Iahnie de fasole în stil clasic

Share

Iahnia de fasole în stil clasic este o rețetă de post, cu specific românesc. Acest fel de mâncare este unul simplu, dar foarte apreciat.

Iahnia de fasole în stil clasic se poate mânca atât caldă, cât și rece, împreună cu murături sau cu alte acrituri, în funcție de preferință. În perioadele în care se mănâncă de dulce, aceasta se poate consuma cu afumături de porc (de exemplu, costiță, ciolan, cârnați).

Ingrediente pentru iahnie de fasole în stil clasic:

  • 500 g de fasole uscată
  • 2 morcovi
  • 3 cepe potrivit de mari
  • 250 ml suc de roșii sau bulion
  • 100 ml ulei
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 4 căței de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • cimbru mărunțit
  • sare
  • piper
  • apă
  • opțional: puteți adăuga și mărar, rădăcină de păstârnac sau țelină

Mod de preparare pentru iahnie de fasole în stil clasic:

  • Puneți boabele de fasole într-un bol cu apă rece și le lăsați acolo de seara până în ziua următoare, ca să se înmoaie.
  • A doua zi curățați cepele, morcovii, usturoiul și rădăcina de pătrunjel.
  • Scurgeți apa din bolul cu fasole și puneți boabele la fiert, la foc mic, într-o oală cu apă proaspătă, împreună cu o ceapă întreagă, o foaie de dafin, cei doi morcovi, rădăcina de pătrunjel, doi căței de usturoi și sare (opțional, puteți adăuga și păstârnac sau țelină).
  • După ce s-a fiert fasolea, o scoateți din apa fiartă și o dați deoparte (fără a arunca apa respectivă).
  • Tăiați mărunt cele două cepe rămase și le puneți la călit într-o cratiță, cu 100 ml ulei și un praf de sare. Adăugați boabele de fasole fiartă peste ceapa călită, iar deasupra turnați sucul de roșii sau bulionul.
  • Presărați sare, piper și cimbru mărunțit, după gust.
  • Adăugați o foaie de dafin și turnați în cratiță circa 300 ml din apa în care a fiert fasolea.
  • Gustați și, dacă este necesar, mai adăugați sare, apoi lăsați să fiarbă până când scade puțin zeama și iahnia se îngroașă…

Poftă bună!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente