Baclava

Baclavaua este un desert tradiţional turcesc, pe care multă lume îl îndrăgeşte. Preparat bazat pe nucă şi sirop dulce, este uşor de gătit de către orice gospodină.

Baclava

Gata în: 1h 30 min

Ingrediente

– 500 g foi de plăcintă

– 500 g miez de nucă

– 400 g zahăr

– 150 g margarină

– 200 g miere de albine

– 2 pahare de apă

– esenţă de migdale

– esenţă de fistic

– o linguriţă de scorţişoară

– esenţă de rom

– lămâie (zeamă şi coajă rasă)

Mod de preparare

  1. Într-o oală pe foc preparaţi un sirop pe care îl obţineţi din apă, mierea de albine şi zahăr.
  2. Radeţi coaja lămâii şi stoarceţi zeama acesteia.
  3. În sirop adăugaţi câte o lingură de zeamă de lămâie şi una rasă de coajă de lămâie.
  4. În sirop adăugaţi o esenţă de migdale, una de fistic şi doua linguri de esenţă de rom. Lăsaţi siropul să fiarbă timp de 15 minute şi apoi daţi la rece.
  5. Într-un vas topiţi margarina pe care o veţi folosi la unsul foilor.
  6. Începeţi să ansamblaţi baclavaua astfel: luaţi o tavă pe care o ungeţi cu puţină margarină. Peste margarină aşezaţi primul strat de foi de plăcintă.
  7. Încercaţi să împărţiţi foile de plăcinte în mod egal şi, mai ales, fiecare foaie de plăcintă să fie unsă cu margarină.
  8. Nuca măcinată o amestecaţi cu scorţişoara. Opţional puteţi adăuga zahăr vanilat.
  9. Puneţi un strat de foi de plăcintă apoi unul de nucă şi tot aşa până terminaţi foile de plăcintă.
  10. Înainte să puneţi baclavaua la cuptor, tăiaţi-o în pătrate potrivite.
  11. Lăsaţi baclavaua să se coacă timp de o oră.
  12. Când baclavaua este coaptă, scoateţi-o din cuptor şi turnaţi peste ea siropul preparat mai înainte. Aveţi grijă ca siropul să fie uniform distribuit printre toate pătratele.
  13. După ce aţi terminat de turnat siropul, daţi la rece…

Poftă bună!

Reteta VIDEO

Loading..