Este o prăjitură ce imită foarte bine renumitele batoane Snickers. Combinaţia dintre blatul pufos, ciocolata, caramelul şi alunele dau o senzaţie de neuitat papilelor gustative. Merită să încercaţi această prăjiturică.
Timp de preparare: 1h 30 min
Ingrediente
Pentru blat Pentru cremă
– 6 albuşuri – 6 gălbenuşuri
– 8 linguri de zahăr – 10 linguri de zahăr
– 4 linguri de făină – 200 g unt
– 250 g nuci/alune măcinate – 300 g nuci/alune măcinate
– 2 pliculeţe zahăr vanilat – 1 pliculeţ zahăr vanilat
– 1 praf de sare – 1 praf de sare
Pentru stratul de ciocolată: 250 g ciocolată albă/neagră
Pentru glazura de ciocolată neagră: 250 g ciocolată neagră şi 4 linguri de ulei.
Mod de preparare
- Blatul
- Într-un vas, puneţi albuşurile cu sarea şi mixaţi până se obține o spumă.
- Peste spumă adăugaţi treptat zahărul şi pliculeţele de zahăr vanilat şi mixaţi până când nu se mai simte zahărul în vas.
- Cu ajutorul unui tel, amestecaţi nucile cu spuma de albuşuri.
- Peste compoziție începeţi să adăugaţi făina şi încorporaţi până când obţineţi o compoziţie omogenă şi destul de fermă.
- Pregătiţi o tavă pe care o tapetaţi cu hârtie de copt sau unt şi făină şi turnaţi compoziţia.
- Blatul se dă la cuptor pentru circa 25-30 minute.
- Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l să se răcească câteva minute, până să începeţi să ansamblaţi prăjitura.
- Crema
- Gălbenuşurile se amestecă cu sarea, jumătate din cantitatea de zahăr şi pliculeţul de zahăr vanilat.
- Omogenizaţi până când veţi observa formarea unei spume uşoare.
- Pe foc puneţi un vas unde veţi topi restul de zahăr peste care veţi pune untul.
- Peste caramelul cu unt adăugaţi nucile măcinate şi gălbenuşurile cu zahăr.
- Crema se dă să fiarbă la foc mic timp de cinci minute şi apoi lăsaţi să se răcească la temperatura camerei.
- Stratul de ciocolată
Ciocolata se mărunţeşte cu ajutorul unei răzătoare şi, ori se topeşte şi se adugă peste blat, ori imediat ce blatul a fost scos din cuptor puneţi ciocolata răzuită peste el.
- Glazura de ciocolată neagră
- Ciocolată mărunţită cât de cât o puneţi într-un vas şi o lăsaţi să se topească la bain-marie.
- Adăugaţi şi uleiul şi amestecaţi.
- După ce s-a obţinut o glazură legată şi uşor subţire, o lăsaţi să se răcească.
Ansamblare
- Peste blat se aşază stratul de ciocolată albă/neagră şi întindeţi uniform.
- Crema de caramel o turnaţi peste stratul de ciocolată şi întindeţi iar…
Detaliul final este decorarea cu glazura de ciocolată neagră şi, dacă vreţi, mai puteţi adăuga mici bombonele de ciocolată.