Home / RETETE / Retete dulciuri / Prajitura cu fructe / Prajitură cu mere și scorțisoară

Prajitură cu mere și scorțisoară

Prajitura cu mere și scorțisoară este fragedă, foarte apreciată datorită gustului său savuros.

Prajitură cu mere și scorțisoară

Prajitura cu mere și scorțisoară se prepară în mai multe feluri. Vă prezentăm o versiune ce are în compoziție, printre altele, margarină, apă minerală și griș.

Ingrediente pentru prajitură cu mere și scorțisoară:

Pentru aluat:

  • faina alba (de calitate superioara), cât cuprinde
  • 250 g margarina
  • 250 ml apă minerală
  • 80 g zahăr granulat
  • 1 pliculeț praf de copt dizolvat în oțet
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 8 mere potrivit de mari
  • 50 g griș
  • 100 g zahăr granulat
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • 30 ml apă plată

Pentru ornare:

  • zahăr pudră vanilat

Mod de preparare pentru prăjitură cu mere și scorțișoară:

Preparați aluatul:

  • Tăiați margarina sub formă de cuburi, apoi le puneți într-un vas pe care îl așezați deasupra unui alt vas cu apă fierbinte și îl lăsați acolo 1-2 minute, până se topește margarina.
  • Dați vasul deoparte și amestecați apoi margarina topită cu zahărul granulat, esența de vanilie, praful de sare, praful de copt dizolvat în oțet și apa minerală.
  • Adăugați treptat făină amestecând ușor până se încorporează și obțineți un aluat potrivit de mare, asemănător cu cel pentru cozonac.
  • Puneți aluatul la rece pentru 30 de minute și acoperiți vasul cu o folie.

Preparați umplutura:

  • Curățați merele de coajă, după care le dați prin răzătoarea mare și le așezați într-o cratiță.
  • Adăugați zahărul granulat și apa plată peste merele rase, apoi le amestecați și puneți cratița la foc mic. După aproximativ 5 minute, adăugați scorțișoara, grișul și amestecați ușor, frecvent, ca să nu se lipească.
  • După ce grișul a absorbit zeama, luați cratița de pe foc și o lăsați să se răcorească timp de câteva minute.
  • Puneți o hârtie pentru copt în tava de la aragaz și împărțiți aluatul în două. Întindeți prima parte din aluat sub formă de foaie cu grosimea de 1 cm, pe care o așezați în tavă.

• Adăugați umplutura de mere peste foaia din tavă și o întindeți uniform.

• Întindeți și a doua parte din aluat, apoi îl așezați peste stratul de mere și, dacă există surplus de aluat, îl înlăturați.

• Înțepați cu furculița pe toata suprafața foii de aluat de deasupra, ca să se poată coace uniform, fără a se umfla.

• Introduceți tava la cuptorul preîncălzit și lăsați să coacă timp de 25 – 30 de minute, la foc potrivit, până capătă o nuanță aurie, apoi scoateți tava din cuptor și o lăsați să se răcească.

• După ce s-a răcit complet, o porționați și adăugați deasupra zahărul vanilat.

Poftă bună!