Ciorba de legume asortate

Share

Ciorba de legume asortate este o alegere potrivită pentru masa de prânz, deoarece este foarte sănătoasă și ușor de făcut.

Ciorba de legume asortate

Ciorba de legume este un fel de mâncare foarte delicios, sățios și sănătos. Fie că vreți să pregătiți ceva de mâncare pentru zilele de post, fie că vă doriți un preparat consistent, dar care să nu vă afecteze în vreun fel dieta, ciorba de legume poate fi una dintre cele mai inspirate alegeri. Aceasta se prepară foarte ușor, lista de ingrediente poate fi adaptată după propriile preferințe, iar conținutul nutritiv este extraordinar de benefic și necesar pentru organism.

Ciorba de legume asortate este gata în circa 50 – 60 de minute. Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru opt porții.

Ingrediente pentru ciorba de legume asortate:

  • 150 g de fasole verde
  • 4 – 5 roșii
  • 4 cartofi
  • 2 felii de rădăcină de țelină
  • 1 dovlecel
  • 1 morcov
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapă mare
  • 3 – 4 linguri de ulei vegetal
  • 1 litru de borș
  • sare
  • piper
  • opțional: câteva frunze de leuștean

Mod de preparare pentru ciorba de legume asortate:

  • Încingeți uleiul într-o cratiță.
  • Tocați mărunt ceapa, morcovul, țelina, păstârnacul și ardeii, apoi le adăugați în cratiță și le căliți pentru circa cinci minute, după care le transferați într-o oală mare.
  • Tăiați cartofii și dovleceii sub formă de cubulețe, rupeți în câteva bucăți păstăile de fasole verde și le adăugați în oală, după care turnați trei-patru litri de apă.
  • Curățați roșiile de coajă și le tocați mărunt.
  • Lăsați la fiert pentru circa 30 de minute la foc potrivit, apoi adăugați roșiile tocate și mai lăsați să fiarbă pentru încă zece minute.
  • Turnați borșul, presărați sare și piper după gust, după care lăsați să dea în clocot.
  • La servire, puteți adăuga deasupra frunze de leuștean.

Poftă bună!

Ingrediente necesare pentru ciorba de legume

Când vreți să pregătiți ciorba de legume, trebuie să știți că nu este obligatoriu să respectați o lista fixă de ingrediente. În cazul acestui fel de mâncare există câteva ingrediente de bază, dar lista cu ingrediente poate fi completată după bunul plac. Așadar, dacă aveți câteva legume preferate care nu se regăsesc pe lista cu ingrediente din rețeta clasică, puteți să le adăugați fără nicio grijă. Legumele se potrivesc foarte bine unele cu altele, combinația de gust fiind minunată. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru o ciorbă de legume delicioasă:

  • Ceapă – dintr-o ciorbă de legume perfectă nu poate lipsi ceapa. Fie că alegeți ceapă roșie, fie că alegeți să folosiți ceapă galbenă sau albă, aceasta are rolul de a da un gust dulce mâncării.
  • Ardei gras – este foarte important să folosiți ardei gras la ciorbă. Acesta intensifică gustul mâncării și va da o culoare foarte plăcută.
  • Rădăcinoase – morcovul, țelina și păstârnacul vă vor ajuta să obțineți ciorba de legume consistență și plină de vitamine. Aceste legume sunt cunoscute pentru greutatea cu care își pierd nutrienții în timpul gătirii termice.
  • Cartofi – alături de rădăcinoase, cartofii vor da consistență ciorbei și o vor face să devină mai densă. Este important să folosiți cartofi albi, mai ales că aceștia fierb în timp util și au un gust ușor de potrivit.
  • Roșii – în cazul roșiilor, puteți folosi fie legume proaspete, curățate de coajă, fie suc de roșii. Acest ingredient va da un aspect foarte plăcut ciorbei, dar și o aromă intensă.
  • Borș – pentru a acri delicioasa ciorbă de legume puteți folosi borș proaspăt, dar și zeamă de lămâie sau oțet, după cum preferați. Aveți grijă însă dacă folosiți suc de roșii dulce acrișor, căci va trebui să măsurați cu atenție cantitățile.
  • Ulei – se vor folosi câteva lingurițe de ulei pentru a căli legumele.
  • Verdeață – pătrunjelul verde și leușteanul se vor potrivi foarte bine în ciorbă. Puteți să adăugați și mărar sau cimbru, dacă acestea vă plac.
  • Sare și piper – acestea se vor folosi pentru a potrivi gustul ciorbei. Dacă doriți, puteți adăuga și alte condimente pe care le preferați.

