Home / RETETE / Retete dulciuri / Prajituri de casa / Prăjitură Albă ca Zăpada

Prăjitură Albă ca Zăpada

Prăjitură de casă foarte gustoasă, Albă ca Zăpada sau, cum mai este numită în popor, Lămâiţa, este un desert potrivit pentru o după-amiază lângă o ceaşcă de ceai şi în compania unei bune prietene.

Prăjitură Albă ca Zăpada

Timp de preparare: 3 h

Ingrediente

Pentru foi                                    Pentru cremă
– 3 ouă                                                – 1 litru lapte
– 70 ml ulei                                        – 200 g zahăr
– 200 g zahăr                                     – 250 g unt
– 50 ml lapte                                      – 150 g griş
– 600 g făină                                      – 2 lămâi
– 1 praf de sare                                   – esenţă de vanilie
– 1 linguriţă praf de copt

Mod de preparare

A. Foile

1. Într-un vas se toarnă laptele şi se amestecă cu zahărul.
2. Când zahărul s-a topit, începeţi să adăugaţi ouălele, sarea, uleiul şi parful de copt stins în zeamă de lămâie.
3. După ce s-au omogenizat bine ingredientele între ele, este timpul să începeţi să incorporaţi treptat făina în compoziţie.
4. Cât lăsaţi să se odihnească aluatul, începeţi să pregătiţi tăvile.
5. Foile le veţi coace pe dosul tăvii pe care le tapetaţi cu făină. Este bine să aveţi 2 tăvi pentru copt, astfel vă va veni mult mai uşor la copt.
6. Separaţi aluatul în 3-4 bucăţi potrivite şi începeţi să întindeţi pe tăvi cele 2 foi. Apoi, celelalte 2 foi şi “blaturile” prăjiturii sunt gata.
7. Foile se coc timp de 20-25 minute (se fac foarte repede).

B. Crema

1. Într-un bol amestecaţi laptele cu făina şi zahărul până se omogenizează bine.
2. Turnaţi conţinutul bolului într-o cratiţă şi daţi pe foc.
3. Lăsaţi să fiarbă la foc mic până când crema începe să se desprindă de pereţii cratiţei.
4. După ce se răceşte, puteţi adăuga untul şi amestecaţi.
5. La final veţi adăuga zeama celor 2 lămâi şi esenţa de vanilie.

Ansamblare

Pe un platou întindeţi prima foaie peste care adăugaţi o parte din cremă şi tot aşa până când aţi făcut toate foile cu cremă.
Pentru decor puteţi folosi zahăr pudră vanilat.
Se lasă să tragă măcar 2 zile, astfel prăjitura va fi mult mai gustoasă.

Poftă bună!