Cand se termina o relatie

Share

Dupa o despartire, este normal ca ambii parteneri sa treaca printr-o multitudine de emotii pana cand se obisnuiesc cu faptul ca nu mai formeaza un cuplu. Sunt pe rand tristi, furiosi, epuizati, frustrati, nervosi, chiar si usurati, este normal. Nu mai stiu ce inseamna a simti ,,corect” sau ,,gresit”.

Cand se termina o relatie

Cand o relatie se sfarseste, multe persoane trec printr-un sentiment de pierdere si dezamagire. Poate fi fi dificil sa renunti la sperantele si visurile pe care le aveai referitoare la relatie si sa privesti spre un viitor nesigur.

Daca tu ai pus capat situatiei sau stiai ca era nesanatoasa, teama de imprevizibil se poate simti deseori ca fiind mult mai dificil de suportat decat nefericirea aratata in cadrul relatiei. Incepi sa te intrebi daca ai luat decizia corecta.

Ambilor parteneri le vor lipsi, fara indoiala, diverse lucruri legate de celalalt, chiar si atunci cand este implicata o noua persoana. Este normal sa iti amintesti lucruri ce iti placeau la fostul, dupa ce s-a sfarsit relatia. Poate ca noul partener te face fericita, dar nu va fi identic cu el. Inevitabil, duci dorul acelor lucruri care functionau in relatia precedenta.

Regretul a ceea ce ar fi putut exista va fi si mai intens daca nu ai fost tu persoana care a ales sa puna capat relatiei. Daca decizia de a va desparti i-a apartinut partenerului tau, probabil ai simtit ca nu te poti controla si senzatia a persistat si dupa aceea. Rutina a fost intrerupta, iar responsabilitatile, casa, relatiile de prietenie si cele cu rudele prin alianta ar putea fi fortate sa se schimbe, de asemenea.

Parerea unui psiholog psihoterapeut este urmatoarea: ,,Nu ai planificat ca lucrurile sa se pereaca astfel, de aceea haosul este foarte mare, durerea tot asa, iar ritmul in care iti vei continua viata va fi si el diferit.”

Cu toate acestea, cea mai dureroasa este adesea pierderea emotionala si nu cea practica. Psihologul mai recomanda sa se aloce timp pentru a se plange pierderea: ,,Este corect sa spunem ca in cazut unui deces, oamenii trec printr-o perioada de doliu sau refacere si trec teferi prin asta, la fel ca si prin despartire, iar uneori ajung sa le fie mai bine fara persoana respectiva.

Sfaturi pentru inima franta
1. Rezerva-ti timp pentru a plange. Recunoaste ca treci prin niste emotii intense, uneori conflictuale si accepta ca pentru o perioada nu vei fi in cea mai buna forma. Este ok sa iti oferi o pauza pentru a-ti alina inima.

2. Aminteste-ti ca durerea se diminueaza in timp. Poate ca suna mai usor de spus decat de facut, dar incearca sa te gandesti ca va fi mai usor dupa ceva vreme.

3. Nu trece singur/a prin aceasta. Izolandu-te, iti va fi si mai dificil de suportat suferinta; retelele de socializare te vor ajuta in momentele grele. Daca simti ca nu iti poti impartasi sentimentele cu familia sau prietenii, cauta ajutor din partea consilierilor pe forumuri pentru a primi sfaturi si sprijin specializat.

4. Gandeste-te la viitor. Poate fi greu sa renunti la sperantele si visurile pe care le aveai in legatura cu relatia anterioara, dar trebuie sa iti amintesti ca ai in fata un viitor nou la care sa te incumeti, si sa te incurajezi ca vor aparea alte sperante si visuri ce le vor inlocui pe cele vechi…

5. Gaseste-ti interese noi. Incearca sa vezi despartirea ca fiind o ocazie de noi oportunitati. Apuca-te de un nou hobby ce implica mai multi oameni care gandesc ca tine: practica un sport sau innoieste-ti imaginea, ori foloseste retelele de socializare ca sa iti faci prieteni noi – toate aceste lucruri te vor face sa iti imbunatatesti increderea, sa iti iei mintea de la despartire si te incurajeaza sa te distrezi din nou.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente