Cartofi taranesti: reteta de post si reteta de cartofi taranesti cu carne

Share

Cartofi taranesti cu boia dulce reprezinta o mancare simpla, dar foarte gustoasa, cu specific romanesc.

Cuprins:

cartofi taranesti

Cartofi taranesti cu boia dulce este o mancare ce se poate consuma atat simpla, cat si drept garnitura la afumatura. Indiferent daca optati pentru varianta de post sau pentru cea de dulce, puteti servi aceasta mancare alaturi de o salata sau muraturi.

O reteta culinara foarte rapida si eficienta este aceea de cartofi taranesti. Fiecare persoana isi poate prepara reteta de cartofi taranesti in stil propriu.

Consumul de cartofi aduce organismului uman un aport de energie considerabil, fiind a patra forta de putere energetica dupa orez, porumb si grau; totodata, cartofii sunt o sursa importanta de carbohidrati. Cartoful este un bun antispasmatic.

Cartofii pot fi gatiti sub diferite forme: fierti, copti sau prajiti, de la ciorbe pana la cartofii pusi pe gratar insa cea mai rapida si mai delicioasa reteta de cartofi este aceea de cartofi taranesti.

Cartofi taranesti cu boia dulce

Ingrediente pentru cartofi taranesti cu boia dulce:

  • 1 kg de cartofi
  • 150 g ceapa
  • 1 – 2 lingurite de boia dulce
  • 9 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare
  • ½ sau 1 lingurita de piper
  • optional: patrunjel verde

Mod de preparare pentru cartofi taranesti cu boia dulce:

  • Fierbeti cartofii in coaja, la foc potrivit, pana cand se patrund bine, apoi scurgeti apa si ii lasati sa se racoreasca, dupa care ii curatati de coaja.
  • Taiati sub forma de cubulete cartofii fierti.
    Puneti uleiul la incins intr-o tigaie mare.
  • Tocati marunt ceapa si o adaugati in tigaie, apoi o prajiti, iar dupa aceea adaugati boia dulce, sare, piper si amestecati rapid totul.
  • Adaugati cubuletele de cartofi in tigaie si ii amestecati usor, intorcandu-i cand si cand de jos in sus.
  • Gustati si, daca mai este cazul, mai adaugati sare si piper, in functie de preferinta.
    Optional, ornati cu patrunjel verde.

Cartofi taranesti cu boia si ceapa

Ingredientele pentru reteta de cartofi taranesti cu boia si ceapa:

  • 1 kg de cartofi
  • 2 sau 4 cepe (in functie de preferinta)
  • 3 linguri de ulei (poate sa fie de floarea-soarelui sau oricare ulei, dupa preferinta)
  • Condimente: sare, piper, boia, seminte de chimen

Reteta de cartofi taranesti cu boia si ceapa este o reteta de post si totodata foarte usor de digerat, asadar se poate consuma chiar si dupa ora 18:00.

Mod de preparare a retetei de cartofi taranesti cu boia si ceapa:

  • In primul rand, se vor curata cartofii, iar apoi se vor spala si se vor pune la foc intr-o oala cu apa (cat sa fie acoperiti) si cu putina sare (doua sau trei lingurite de sare) si se lasa la fiert. De asemenea ,cartofii se pot pune la fiert si in coaja insa trebuie sa fie spalati foarte bine de pamant.
  • Dupa ce se vor fierbe cartofii (se va face testul cu furculita, iar cartofii trebuie sa fie foarte bine fierti in interior), se vor scurge de apa, apoi se vor trece de mai multe ori in apa rece pentru a se putea raci mult mai rapid.
  • Cartofii decojiti se vor taia cubulete si se vor lasa deoparte.
  • In al doilea rand, se vor curata cepele si se vor taia solzi, apoi intr-o tigaie mai adanca se va cali ceapa cu un varf de sare. Ceapa se va cali la foc mediu si se va lasa pana cand va deveni translucida si va capata un luciu specific.
  • Se va adauga peste ceapa si un varf de lingurita de seminte de chimen si se va lasa si acesta la calit foarte putin (circa trei sau patru minute).
  • Se vor adauga cartofii peste ceapa calita si peste chimen insa cu mare grija, pentru a nu se sfarama cartofii si a nu deveni „pilaf”. Se adauga sare si piper dupa gust. Cartofii trebuie sa absoarba din ulei si sa se incalzeasca putin.
  • Spre final se va adauga boiaua dulce sau picanta (se pot adauga si combinate). Se va pune o lingura de boia (in cazul in care se va pune boia dulce si picanta, atunci se va pune cate o jumatate de lingura din fiecare condiment). Acest condiment se va pune spre final, deoarece exista posibilitatea sa se arda si sa capete un gust amarui.
  • Se vor mai lasa toate ingredientele pe foc circa unul sau doua minute, timp in care se va amesteca constant in tigaie pentru a nu se lipi, iar apoi se poate servi cald sau rece.
  • Reteta de cartofi taranesti cu boia si ceapa este o reteta foarte simplu de facut si extrem de aromata. Se poate consuma ca atare sau poate servi ca garnitura pentru diverse mancaruri; reteta de cartofi taranesti se poate servi cu acrituri: gogonele, castraveti murati sau ardei murati.

