;
  • Luptă împotriva cancerului de sân;
  • Reduce simptomele cauzate de mahmureală, prevenind greţurile şi senzaţia de iritare.

Specificaţii importante

Cu toate că vinul şi consumul său moderat au proprietăți foarte bune pentru organism şi, în plus, completează orice moment al zilei, e nevoie să facem anumite specificații în legătură cu consumul de vin, indiferent de soi:

  • Consumul moderat e o exprimare destul de vagă. De exemplu, femeile absorb alcoolul mult mai repede decât bărbaţii. Astfel, cantitatea moderată la femei trebuie să fie mai scăzută decât la bărbaţi;
  • Consumul moderat înseamnă, în mare, un pahar zilnic pentru femei şi două pahare zilnice pentru bărbaţi;
  • Toate beneficiile specificate mai sus se pot manifesta numai în cazul consumului scăzut/mediu de vin;
  • De asemenea, protecţia împotriva anumitor boli de inimă se poate manifesta doar în cazul persoanelor care au anumite gene, care sintetizează o proteină ce afectează colesterolul bun;
  • Persoanele cu nivelul ridicat al trigliceridelor trebuie să limiteze consumul de alcool, pentru că altfel nivelul poate creşte;
  • Vinul conţine calorii goale ce pot duce la creşterea în greutate;
  • Un consum ridicat de vin are efecte negative asupra sănătăţii, precum bolile hepatice, amplificarea presiunii sangvine, dependenţă etc.;
  • Cei care sunt predispuşi la cancer trebuie să evite consumul de alcool de orice fel;
  • Ficatul este, de cele mai multe ori, afectat;
  • Cu cât consumul de alcool creşte, reflexele sunt încetinite, deci pot apărea accidentări de orice fel;
  • Riscurile de a dezvolta boli în urma alcoolismului sunt mult mai mari decă se asociază cu fumatul.

Indiferent de beneficiile pe care le are vinul, nimic nu va înlocui o dietă alimentară sănătoasă şi echilibrată, hidratarea corespunzătoare şi mişcarea zilnică.

Save

Loading..