Clătite de post

543

În timpul postului, se cam restrânge gama de deserturi pe care le puteţi savura, dar nu vă panicaţi! Există soluţii şi încă ce soluţii! Vă propun să încercaţi una dintre cele mai uşoare reţete pe care o puteţi face şi uşor şi repede: clătitele de post.

Clătite de post

Timp de preparare: 40 min

Ingrediente:

– 2 căni de făină
– 2 căni de apă minerală
– ½ cană de ulei
– 3 linguri de zahăr
– un praf de sare
– esenţă de vanilie şi/sau rom
– coajă de lămâie

Mod de preparare:

  • Pentru obţinerea unui amestec pentru clătite, se procedează astfel: într-un vas se amestecă apa minerală cu uleiul, sarea şi zahărul. Treptat, se adaugă făina care a fost cernută în prealabil şi se încorporează uşor cu mixerul. La final, puteţi adăuga esenţele, fiecare după gustul lui: lămâie, vanilie, rom, migdale etc.
    Clătitele se coc într-o tigaie ce a fost încinsă în prealabil. Puteţi proporţiona clătitele cu ajutorul unui polonic.
  • Fiindcă în compoziţie nu se poate pune şi ou, clătitele vor avea tendinţa să se rupă foarte repede. Pentru ca să evitaţi acest lucru, puneţi mai multă compoziţie la fiecare clătită şi vor ieşi mult mai groase.
  • Coacerea clătitelor se face pe ambele părţi şi vă puteţi da seama că sunt coapte pe o parte când încep să facă bule de aer.

Servirea

Vă propun mai multe idei pentru a servi clătitele de post:
1. dulceaţa obţinută din orice fruct;
2. mierea de albine;
3. sos de ciocolată amăruie (îl puteţi prepara uşor din câteva bucăţi de ciocolată amăruie topită în lapte de soia);
4. umplutură de varză, spanac, ciuperci şi alte legume;
Ca să obţineţi o umplutură din ciuperci, folosiţi o ceapă tocată mărunt şi călită în ulei, peste care răzuiţi un morcov. Lăsaţi până se înmoaie morcovul, adăugaţi ciupercile şi câteva linguri de bulion de roşii. La final, după ce verificaţi dacă ciupercile sunt gătite îndeajuns, presăraţi mărar proaspăt tocat.
5. umplutură din mere coapte cu scorţişoară.
Pentru umplutură puteţi folosi patru-cinci mere mari, le curăţaţi de coajă şi le răzuiţi. Merele răzuite se pun la foc mic cu doua-trei linguri de zahăr. Când merele s-au maronit destul de tare, se adaugă scorţişoară şi, opţional, esenţă de portocale…

Poftă bună!