Reteta de cartofi taranesti cu carne

cartofi taranesti cu carne

Ingrediente pentru reteta de cartofi taranesti cu carne:

  • 500 g de cartofi sau 1 kg (o jumate de kilogram sau chiar un kilogram intreg)
  • 200 g – 400 g de kaizer (carnea poate fi dupa preferinta persoanei care gateste aceasta reteta de cartofi taranesti)
  • 1 – 2 cepe mari sau 2 – 3 cepe medii
    Condimente: sare, piper, boia de ardei (dulce sau picanta), patrunjel verde tocat marunt (proaspat sau uscat)

Mod de preparare a retetei de cartofi taranesti cu carne:

  • Se curata cartofii, se spala bine, iar apoi se taie bucatele (cuburi) si se pun la fiert la foc mediu. Cartofii trebuie sa fie fierti insa nu trebuie sa se sfarame.
  • Apoi, cat timp cartofii sunt pusi la fiert, se va taia carnea (in cazul de fata, kaizerul) apoi se va pune intr-o tigaie si se ca praji in putin ulei (circa doua sau trei linguri de ulei). Kaizerul se va praji pana va deveni usor crocant, iar in cazul in care se foloseste alta carne, atunci aceasta se va lasa la prajit pana cand este bine patrunsa.
  • Ceapa se va curata si se va taia marunt, iar apoi se va adauga peste carnea din tigaie si se va cali impreuna cu aceasta. Ceapa se lasa la calit pana cand capata o culoare aurie si se inmoaie.
  • Cartofii, dupa ce vor fi fierti, se vor scurge de apa si se vor adauga in tigaie peste carne si ceapa. Se amesteca bine, iar apoi se adauga condimentele: sarea, piperul, boiaua (dulce sau picanta).
  • Se vor lasa ingredientele in tigaie la foc mic pana cand cartofii vor capata o usoara crusta (sau se vor rumeni putin). Apoi se vor scoate pe un platou sau o farfurie mai larga si se va adauga deasupra patrunjelul tocat marunt.
  • Aceasta reteta de cartofi taranesti cu carne se poate servi ca atare sau drept garnitura la diferite feluri de mancare.

Reteta de cartofi taranesti la cuptor

Ingrediente:

  • 500 g de cartofi.
  • O lingura de unt, o lingura de ulei.
  • Condimente: sare, piper, patrunjel.
  • 2 sau 3 cepe.
  • 3 – 4 felii de sunca (sau kaizer).

Mod de preparare:

  • Se curata cartofii si se taie cubulete, apoi se vor pune la fiert impreuna cu sarea si cu piperul, pana cand cartofii incep sa se inmoaie.
  • In timp ce cartofii vor fi pe foc, se va taia ceapa cubulete si se va pune la calit impreuna cu sunca.
  • Dupa ce se inmoaie cartofii, se vor scurge de apa si se vor aseza intr-o tava.
  • Peste care se vor adauga ceapa si sunca.
  • Intr-un final, tava se va baga la cuptorul preincalzit, pentru circa 25 sau 30 de minute…

Pofta buna!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news