Galuste cu prune

Găluștele cu prune reprezintă o altă metodă de a experimenta gustul cartofilor, dar, de această dată, mult mai dulce. Se prepară în paşi uşori şi este o reţetă numai bună de gustat în perioada pârguirii prunelor.

Găluşte cu prune

Gata în: 2h

Ingrediente

– 1kg cartofi albi

– 16 prune potrivite

– 200 g făină

– 2 ouă

– 16 cubuleţe de zahăr cubik

– 5-6 linguri de pesmet

– 10 linguri de unt

– un praf de sare

– scorţişoară

Mod de preparare

  1. Spălaţi cartofii şi îi adăugaţi într-o oală la fiert. Atenţie! Nu îi curăţaţi, ci îi fierbeţi în coajă.
  2. Lăsaţi cartofii să fiarbă timp de 20-30 minute.
  3. Cât timp fierb cartofii, puteţi să vă ocupaţi de prune. Într-un vas puneţi apă la fiert în care veţi opări prunele.
  4. Le lăsaţi în apa fiartă până le puteţi decoji cu uşurinţă. Când constataţi că puteţi să faceţi această operaţiune, scoateţi toate prunele din apă şi decojiţi-le pe toate.
  5. După ce le-aţi decojit, tăiaţi prunele în jumătăţi, le scoateţi sâmburii, le lăsaţi să se răcească şi, între timp, vă întoarceţi la cartofi.
  6. Scurgeţi cartofii de apă, îi curăţaţi şi îi pasaţi repede cât încă mai sunt calzi.
  7. Lăsaţi cartofii pasaţi să se răcească, apoi începeţi să adăugaţi peste ei făina şi ouăle, apoi omogenizaţi.
  8. Topiţi patru linguri de unt şi adăugaţi-le peste compoziţia de cartofi.
  9. La final, condimentaţi cu sare şi puţină scorţişoară.

Formarea găluştelor

  • Din compoziţia rezultată mai sus formaţi un rulou pe care îl împărţiţi în 16 bucăţi potrivite. Luaţi o bucată şi o aplatizaţi uşor, apoi luaţi o prună pe care aţi tăiat-o în două, o înţepaţi cu o furculiţă în ambele bucați, iar în loc de sâmbure puneţi un cubuleţ de zahăr cubik şi le aşezaţi pe bucata de aluat. Înveliţi pruna cu aluatul şi formaţi găluştele (este bine să aveţi mâinile umezite) şi tot aşa, până le finalizaţi pe toate.
  • După ce aţi terminat toate găluştele, le puneţi într-o oală cu apă şi sare la fiert. Le lăsaţi să fiarbă timp de un sfert de oră, până când se ridică la suprafaţă. Le scoateţi din apă, le treceţi print-un jet de apă rece şi lăsaţi-le să se răcească…
  • Restul de unt îl topiţi, îl amestecaţi cu pesmetul şi îl lăsaţi să se rumenească puţin. Prin acest amestec treceţi găluştele şi, opţional, le puteţi trece prin şi zahăr pudră.

Poftă bună!

Loading..