Home / RETETE / Retete INTERNATIONALE / Sos picant Sriracha

Sos picant Sriracha

Sosul picant Sriracha este o rețetă de sos specific bucătăriei asiatice și se poate folosi la o mulțime de mâncăruri.

Sos picant Sriracha

Sosul picant Sriracha este versatil și se poate consuma cu o varietate de mâncăruri, de la aperitive, omletă, până la legume sotate sau diferite mâncăruri gătite pentru prânz sau cină. Partea bună la versiunea de casă a sosului Sriracha este că puteți folosi orice tip de arde iute doriți, iar culoarea ardeiului va dicta, implicit, culoarea sosului. Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate de o cană și jumătate de sos din ardei roșii.

Ingrediente pentru sos picant Sriracha:

  • 680 g ardei iuți (de exemplu, jalapeño), fără codițe
  • 6 căței de usturoi, curățați
  • 4 lingurițe de zahăr brun
  • ½ cană de oțet alb
  • 1 lingură de sare grunjoasă

Mod de preparare pentru sos picant Sriracha:

  • Puneți ardeii, usturoiul, zahărul și sarea într-un blender și mărunțiți-le fin.
  • Turnați compoziția într-un borcan și acoperiți-l cu un servet textil sau de hârtie și prindeți-l cu un elastic. Lăsați amestecul să fermenteze la temperatura camerei timp de cinci, pana la șapte zile, amestecând în el o dată pe zi.
  • După acele zile, transferați amestecul în blender, adăugați oțetul și amestecați-l bine, să devină ca un piure foarte fin, omogenizat, după care îl strecurați într-o tigaie, încercând să treceți prin sită cât mai multă pulpă; aduceți amestecul în punctul de fierbere, apoi  reduceți temperatura și lăsați să fiarbă la foc domol până se încheagă sosul.
  • Luați tigaia de pe foc și lăsați sosul să se răcească și îl puteți consuma.
  • Puneți sosul într-un borcan bine capsat și îl puteți păstra la frigider pentru maximum șase luni.

Poftă bună!