Uleiul de sofran: sa folosesti o grasime ca sa scapi de grasime?

222

Problema greutatii este foarte importanta, iar uleiul de sofran lupta impotriva ei. Multe persoane sunt supraponderale, iar scaderea in greutate nu este deloc simpla. Este si mai greu sa slabesti daca grasimea acopera organele vitale. Astfel, apar inflamatiile, rezistenta la insulina si continui sa te ingrasi. Toate acestea duc la aparitia bolilor cardiace si a anumitor forme de cancer.

Uleiul de sofran: sa folosesti o grasime ca sa scapi de grasime

De aceea, de cate ori apar studii recente in acest domeniu, oamenii sunt foarte emotionati. Un nou studiu in acest sens a aratat ca uleiul de sofran poate face minuni in privinta grasimii de pe abdomen.

Ar trebui sa dam iama in magazine si sa cumparam produse bazate pe uleiul de sofran ca sa slabim? Ei bine, nu inca. De ce? Pentru ca deocamdata nu s-a facut decat un mic studiu in acest sens si nu poate fi de incredere.

Trebuie sa nu uitam faptul ca studiile aprofundate sunt greu de facut. Cercetatorii care au realizat acest mic studiu sunt aplaudati pentru eforturile depuse si pentru faptul ca au dat nastere unei noi ipoteze care merita testata.

Dar asta nu inseamna ca oricine vrea sa scape de grasimea de pe abdomen trebuie sa ia suplimente pe baza de ulei de sofran. In acest studiu, s-au comparat timp de 16 saptamani efectele acidului linoleic si cele ale uleiului de sofran. La sfarsitul testului, cercetatorii au descoperit ca cei care au luat ulei de sofran au scapat de mai multa grasime de pe burta decat cei care au luat acidul linoleic.

Problemele cu acest studiu au fost: numarul mic de participanti (55) si numarul celor care au renuntat (20). Toti participantii au fost femei aflate la menopauza, cu dibet tipul 2. Asta inseamna ca nu se stie daca acest ulei are aceleasi efecte asupra femeilor mai tinere sau asupra barbatilor. Au aparut efecte adverse, dar nu au fost explicate. In plus, uleiul de sofran a fost comparat cu acidul linoleic, un agent care creste rezistenta la insulina.

Acizii grasi Omega-6 sunt esentiali pentru sanatatea noastra, chiar daca au existat si in privinta lor cateva intrebari. Este important sa consumam cantitatea adecvata de Omega-6, care se gaseste mai mult in uleiurile vegetale, dar si Omega-3, care se gaseste mai ales in pestele gras.

Dar adevarul este ca acizii grasi Omega-6 sunt deja consumati in cantitati adecvate si totusi avem probleme cu excesul de grasime si cu obezitatea. Asadar, cresterea cantitatii de Omega-6 consumate reduce tendinta de a acumula grasime abdominala? Nu prea are sens.

Rezultatele studiului care au aratat ca uleiul de sofran reduce grasimea abdominala au crescut interesul spre realizarea altor studii mai aprofundate…

Este inca prea devreme sa concluzionam daca uleiul de sofran are aceste efecte asupra grasimii abdominale.