Home / RELATII / Despartire / Cand se termina o relatie?

Cand se termina o relatie?

Cand se termina o relatieDupa o despartire, este normal ca ambii parteneri sa treaca printr-o multitudine de emotii pana cand se obisnuiesc cu faptul ca nu mai formeaza un cuplu. Sunt pe rand tristi, furiosi, epuizati, frustrati, nervosi, chiar si usurati, este normal. Nu mai stiu ce inseamna a simti ,,corect” sau ,,gresit”.

Cand o relatie se sfarseste, multe persoane trec printr-un sentiment de pierdere si dezamagire. Poate fi fi dificil sa renunti la sperantele si visurile pe care le aveai referitoare la relatie si sa privesti spre un viitor nesigur.

Daca tu ai pus capat situatiei sau stiai ca era nesanatoasa, teama de imprevizibil se poate simti deseori ca fiind mult mai dificil de suportat decat nefericirea aratata in cadrul relatiei. Incepi sa te intrebi daca ai luat decizia corecta.

Ambilor parteneri le vor lipsi, fara indoiala, diverse lucruri legate de celalalt, chiar si atunci cand este implicata o noua persoana. Este normal sa iti amintesti lucruri ce iti placeau la fostul/fosta, doar dupa ce s-a sfarsit relatia. Poate ca noul partener/noua partenera te face fericit/a, dar nu va fi identic cu el/ea. Inevitabil, duci dorul acelor lucruri care functionau in relatia precedenta.

Insa, in timpul in care ,,cel/cea care a parasit” si ,,cel/cea care a fost parasit/a” ar putea imparti regretul a ceea ce ar fi putut exista, acesta va fi si mai intens daca nu ai fost tu persoana care a ales sa puna capat relatiei. Daca decizia de a va desparti i-a apartinut partenerului/ei tau/tale, probabil ai simtit ca nu te poti controla si senzatia a persistat dupa aceea. Rutina a fost intrerupta, iar responsabilitatile, casa, relatiile de prietenie si cele cu rudele prin alianta ar putea fi fortate sa se schimbe de asemenea.

Parerea unui psiholog psihoterapeut este urmatoarea: ,,Nu ai planificat ca lucrurile sa se pereaca astfel, de aceea haosul este foarte mare, durerea tot asa, iar ritmul in care iti vei continua viata va fi si el diferit.”

Cu toate acestea, cea mai dureroasa este adesea pierderea emotionala si nu cea practica. Psihologul mai recomanda sa se aloce timp pentru a se plange pierderea: ,,Este corect sa spunem ca in cazut unui deces, oamenii trec printr-o perioada de doliu sau refacere si trec teferi prin asta, la fel ca si prin despartire, iar uneori ajung sa le fie mai bine fara persoana respectiva.

Sfaturi pentru inima franta
1. Rezerva-ti timp pentru a plange. Recunoaste ca treci prin niste emotii intense si uneori conflictuale si accepta ca pentru o perioada nu vei fi in cea mai buna forma. Este ok sa iti oferi o pauza pentru a-ti alina inima
2. Aminteste-ti ca durerea se diminueaza in timp. Poate ca suna mai usor de spus decat de facut, dar incearca sa iti aduci aninte ca va fi mai usor dupa ceva vreme.

3. Nu trece singur/a prin aceasta. Izolandu-te, iti va fi si mai dificil de suportat suferinta; retelele de specialitate te vor ajuta in momentele grele. Daca simti ca nu iti poti impartasi sentimentele cu familia sau prietenii, cauta ajutor din partea consilierilor pe forumuri pentru a primi sfaturi si sprijin.

4. Gandeste-te la viitor. Poate fi greu sa renunti la sperantele si visurile pe care le aveai in legatura cu relatia anterioara, dar trebuie sa iti amintesti ca ai in fata un viitor nou la care sa te incumeti, si sa te incurajezi ca vor aparea alte sperante si visuri ce le vor inlocui pe cele vechi.

5. Gaseste-ti noi interese. Incearca sa vezi despartirea ca fiind o ocazie de noi oportunitati. Apuca-te de un nou hobby ce implica mai multi oameni care gandesc ca si tine: practica un sport sau ,,renoveaza-ti” imaginea; ori foloseste retelele de socializare ca sa iti faci prieteni noi – toate aceste lucruri te vor face sa iti imbunatatesti increderea, sa iti iei mintea de la despartire, si te incurajeaza sa te distrezi din nou.

Vodafone

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>