Sarmale cu orez în foi de varză murată

Share

Sarmalele cu orez în foi de varză murată reprezintă o mâncare cu specific românesc, foarte apreciată în special în perioada postului.

-Sarmale cu orez în foi de varză murată

Sarmalele cu orez în foi de varză murată sunt delicioase, ideale pentru o masă sățioasă.

Ingrediente pentru sarmale cu orez în foi de varză murată:

  • 1 varză murată de dimensiuni mari, potrivit de sărată şi spălată bine
  • 1 cană de orez spălat
  • 1 cutie de roşii în bulion
  • 1 ceapă albă, tocată mărunt
  • 1 morcov potrivit de mare, dat pe răzătoare
  • 1 ardei gras tocat mărunt (roşu, portocaliu sau galben)
  • 1 ardei iute (poate fi proaspăt sau murat, în funcţie de preferinţă)
  • 2-3 frunze de dafin
  • ulei de floarea-soarelui
  • piper negru măcinat
  • piper negru boabe
  • sare de masă
  • 2 legături de mărar verde, plus încă puțin pentru decor

Mod de preparare pentru sarmale cu orez în foi de varză murată:

Preparați umplutura:

  • Într-o cratiţă, căliţi uşor ceapa; adăugaţi morcovul ras, ardeiul gras, ardeiul iute şi îi căliţi timp de două-trei minute, amestecând ocazional.
  • Adăugați orezul, o cana de apă și amestecați constant, apoi presărați sare și piper măcinat, după gust. Tocați o legătură de mărar și o adăugați în cratiță.
  • Lăsați cratița pe foc până când orezul absoarbe toată apa, după care opriți focul și lăsați umplutura să se răcească în totalitate, timp de circa 15-20 de minute.

Preparați sarmalele:

  • Desfaceți varza în foi pe care le tăiați în funcție de dimensiunile dorite. De exemplu, le puteți tăia în două pentru sarmale mai mari, ori în patru, pentru sarmale mici.
  • Tăiați fideluță restul de varză rămas și îl puneți deoparte într-un bol.
  • Luați câte o lingură de umplutură, o așezați pe o foaie de varză, apoi o rulați. Repetați procedeul pentru a forma și restul sarmalelor.
  • Încingeți cuptorul la 200º C.
  • Într-o oală mare, așezați un strat de varză tocată, adăugați trei-patru linguri de roșii în bulion, una-două frunze de dafin și câteva boabe de piper. Peste acest strat, adăugați un rând de sarmale. Procedați la fel în continuare, până terminați sarmalele.
  • După ce ați adăugat ultimul strat de sarmale, deasupra puneți un strat de varză tocată și restul de roșii în bulion. Tocați cea de-a doua legătură de mărar și o presărați deasupra, apoi turnați apă cât să acopere sarmalele.
  • Puneți oala pe foc, iar când începe să clocotească, o mai lăsați două-trei minute, după care o introduceți în cuptor.
  • După primele 30 de minute, reduceți temperatura la 170º C. Dacă mai este necesar, mai completați oala cu apă încă o dată și o lăsați la cuptor încă 40 – 45 de minute, ca varza să se fiarbă bine.
  • Opțional, puteți adăuga puțin mărar tocat și în farfuria de servit, peste sarmale…

Poftă bună!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news