Cozonac tradiţional facut în casă

Share

Există multe reţete de cozonac tradiţional şi cu siguranță că deja aţi încercat câteva variante. Cu toate acestea, noi vrem să vă ajutăm cu o reţetă de cozonac tradiţional foarte simplu de facut şi extrem de delicios. Această reţetă de cozonac tradiţional este foarte uşoară şi cu ea veţi reuşi să deveniţi vedetă în familie.

De ce aveţi nevoie pentru cozonacul tradiţional?

•    1 kg de făină
•    4 galbenuşuri
•    ¾ litri de lapte
•    50 g drojdie
•    2 linguri de zahăr
•    300 g grăsime (ulei şi unt)
•    600 g de zahăr
•    300 g nucă măcinată
•    Coaja rasă de la o lămâie
•    2 plicuri de zahăr vanilat
•    1 ou pentru uns cozonacul

Ce aveţi de făcut?

•    Amestecaţi drojdia cu cele două linguri de zahăr şi cu un praf de sare.
•    Separat, puneţi într-un bol patru linguri de făină.
•    Puneţi o cană cu lapte la fiert şi, cand este gata, turnaţi-l peste cele patru linguri de făină.
•    Amestecaţi foarte bine, adăugaţi drojdia şi amestecaţi iarăşi.
•    Lăsaţi maiaua la dospit zece minute.
•    Între timp, cerneţi restul de făină într-un bol mare şi încăpător şi turnaţi deasupra gălbenuşurile bătute, dar şi zahărul vanilat.
•    Când maiaua a dospit suficient, adăugați-o peste făină şi gălbenuşuri.
•    Puneţi la fiert restul de lapte cu 300 g de zahăr şi coaja de lămâie rasă.
•    Când laptele s-a fiert, începeţi să îl turnaţi treptat peste făină.
•    Incepeti sa framantati usor pana se incorporeaza tot laptele.
•    Adăugaţi treptat şi grăsimea şi frământaţi încontinuu aproximativ 45 minute.
•    Când aluatul este frământat, puneţi-l într-un loc călduţ şi lăsaţi-l să dospească până îşi dublează volumul.
•    Între timp, amestecaţi nuca măcinată cu restul de 300 g de zahăr.
•    Împărţiţi în două aluatul dospit.
•    Puneţi puţină făină pe suprafaţa de lucru şi întindeţi o parte din aluat.
•    Puneţi jumătate din cantitatea de nucă şi rulaţi cozonacul.
•    Procedaţi astfel şi cu cealaltă jumătate de aluat.
•    Tapetaţi cu făină două tăvi de cozonac şi aşezaţi cozonacii rulaţi.
•    Lăsaţi-i să dospească şi în tăvi aproximativ 30 minute, timp în care porniţi şi încingeţi cuptorul la temperatură ridicată.
•    Ungeţi cozonacii cu oul bătut şi întroduceţi-i în cuptor.
•    Coaceţi 15 minute la temperatură ridicată şi apoi 30 de minute la temperatură medie…

Tăiaţi-i după ce se răcesc!

Poftă bună!

cozonac


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente