Home / RETETE / Retete dulciuri / Dulceata / Reteta de dulceata de gutui

Reteta de dulceata de gutui

Acum multi ani, sa ai un gutui in spatele casei era ceva comun, normal. Oamenii ii cultivau pentru fructele lor delicioase, consumate atat in stare cruda, cat si conservate peste iarna. Sunt fructe tari si au o asemanare undeva intre mere si pere, cu un gust foarte dulce in momentul in care sunt gatite, colorate si cu o aroma de-a dreptul florala.

dulceata de gutui

In zilele noastre, inca mai poti zari un copac pe ici, pe colo, la casele mai batranesti, insa multi dintre posesori nu stiu cata incantare culinara poate aduce o mana de gutui. Cu acestea fiind spuse, mai jos veti gasi o reteta simpla si de-a dreptul spectaculoasa de dulceata de gutui. Simtiti-va libere sa experimentati!

Gutuile sunt bune din octombrie, noiembrie. Cand alegeti o gutuie, mirositi partea inferioara a fructului. Ar trebui sa aiba o aroma puternica, florala. Daca nu, nu este coapta pe deplin si nu va va fi de folos in obtinerea dulcetii. Chiar daca este mult prea coapta sau lovita, nu este nicio problema – taiati si aruncati partea rea si pastrati tot ce e bun.

Ingrediente pentru dulceata de gutui:

  • 4-5 gutui decojite si taiate felii;
  • 4 pahare cu apa, intr-un total de 2 litri maximum;
  • ¼ pahar cu suc de lamaie;
  • 4 pahare cu zahar.

Mod de preparare:

  1. Incepeti cu pregatirea fructului, prin spalare si taiere in jumatate. Scoateti mijlocul, semintele, si decojti-le intr-un strat foarte subtire – puteti folosi aparatul pentru curatat cartofii.
  2. Puneti apa intr-o oala mare, din inox, pe foc, peste care adaugati gutuile ce au fost date prin o razatoarea mica, in prealabil. Dati totul la foc mic si puneti treptat peste, zeama de lamaie si putina pulpa. Reduceti focul din timp pentru a se amesteca totul, circa zece minute.
  3. Adaugati zaharul si amestecati din nou pentru a nu se lipi compozitia si a evita cocoloase. Odata ce s-a dizolvat zaharul, puteti da focul spre mediu, pana ce ajunge totul la consistenta dorita. Nu ar trebui sa va ia mai mult de 30 minute, maximum 50…
  4. Asteptati doar putin sa se raceasca, pentru ca mai apoi sa puneti toata aceasta compozitie minunata in borcane sterilizate si sa le inchideti ermetic.

Pofta buna!