Ingrediente opționale pentru delicioasa ciorbă de legume

Lista cu ingrediente de mai sus este ideală pentru ciorba de legume simplă, gătită după rețeta clasică. Chiar și așa, în acest fel de mâncare puteți adăuga orice alte legume vă plac, precum:

  • Mazăre – dacă vă place gustul dulce de mazăre, puteți adăuga acest ingredient în ciorba voastră. Este indicat să folosiți mazăre din conservă, prefiartă, astfel încât aceasta să se gătească în timp util, odată cu restul legumelor.
  • Fasole verde – păstăile de fasole tinere, verzi sau galbene, se pot adăuga și ele într-o ciorbă de legume. Acestea pot înlocui cu succes pastele, căci conferă densitate și gust mâncării. Dacă nu aveți fasole verde proaspătă, puteți folosi și din conservă sau congelată.
  • Dovlecel – este un ingredient care dă un gust dulce, dar și o textură fină, ușor cremoasă. Dovlecelul se gătește foarte repede și poate fi curățat de coajă, dacă doriți.
  • Linte – dacă vă doriți ciorba de legume mai densă, cu un gust mai bogat, puteți adăuga și linte în aceasta. Dacă folosiți linte din conservă, este indicat să o clătiți în câteva ape înainte de a o adăuga.
  • Tarhon – pentru a condimenta ciorba, puteți folosi câteva grame de tarhon. Acesta are o aromă subtilă, dar foarte plăcută, care merge de minune cu legumele.
  • Usturoi – pentru un gust mai pronunțat al mâncării, puteți folosi câțiva căței de usturoi pe care îi pisați și îi adăugați în ciorbă când aceasta dă în clocot.
  • Smântână – dacă nu vreți să faceți ciorba de legume de post, puteți să dregeți mâncarea cu smântână. În smântână puteți adăuga și ouă bine bătute, astfel încât ciorba să capete un aspect mai plăcut.

Cum se prepară ciorba de legume perfectă?

Pentru a găti ciorba de legume delicioasă și sănătoasă, va trebui să respectați câțiva pași simpli. Timpul de gătire este destul de mic, deci iată ce veți avea de făcut:

  • Pentru început, toate legumele se vor spăla bine, se vor curăța de semințe și codițe, dacă este cazul, și se vor toca în cubulețe potrivite.
  • Într-o oală încăpătoare, pentru ciorbă, se vor pune două sau trei lingurițe de ulei. Peste acesta se vor adăuga legumele și se vor lăsa la călit pentru câteva minute. Atenție, se vor adăuga legumele din lista cu ingrediente de bază, căci cele opționale se vor adăuga atunci când ciorba va da în clocot.
  • Când legumele s-au călit bine, se adaugă apă rece, suficientă cât să acopere totul.
  • Când ciorba începe să fiarbă, se adaugă sucul de roșii sau roșiile tocate foarte mărunt. Acesta este momentul în care se acrește mâncarea cu borș sau cu zeamă de lămâie.
  • Pentru o ciorbă de legume aromată, se vor adăuga, rând pe rând, sarea, piperul și condimentele pe care le preferați.
  • Ciorba de va lăsa pe foc, la temperatură medie, timp de aproximativ jumătate de oră sau până când toate legumele vor fi bine fierte.
  • Când delicioasa ciorbă de legume va fi gata, se oprește focul și se drege mâncarea. Acest pas este opțional. Într-un bol mare se vor pune circa 200 de mililitri de smântână și două ouă bătute bine. Amestecul se omogenizează bine, apoi în acesta se adaugă treptat câte un polonic de supă. Când amestecul de smântână și ouă este fierbinte, se adaugă în oala cu ciorba de legume.
  • La final se vor adăuga pătrunjelul, leușteanul și toată verdeața tocată mărunt…

Delicioasa ciorbă de legume se servește alături de pâine proaspătă și ardei iute.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente