Avocado: proprietati si remedii pentru nutritie si frumusete

Share

Avocado este un arbore cu fructul care poartă aceeași denumire. Acest arbore provine din America Centrală, mai ales din Mexic și Guatemala.

Avocado

Este posibil ca avocado să fie, de fapt, originar din Peru și poate atinge o înălțime de până la 20 sau 25 de metri. Fructele de avocado nu au un termen anume la care să fie coapte sau să fie necomestibile între un anumit interval de timp, ci, din contră, fructul de avocado este comestibil în orice perioadă a anului, neținând cont de anotimp.

Arborele de avocado se înmulțește prin semințe sau chiar prin butășire; de asemenea, acesta poate juca rolul de plantă decorativă atât pentru exterior, cât și pentru interior.

Cum alegi un avocado bun?

  • De obicei, pentru a alege un avocado bun, trebuie să îi îndepărtezi codița și să îi observi culoarea – dacă acesta are o nuanță verde-gălbuie, atunci este comestibil, iar dacă are o nuanță ușor maronie, evită să cumperi acel avocado.
  • Deși fructul de avocado poate fi consumat în orice perioadă a anului și se poate consuma și verde, dacă îl dorești mai copt, atunci îi poți grăbi coacerea; cea mai eficientă metodă de grăbire a coacerii fructului de avocado este aceea de a împături fructul într-un ziar, o coală simplă sau una de la o revistă, apoi îl poți pune într-o pungă alături de un măr sau de o banană și să îl lași la temperatura camerei pentru o perioadă de două sau trei zile. În final, vei obține și te vei bucura de un fruct de avocado copt și ușor untos.

Cum păstrezi o jumătate de avocado?

  • Probabil că vei folosi avocado la salate sau diverse rețete în bucătărie, așadar probabil nu vei folosi întotdeauna fructul întreg de avocado; în acest caz, pentru a menține jumătate nefolosită pentru un interval de timp îndelungat (fără a se altera), nu scoate sâmburele fructului de avocado, stropeşte-l cu zeamă de lămâie, iar apoi îl poți pune într-o caserolă care se închide ermetic, alături de o jumătate de ceapă. Ceapa are rolul de a preveni oxidarea fructului de avocado.

Care sunt beneficiile unui avocado?

Fructul de avocado are nenumărate beneficii, de exemplu, în cosmetică. Avocado este des folosit în cosmetică sub forma unor măști, datorită proprietăților sale care au rolul de a revigora tenul și totodată de a-l face să pară mult mai tânăr.

Iară câteva dintre beneficiile fructului de avocado:

  1. Fructul de avocado conține în compoziția sa peste 18 aminoacizi care ajută la buna funcționare a organismului.
  2. Tot fructul de avocado conține vitaminele B9 și B6, care au rolul de a menține nivelul normal de homocisteină (o substanță toxică pentru organism), astfel avocado are rolul de a diminua apariția bolilor cardiovasculare.
  3. Un fruct de avocado conține într-un procent de 35% potasiu mai mult de cât conține o banană.
  4. Fructul de avocado conține în compoziția sa o proteină care are rolul de a ajuta sistemul imunitar și totodată și sistemul nervos, iar această proteină se numește glutation.
  5. De asemenea, în compoziția fructului de avocado intră și grăsimi benefice care au rol în creșterea colesterolului benefic HDL și în scăderea colesterolului dăunător LDL.
  6. Avocado prezintă substanțe cu proprietăți antioxidante în compoziția sa, substanțe care au rolul de a împiedica prevenirea anumitor tipuri de tumori canceroase.
  7. Avocado conține și luteină, un carotenoid benefic pentru menținerea vederii optime.
  8. Fructul de avocado este și un aliment bogat în vitamina E, așadar participă în prevenirea pierderii de memorie sau a altor boli care se pot declanșa la nivel cerebral.

Iată câteva rețete rapide și delicioase din avocado:

Supa de avocado

Ingrediente necesare pentru supa de avocado:

  • Jumătate de castravete
  • Un avocado
  • O ceapă
  • O lingură de iaurt
  • 4 linguri de zeamă de lămâie
  • O ridiche
  • O pătrime de linguriță de piper
  • O pătrime de linguriță de ghimbir
  • Două linguri de mentă
  • O linguriță de sare

Mod de preparare a rețetei de supă de avocado:

  1. Se pasează toate ingredientele (fără ridiche) într-un bol adânc împreună cu o cană de apă sau pur și simplu se adaugă toate ingredientele în blender alături de o cană de apă. Se lasă până când se obține o textură omogenă.
  2. După ce s-a obținut o compoziție omogenă, supa se va lăsa la rece pentru aproximativ o oră, apoi se taie ridichea și se servește supa împreună cu aceasta.

Hummus din avocado

Ingrediente necesare pentru realizarea hummus-ului din avocado:

  • Două fructe de avocado
  • O conservă de năut
  • Un cățel de usturoi
  • Sare
  • Piper
  • Un praf de chimion
  • Jumătate de linguriță de Tahini
  • 3 linguri de suc de lămâie verde
  • 3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare a rețetei de hummus din avocado:

  1. Năutul se scurge de saramură și se spală, apoi se adaugă într-un blender împreună cu jumătatea de linguriță de Tahini, uleiul de măsline, sucul de lămâie verde și cățelul de usturoi. Se mixează pentru aproximativ două sau trei minute.
  2. Apoi se adaugă praful de chimion, sarea, piperul, cele două fructe de avocado (curățate și tăiate) și se mixează pentru încă două sau trei minute.
  3. În cazul în care nu aveți un blender, atunci se poate folosi un tel de bucătărie sau un mixer.

Salată de avocado și ouă

Ingrediente necesare pentru rețeta de salată de avocado și ouă:

  • 4 ouă
  • Un avocado
  • Sare
  • Piper
  • Pătrunjel
  • Țelină Apio (o tulpină)
  • O linguriță de zeamă de lămâie
  • Două linguri de iaurt grecesc

Mod de preparare a rețetei de avocado și ouă:

  1. Cele patru ouă se vor pune la fiert și se vor lăsa până când sunt fierte bine, bine. Pentru salata de avocado cu ouă, cele patru ouă trebuie să fie fierte tari.
  2. Se toacă rădăcina de țelină și pătrunjelul (se poate folosi și mărar în cazul în care nu aveți pătrunjel; de asemenea, plantele precum pătrunjelul sau mărarul pot fi crude sau uscate).
  3. Se pasează avocado-ul și se amestecă împreună cu zeama de lămâie și cu cele două linguri de iaurt grecesc.
  4. Cele patru ouă, după ce sunt fierte, se taie și se adaugă peste compoziția obținută anterior. Se adaugă țelina și pătrunjelul și se amestecă.

Se adaugă sare și piper după gust și se poate servi drept garnitură sau pur și simplu ca atare.

Avocado oferă rezultate deosebite când este folosit ca ingredient în tratamente pentru păr deteriorat, piele uscată și sensibilă, arsuri solare și crăpături.

• Mască pentru ten uscat, sensibil și pentru riduri:
Tenul va deveni luminos și fin, se va curăța în profunzime, iar pielea sensibilă își va îmbunătăți aspectul, devenind mai fermă, iar progresul ridurilor se va încetini; toate acestea sunt posibile cu ajutorul unei măști pentru față ce se poate prepara ușor acasă.

Ingrediente:
– 1 avocado copt
– 2 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare:
Decojiți fructul de avocado, apoi îl pasați, după care adaugați două linguri de ulei de măsline, amestecați bine compoziția, o aplicați pe față și o lăsați să acționeze timp de zece minute. La urmă clătiți fața cu apă călduță.

• Mască pentru păr sensibil și vârfuri despicate
Acizii grași din avocado sunt de mare ajutor în remedierea problemelor legate de scalp și fire de păr despicate, deoarece le întăresc și le oferă strălucire.

Ingrediente:
– 1 avocado copt
– 2 linguri ulei de măsline
– 1 lingură de miere

Mod de preparare:
Decojiți fructul de avocado, îl pasați, apoi îl amestecați cu uleiul de măsline și cu miere, după care aplicați amestecul pe părul uscat și îl lăsați să acționeze timp de 30 de minute.

Totul despre avocado: utilizări gastronomice

Așa cum am spus și la începutul articolului, pe lângă contribuția pe care o aduce în remediile naturiste, avocado-ul este un fruct gustos și sățios care se poate consuma în multe feluri: se poate pune în ceai, în gustări, în dressing-uri, în salate, în anumite mâncăruri, ca piure pt shake-uri, pe pâine și în deserturi.

Avocado-ul poate substitui untul în prepararea prăjiturilor și poate fi folosit în loc de ulei în salate și în preparatele pe bază de legume verzi. În cazul în care ați cumpărat avocado necopt, trebuie să îl lăsați la temperatura camerei câteva zile, într-o pungă de hârtie, alături de o banană și un măr care eliberează etilenă și grăbesc coacerea. Când este copt, se poate lăsa la frigider, pentru maximum șapte zile…

De reținut: avocado-ul trebuie consumat cu moderație.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente