Home / RETETE / RETETE DE MANCARE / Sosuri / Cea mai bună rețetă de ketchup

Cea mai bună rețetă de ketchup

Ketchup-ul este un ingredient nelipsit din bucătăria unei gospodine și cu siguranță un sos delicios pentru cei mici. Este des folosit pentru burgeri sau hotdog, este excelent adăugat pe pizza și se asortează perfect aproape oricărui tip de mâncare. Se găsește în mai multe variante, de la cele procesate, până la cele bio.

Ketchup

Majoritatea sosurilor de ketchup care se găsesc în comerț conțin sub 40% roșii, așa că pentru o alimentație sănătoasă se recomandă mult mai mult ca acesta să fie făcut în casă. De asemenea, cum aceste produse sunt pline de E-uri și conservanți în magazine, cel mai bun ketchup este cel făcut de tine, deoarece este 100% natural, are un gust deosebit de bun și rezistă pe toată perioada iernii.

Ingrediente

  • 3 kilograme de roșii cărnoase
  • 1,5 kilograme de ardei capia, este de preferat ca aceștia să fie roșii
  • ardei iute, dacă doriți ca sosul să fie picant
  • 6 cepe medii
  • 6-10 căței de usturoi
  • 6-7 frunze de țelină cu tot cu tulpină
  • 4-5 frunze de dafin
  • 1 lingură de tarhon uscat
  • 1 lingură de oregano
  • 1 lingură de busuioc uscat
  • 1 lingură de ghimbir pudră
  • condimente după preferință: o jumătate de linguriță de chimen, scorțișoară, coriandru
  • jumătate de cană de oțet
  • 1/3 de cană de zahăr
  • ulei
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

  1. Se aleg roșiile să nu fie stricate, se curăță de partea alb-verzuie de lângă codiță și se dau prin mașina de tocat.
  2. Ardeii capia se coc pe grătar sau pe plită, după care se scot, se lasă la răcit, iar apoi se decojesc de pieliță și se curăță de semințe.
  3. După ce au fost puțin căliți, usturoiul și cepele se toacă împreună cu ardeii copți.
  4. Se adaugă sucul de roșii într-o oală și se amestecă împreună cu toate celelalte ingrediente.
  5. Se dă oala la foc mic până compoziția scade la jumătate, amestecând continuu, mai ales către sfârșit când sosul va avea compoziția unei paste.
  6. Se scot frunzele de țelină și de dafin și se găsește un echilibru între gustul de sărat-acru-dulce, în funcție de preferințe. După ce se răcește, sosul obținut se dă prin blender, pentru a căpăta o textură fină.

Ketchup-ul obținut trebuie să fie ambalat în sticle sau borcane sterilizate, pentru a se păstra pe o perioadă cât mai lungă. Sterilizarea borcanelor se face astfel: se spală cu detergent și se clătesc în mai multe ape, după care se lasă la uscat. Mai apoi se așază pe o tavă metalică și se introduc în cuptorul rece. Se setează cuptorul la 150 grade și 15 minute. Când timpul s-a scurs, se îmbuteliază ketchup-ul fierbinte, în sticle și borcane calde. Se va lucra pe aceeași tavă metalică, deoarece preia șocul termic și previne crăparea sticlelor. Imediat ce sosul va ajunge în borcane, se vor pune capacele sterilizate și ele și se vor închide foarte bine…

Ketchup-ul în formă finală, așezat în sticle și borcane, va fi pus în pături și lăsat câteva zile, după care va putea ajunge pe rafturile din cămară și va putea fi consumat mai apoi, bucurându-vă de gustul dulce sau picant și natural.